Ειδήσεις

Βιοποικιλότητα & Επιχειρηματικότητα σε μικρά νησιωτικά συμπλέγματα του Νοτίου Αιγαίου

Ύστερα από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εκπρόσωποίτης συναντήθηκαν με το Πρατήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη μεσκοπό την περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης που θα υποβληθεί στοπροσεχές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE 2014 – 2020.

Με κοινή απόφαση, η πρόταση στρέφεται στη σύνδεση των ζητημάτωνπροστασίας και ανάδειξης της βιοποικιλότητας των μικρών νησιωτικώνσυμπλεγμάτων του νοτίου Αιγαίου, με την υγιή, καινοτόμο επιχειρηματικότητα, ώστε να προκύψουν σημαντικές ευκαιρίες για μια ολοκληρωμένη τοπική ανάπτυξη, με θετική οικονομική προοπτική και νέες θέσεις εργασίας σε όφελος της κοινωνίας του Νοτίου Αιγαίου.

Η πρόταση βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ωριμότητας και έχει αντιμετωπιστείικανοποιητικά ο συνδυασμός των επιμέρους δράσεών της με τα Προγράμματατης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για τους τομείς της γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, μεταποίησης και τουρισμού, όπου θα διασφαλιστούν συνέργειες καιμε χρηματοδοτικά μέσα.

Η συζήτηση εστιάστηκε στα νησιά Τήλο, Νίσυρο, Σύμη, Χάλκη καθώς και στην Κάσο και Μεγίστη που διαθέτουν χαρακτηριστικά που εμπίπτουν στηφιλοσοφία της πρότασης.

Το πιλοτικό σχέδιο των «μικρών» νησιών της Δωδεκανήσου θα αναπτυχθείκαι στις Κυκλάδες σε νησιά με ανάλογα γεωγραφικά, περιβαλλοντικά καιπαραγωγικά χαρακτηριστικά όπως πχ Μήλος, Κίμωλος, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά.

Η πρόταση θα υποβληθεί το καλοκαίρι του 2014 και προετοιμάζεται από τοΠαρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD), το ΠανεπιστήμιοΑιγαίου, το ΕΛΚΕΘΕ, το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών και τουςεμπλεκόμενους Δήμους, υπό το συντονισμό της Περιφέρειας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου