Ειδήσεις

Πανελλαδικές: Πρεμιέρα στα ΓΕΛ με Νεοελληνική Γλώσσα-Σε ποιες σχολές θα δοθεί μάχη

Στη μάχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων ρίχνονται την Τετάρτη το πρωί 104.965 υποψήφιοι, για μια θέση εντός… πανεπιστημιακού νυμφώνος. .Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας αρχίζουν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.   Για φέτος οι καθηγητές εκτιμούν ότι ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ μεγάλος, ως είθισται, στις Ιατρικές και τις Νομικές σχολές καθώς και στα πλέον περιζήτητα τμήματα του Πολυτεχνείου (Ηλεκτρολόγοι και Μηχανολόγοι Μηχανικοί) με αποτέλεσμα να αναμένεται ανοδική τάση των βάσεων. Το TheTOC θα δώσει τις απαντήσεις των θεμάτων από τα Φροντιστήρια Πουκαμισάς.

Ίδια τάση, πάνω κάτω, με ό,τι ίσχυσε και πέρσι.

Οι 10 “πρώτες” προτιμήσεις το 2016

  1. Ιατρική Αθηνών 2.380 υποψήφιοι
  2. Νομική Αθηνών 2.214 υποψήφιοι
  3. Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Αθηνών 1.498 υποψήφιοι
  4. Ηλ/γων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ 1.467 υποψήφιοι
  5. Ιατρική Θεσσαλονίκης 1.448 υποψήφιοι
  6. Ψυχολογίας Αθηνών ΕΚΠΑ 1.356 υποψήφιοι
  7. Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών 1.245 υποψήφιοι
  8. Ψυχολογίας Θεσσαλονίκης 1.187 υποψήφιοι
  9. Νομικής Θεσσαλονίκης 1.092 υποψήφιοι
  10. Μηχ/γων Μηχανικών Αθηνών 965 υποψήφιοι

Αύξηση των υποψηφίων – Στην πόλη τους παραμένουν οι περισσότεροι

Αυξήθηκε φέτος σε σχέση με πέρσι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν μια θέση στα Πανεπιστήμια. Ωστόσο, η αναλογία της επιτυχίας δεν αλλάζει καθώς υπάρχει αύξηση και των θέσεων που θα διατεθούν.

Έτσι, φέτος δήλωσαν συμμετοχή 104.965 υποψήφιοι, έναντι 103.402 πέρσι.

Αντίστοιχα, οι εισακτέοι για φέτος θα είναι 70.726, έναντι 69.985 το 2016-17, 68.345 το 2015-16 και 70.305 το 2014-15.

Επίσης, στα ύψη θα κινηθούν τα τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς λόγω οικονομικής κρίσης οι γονείς θα προτρέψουν τα παιδιά τους να  σπουδάσουν  κοντά στο σπίτι.

Πόσοι πέρασαν με άριστα (18-20) τα τελευταία χρόνια

Καθοδική τάση επικρατεί στον αριθμό όσων εισήχθησαν με άριστα, δηλαδή με βαθμό άνω του 18, σε κάποια σχολή. Συγκεκριμένα, το 2007 μπήκαν με άριστα 7.891 υποψήφιοι, το 2008 8.915, το 2009 10.688 και το 2010 μπήκαν με άριστα 10.571 μαθητές. Έκτοτε, η τάση είναι καθοδική: το 2011 εισήχθησαν με βαθμό άνω του 18 6.178 υποψήφιοι, το 2012 6.800, το 2013 4.651, το 2014 7.428, το 2015 4.010 και το 2016 5.104 μαθητές.

Βασικές οδηγίες προς… ναυτιλομένους

Φέτος, όπως τονίζει το υπουργείο Παιδείας, η διαδικασία των εξετάσεων είναι απλή, σε σχέση με την περυσινή «σπαζοκεφαλιά» της παράλληλης διενέργειας εξετάσεων με δύο συστήματα, λόγω της μετάβασης από το παλιό στο νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια.

Η ώρα έναρξης των εξετάσεων έχει οριστεί στις 08:30 και οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, για το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Όσον αφορά στην εξέταση των ειδικών μαθημάτων, οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00, για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30, και μέχρι τις 14:30, για το μάθημα με ώρα εξέτασης 15:00.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες, των Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι ώρες, και του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι λεπτά.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, οι υποψήφιοι κατά την είσοδο τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή αλλά αντικείμενα, έκτος από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.) ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή καλείται ο εφεδρικός-αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων.

Αν ο υποψήφιος φέρει στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή κινητό ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο αλλού εξεταζόμενου, ή θορυβεί και δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής Επιτροπής και το γραπτό του μηδενίζεται.

Εξάλλου, όσοι υποψήφιοι δεν λάβουν μέρος ή διακόψουν την εξέτασή τους σε ένα ή περισσότερα μαθήματα κατά τη διάρκεια της τακτικής εξεταστικής περιόδου για σοβαρούς λόγους, θα μπορούν να συμμετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, εξεταζόμενοι στο σύνολο των μαθημάτων που είχαν δηλώσει. Σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο (4468/2017) και σχετική Υπουργική Απόφαση, δικαίωμα συμμετοχής στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις έχουν όσοι υποψήφιοι δεν λάβουν μέρος ή διακόψουν την εξέτασή τους σε ένα ή περισσότερα μαθήματα, εξαιτίας είτε σοβαρού λόγου υγείας, είτε λόγω ψυχικής οδύνης συνεπεία θανάτου συγγενούς α΄ βαθμού εξ αίματος σε ευθεία γραμμή ή β΄ βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή, ο οποίος επήλθε εντός του μήνα που προηγείται του μήνα έναρξης των εξετάσεων και μέχρι τη λήξη αυτών.

Τέλος, σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Πανελλαδικών, από τις 6 έως και τις 30 Ιουνίου, η είσοδος του κοινού, των δικηγόρων και των επισκεπτών στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα πραγματοποιείται μετά τις 12 το μεσημέρι. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η διέλευση, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας από την πτέρυγα Δ του ισογείου και η αποχώρηση υπαλλήλων ή επισκεπτών πριν τις 12 το μεσημέρι.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου