Ειδήσεις

Αρχισαν κινητοποιήσεις οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων

Για την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018 έχουν δώσει ραντεβού οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων της Ρόδου με τους τουριστικούς πράκτορες και τον δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο για να συζητήσουν τα προβλήματα του κλάδου.
Όπως έγραψε η «δ» την περασμένη εβδομάδα, τα μέλη του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου ‘Κολοσσός’ προχώρησαν σε στάσεις εργασίας προκειμένου να εισακουστούν τα αιτήματα του κλάδου τους, ενώ μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους τουρίστες στα αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά, στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο, εξηγώντας τους λόγους της κινητοποίησής τους.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρός τους κ. Στέλιος Καπάνταης: «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σαν κλάδος έχει να κάνει με την μη υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Εμείς σαν Σωματείο, κινήσαμε όλες τις διαδικασίες από τις αρχές Μαρτίου με επαφές που κάναμε με όλα τα τουριστικά γραφεία –σε φιλικό πάντα επίπεδο- για την υπογραφή. Τα τουριστικά γραφεία δεν το δέχτηκαν με αποτέλεσμα, να απεργούμε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Ξεκινήσαμε με τετράωρη στάση εργασίας, ενημερώσαμε τους ξένους επισκέπτες μας με σχετικά φυλλάδια που μοιράζουμε. Το επόμενο βήμα μας, είναι οι επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας. Το βασικό μας πρόβλημα είναι το ωράριο εργασίας και το μισθολογικό».
Ο κ. Καπάνταης κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου κ. Κώστα Κατσίβα για παντελή αδιαφορία στις οχλήσεις που κάνει συνεχώς το Σωματείο, αρνούμενος να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.
«Όλοι οι συνάδελφοι είναι αγανακτισμένοι. Κάποιοι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες τουριστικών πρακτορείων δημιουργούν περισσότερα προβλήματα και δεν θέλουν να εφαρμόσουν την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δεν μπορούμε να δουλεύουμε 20 ώρες και 22 ώρες. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο. Περιμένουμε τον κ. Κατσίβα να δούμε εάν θα προσέλθει στην συνάντηση που θα γίνει στο Δημαρχείο. Ειδάλλως θα προχωρήσουμε σε απεργίες και κινητοποιήσεις ακόμη και μέσα στον Αύγουστο. Τίθεται πλέον και ζήτημα ασφαλείας δικής μας και των επιβατών», όπως δήλωσε στην «δ».
Στο πλευρό των οδηγών τουριστικών λεωφορείων ήταν εξ αρχής και ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας και ο κ. Σωτήρης Δρακιού, πρόεδρος του Πανδωδεκανησιακού Σωματείου Ιδιοκτητών Λεωφορείων, οι ξεναγοί αλλά και ο ΣΕΠΕ.
Ο κ. Χατζησάββας δήλωσε τα εξής: «Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίΕουν οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων Ρόδου. Από τότε που έχει σταματήσει να ισχύει η Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το Σωματείο προσπαθεί με διάφορους τρόπους να πείσει τους τουριστικούς πράκτορες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Σωματείο έχει τηρήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες, έχουν προηγηθεί πάνω από τέσσερις γενικές συνελεύσεις για να καταλήξουν στα αιτήματά τους. Νομίζω ότι κάποτε πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα αφού θα δημιουργηθούν προβλήματα στον Τουρισμό και στην κοινωνία. Οι τουριστικοί πράκτορες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υπογράψουν την Σύμβαση.
Να σημειωθεί ότι το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου ‘Κολοσσός’ αριθμεί γύρω στα 160 ενεργά μέλη.
«Τους στείλαμε εξώδικα, τους δώσαμε προθεσμία μία εβδομάδα για να μας απαντήσουν. Αν αρνηθούν, θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις» είπε ο κ. Καπάνταης.
Σημειώνεται πως με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου κ. Κώστας Κατσίβας, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή με το Σωματείο δηλώνοντας αναρμοδιότητα για να υπογράψει την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και κατηγόρησε το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου ότι με τις κινητοποιήσεις αυτές, «κάνουν ζημιά στον Τουρισμό».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου