Ρεπορτάζ

Αίτηση για χορήγηση άδειας κατάσχεσης τόκων κεφαλαίου για οφειλές του πρώην Δήμου Πεταλούδων

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων θα συζητηθεί την 13η Ιουλίου 2020 η αίτηση προμηθευτή του πρώην Δήμου Πεταλούδων, για την χορήγηση άδειας ανάληψης κατασχεθέντος αναγκαστικά εις χείρας της Εθνικής Τράπεζας χρηματικού ποσού 20.947,40 € προς ικανοποίηση της χρηματικής απαίτησης των τόκων που έχει σε βάρος του Δήμου Ρόδου που απορρέει από την υπ’ αρίθμ. 139/2019 διαταγή πληρωμής.
Ο προμηθευτής είχε εξασφαλίσει την έκδοση άλλης όμοιας απόφασης με την οποία του χορηγήθηκε άδεια ανάληψης του κατασχεθέντος αναγκαστικά χρηματικού ποσού των 65.824,58€ προς εν μέρει ικανοποίηση της χρηματικής απαίτησής του, που απορρέει από την ίδια διαταγή πληρωμής, επιφυλασσόμενος για τους τυχόν τόκους.
Θυμίζουμε ότι με απόφαση, που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, απορρίφθηκε το αίτημα του Δήμου Ρόδου για την αναστολή αναγκαστικής εκτέλεσης, που επισπεύδετο σε βάρος του, με την από 15 Μαΐου 2019 επιταγή προς εκτέλεση, που γράφτηκε παρά πόδας αντιγράφου από το πρώτο απόγραφο εκτελεστό της από 2 Μαΐου 2019 διαταγής πληρωμής του Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, μέχρι την έκδοση απόφασης επί της ανακοπής που έχει ασκήσει.
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, εις βάρος του Δήμου Ρόδου επιβλήθηκε εις χείρας τραπεζών την περασμένη Παρασκευή, κατάσχεση κατόπιν διαταγής πληρωμής, που εκδόθηκε για οφειλές του πρώην Δήμου Πεταλούδων σε επιχειρηματία της Ιαλυσού.
Ο τελευταίος προχώρησε συγκεκριμένα στην έκδοση διαταγής πληρωμής εις βάρος του Δήμου Ρόδου, αφού προηγουμένως είχε ασκήσει δύο αγωγές εκ των οποίων η πρώτη απορρίφθηκε και η δεύτερη ματαιώθηκε. Μάλιστα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδόθηκε η διαταγή πληρωμής έχει παραγγελθεί ήδη η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης εις βάρος δημοτικού υπαλλήλου, που φέρεται να βεβαίωσε εκπρόθεσμα και μάλιστα μετά από 10 χρόνια την παραλαβή εμπορευμάτων από τον ιδιώτη, για να μπορέσει ο τελευταίος να την εκδώσει.
 Απo υπόμνημα που εγχείρησε στον αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Ρόδου κ. Τηλέμαχο Καμπούρη, νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου, φέρεται να προέκυψε παραπέρα, ότι η διαταγή πληρωμής κοινοποιήθηκε με δικαστικό επιμελητή στον πρώην δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο αλλά δεν έφτασε ποτέ στη νομική υπηρεσία, προκειμένου να ασκήσει την πρώτη ανακοπή της, εντός της προθεσμίας.
Ο προμηθευτής προσέφυγε με τη νέα αίτηση του κατά της Εθνικής Τράπεζας και του Δήμου Ρόδου.
Εκθέτει ότι με βάση τον εκτελεστό τίτλο, επέβαλε στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας κατάσχεση κάθε χρηματικού ποσού και μέχρι του ποσού του κεφαλαίου των 65.824,58€ για την είσπραξη της απαίτησης του, επιφυλασσόμενος για τους τυχόν τόκους, με επιταγή να μην καταβάλει το ανωτέρω ποσό στον Δήμο Ρόδου μέχρι την εξόφλησή του επιφυλασσόμενος ως προς το ποσό των τόκων.
Εν συνεχεία η Εθνική Τράπεζα κατέθεσε την υπ’αριθμ.1279/2019 δήλωση τρίτου στο Ειρηνοδικείο Ρόδου με την οποία δήλωσε ότι επ’ονόματι του Δήμου Ρόδου τηρείται στο κατάστημά της λογαριασμός ο οποίος δεσμεύτηκε για το ποσό των 65.824,58€ και ότι το κατασχεθέν ποσό θα του αποδοθεί μόνο κατόπιν άδειας του Προέδρου (Απόφασης Ασφαλιστικών μέτρων) όπως προβλέπεται από το άρθρο 88 του ν.δ 17.7/1923.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Κώστας Σαρής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου