ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Οικονομικών: Πρόσθετες παρεμβάσεις και μέτρα στήριξης έως το τέλος του έτους

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ιός οικονομία

Απο­λύ­τως έτοιμοι για πρό­σθε­τες παρεμ­βά­σεις και μέτρα στή­ρι­ξης νοι­κο­κυ­ριών και επι­χει­ρή­σεων έως το τέλος του έτους, για να αντι­με­τω­πι­σθούν οι επι­πτώ­σεις από την παν­δη­μία, δηλώ­νουν τα στελέχη του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών. Οι εν λόγω παρεμ­βά­σεις θα «απο­τυ­πω­θούν» στο τελικό σχέδιο του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού τον Νοέμ­βριο και, όπως ανα­φέ­ρουν πηγές του υπουρ­γείου, στο συγκε­κρι­μένο πλαίσιο αυξά­νε­ται και το απο­θε­μα­τικό του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού. Ειδι­κό­τερα, το απο­θε­μα­τικό θα ανέλθει σε 3,2 δισ. ευρώ συνο­λικά, καθώς στο 1 δισ. ευρώ του «κανο­νι­κού απο­θε­μα­τι­κού» προ­στί­θε­νται 600 εκατ. ευρώ για δράσεις Covid και 1,2 δισ. ευρώ από τα κοι­νο­τικά κον­δύ­λια του προ­γράμ­μα­τος React EU (όταν θα εισπρα­χθούν).

Μια από τις πρώτες παρεμ­βά­σεις αφορά στο επίδομα θέρ­μαν­σης και στην κατα­βολή εντός του τρέ­χο­ντος έτους του κον­δυ­λίου των 84 εκατ. ευρώ για τη χει­με­ρινή περίοδο 2020- 2021. Όπως μάλιστα ανα­φέ­ρε­ται στο προ­σχέ­διο του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, η κίνηση αυτή γίνεται «προ­κει­μέ­νου να διευ­κο­λυν­θούν τα ευάλωτα νοι­κο­κυ­ριά, ενώ αρχικά είχε προ­βλε­φθεί να κατα­βλη­θεί στις αρχές του 2021». Παράλ­ληλα, ανα­μέ­νε­ται να ενι­σχυ­θεί και η ρευ­στό­τητα των πρα­τη­ριού­χων με τις παραγ­γε­λίες του πετρε­λαίου θέρ­μαν­σης, δεδο­μέ­νου ότι υπήρξε κάθετη πτώση στον τζίρο τους κατά την περίοδο του lockdown. ‘Αλλες παρεμ­βά­σεις, για τις οποίες προς το παρόν τα στελέχη του υπουρ­γείου κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ανα­μέ­νε­ται να αφορούν στην υπό σχε­δί­αση ρύθμιση για τις ληξι­πρό­θε­σμες οφειλές που δημιουρ­γή­θη­καν μετά την καρα­ντίνα.

Όπως εξηγεί παρά­γο­ντας του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών, το βασικό σενάριο του προ­σχε­δίου του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για το πρω­το­γε­νές έλλειμμα, προ­βλέ­πει ότι οι επι­πτώ­σεις από την παν­δη­μία με τη σημε­ρινή ένταση θα διαρ­κέ­σουν έως τα τέλη Μαρτίου- Απρι­λίου 2021 και στη συνέ­χεια θα επα­νέλ­θει η κανο­νι­κό­τητα και ειδικά στο σκέλος του του­ρι­σμού. Στο υπουρ­γείο απεύ­χο­νται να παρα­τα­θεί η υγειο­νο­μική κρίση (με τις αντί­στοι­χες επι­πτώ­σεις στα του­ρι­στικά έσοδα) και να οδη­γη­θεί η οικο­νο­μία στο δημο­σιο­νο­μικό σενάριο για πρω­το­γε­νές έλλειμμα 3%. Στη συγκε­κρι­μένη περί­πτωση θα απαι­τη­θούν επι­πλέον δαπάνες ή ανα­στο­λές των φορο­λο­γι­κών εσόδων.

Πηγές: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.