ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναστάτωση στο ΕΣΥ για την άρση μονιμότητας στο δημόσιο – Σε κινητοποιήσεις γιατροί και νοσηλευτές

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Σε ανα­στά­τω­ση βρί­σκο­νται οι για­τροί και νο­ση­λευ­τές του ΕΣΥ λόγω της συ­ζή­τη­σης για την ανα­θε­ώ­ρη­ση του Συ­ντάγ­μα­τος που απει­λεί τη μο­νι­μό­τη­τά τους.
  • Οι υγειο­νο­μι­κοί προ­γραμ­μα­τί­ζουν στά­σεις ερ­γα­σί­ας για να απο­τρέ­ψουν την κα­τάρ­γη­ση του δι­καιώ­μα­τος της μο­νι­μό­τη­τας, συμ­με­τέ­χο­ντας στις κι­νη­το­ποι­ή­σεις της ΑΔΕΔΥ.
  • Η προ­τει­νό­με­νη άρση της μο­νι­μό­τη­τας θα εξαρ­τά­ται από την αξιο­λό­γη­ση της από­δο­σης των ερ­γα­ζο­μέ­νων, προ­κα­λώ­ντας έντο­νες αντι­δρά­σεις και κλίμα τρο­μο­κρα­τί­ας στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία.
  • Η Ομο­σπον­δία Νο­σο­κο­μεια­κών Για­τρών προει­δο­ποιεί για κλίμα ομη­ρί­ας και ανα­σφά­λειας, καθώς οι για­τροί κιν­δυ­νεύ­ουν να απο­πεμ­φθούν για λό­γους που μπο­ρεί να είναι αυ­θαί­ρε­τοι.

Σε ανα­στά­τω­ση είναι ήδη για­τροί και νο­ση­λευ­τές στο Εθνι­κό Σύ­στη­μα Υγεί­ας μετά το άνοιγ­μα της συ­ζή­τη­σης για ανα­θε­ώ­ρη­ση του Συ­ντάγ­μα­τος στην επό­με­νη βουλή, που μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε άρση της μο­νι­μό­τη­τας στο δη­μό­σιο.

Η συ­ζή­τη­ση μπο­ρεί να βρί­σκε­ται σε πρώ­ι­μο στά­διο, όμως οι υγειο­νο­μι­κοί προ­ε­τοι­μά­ζο­νται προ­κει­μέ­νου να απο­τρέ­ψουν τους σχε­δια­σμούς, μέσω των οποί­ων θε­ω­ρεί­ται βέ­βαιον ότι θα χά­σουν το ση­με­ρι­νό ερ­γα­σια­κό τους κα­θε­στώς. Ήδη για τις 14 Ιου­λί­ου οι για­τροί και οι νο­ση­λευ­τές των δη­μο­σί­ων νο­σο­κο­μεί­ων αλλά και το υπό­λοι­πο προ­σω­πι­κό, ετοι­μά­ζο­νται για στά­σεις ερ­γα­σί­ας συμ­με­τέ­χο­ντας στις κι­νη­το­ποι­ή­σεις της ΑΔΕΔΥ.

Μά­λι­στα ο κλά­δος σκο­πεύ­ει να συ­νε­χί­σει τον αγώνα του ώστε να μην κα­ταρ­γη­θεί το δι­καί­ω­μα της μο­νι­μό­τη­τας που είναι κα­το­χυ­ρω­μέ­νο και μέσω του Συ­ντάγ­μα­τος.

Άρση μο­νι­μό­τη­τας μέσω αξιο­λό­γη­σης

Στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία πά­ντως αλλά και σε όλες τις δη­μό­σιες μο­νά­δες υγεί­ας με βάση την πρό­τα­ση της κυ­βέρ­νη­σης, η άρση της μο­νι­μό­τη­τας θα περνά μέσα από την αξιο­λό­γη­ση.

Θα ελέγ­χε­ται η από­δο­ση των για­τρών και των νο­ση­λευ­τών μέσα στο σύ­στη­μα υγεί­ας, ώστε στη συ­νέ­χεια να πα­ρα­πέ­μπο­νται στα αρ­μό­δια όρ­γα­να και να μπο­ρούν να απο­πεμ­φθούν από το ΕΣΥ.

Κάτι που προ­κα­λεί έντο­νες αντι­δρά­σεις στους υγειο­νο­μι­κούς οι οποί­οι μι­λούν για κλίμα τρο­μο­κρα­τί­ας μέσα στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία, αφού οι ερ­γα­ζό­με­νοι δε θα μπο­ρούν να αντι­δρά­σουν σε καμία από­φα­ση της κυ­βέρ­νη­σης και θα πρέ­πει να ακο­λου­θούν τη στο­χο­θε­σία της. Δια­φο­ρε­τι­κά θα κιν­δυ­νεύ­ουν να βρε­θούν εκτός δη­μό­σιου συ­στή­μα­τος υγεί­ας.

Για κλίμα ομη­ρί­ας και ανα­σφά­λειας κάνει λόγο η Ομο­σπον­δία των Νο­σο­κο­μεια­κών για­τρών (ΟΕΝΓΕ), ενώ ο Πρό­ε­δρος Γιάν­νης Γα­λα­νό­που­λος ση­μειώ­νει ότι τα κρι­τή­ρια που θα ορί­ζουν την από­δο­ση ενός για­τρού μπο­ρεί να είναι για πα­ρά­δειγ­μα η άρ­νη­ση συμ­με­το­χής στα απο­γευ­μα­τι­νά επί πλη­ρω­μή χει­ρουρ­γεία και να θέ­τουν εκτός δη­μο­σί­ου τον για­τρό.

Ταυ­τό­χρο­να η απει­λή ότι ένας για­τρός θα μπο­ρεί να πα­ρα­πέ­μπε­ται στο πει­θαρ­χι­κό για «ψύλ­λου πή­δη­μα» όπως ανα­φέ­ρει, θα λει­τουρ­γεί ενι­σχυ­τι­κά σε ένα κλίμα τρο­μο­κρα­τί­ας μέσα στο ΕΣΥ όπου κα­νείς δε θα μπο­ρεί να εκ­φρά­σει δια­φο­ρε­τι­κή άποψη, αφού θα κιν­δυ­νεύ­ει να βρε­θεί εκτός ερ­γα­σί­ας.

Πηγή: ethnnos.gr

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.