Ειδήσεις

Τον Ιούνιο ο Αριθμός Δημοσιονομικής Ταυτότητας

Τον Ιούνιο, αν δεν κολλήσει πουθενά, θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για ένα νέο αριθμό που θα ακολουθεί όλους τους φορολογούμενους στις συναλλαγές που κάνουν. Θα πρόκειται για τον Αριθμό Δημοσιονομικής Ταυτότητας ο οποίος πιθανότατα θα αντικαταστήσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και θα μας ακολουθεί παντού.

Από τις συναλλαγές με την εφορία, τα ταμεία, το δημόσιο γενικά μέχρι οποιαδήποτε ιδιωτική οικονομική συναλλαγή, όπως π.χ. την έκδοση πιστωτικών καρτών, μπλοκ επιταγών, την πληρωμή ενοικίων, την πώληση περιουσιακών στοιχείων, την πληρωμή αγαθών κ.λπ. Το κράτος φιλοδοξεί με τον τρόπο αυτό να ξέρει τα πάντα για τις οικονομικές συναλλαγές του πολίτη ώστε να τον ελέγχει και ευκολότερα.

Ο Αριθμός Δημοσιονομικής Ταυτότητας είναι ένα ακόμη μέτρο εκσυγχρονισμού του απαρχαιωμένου συστήματος φορολογικού ελέγχου, σύστημα που έχει προκαλέσει μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας.

Διότι μπορεί οι μίζες και οι σπατάλες του παρελθόντος να έχουν μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, όμως, η φοροδιαφυγή έχει πάρει τέτοια έκταση που δεν έχει να κάνει μόνο με όσους δεν έχουν να πληρώσουν.

Όταν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις χρωστάνε στο κράτος φόρους ύψους άνω των 60 δις ευρώ και ζήτημα είναι αν θα μπορέσουν ποτέ να εισπραχθούν 15 δις τα επόμενα χρόνια, τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Αν πλήρωναν όλοι αυτά που τους αναλογούν σίγουρα η κατάσταση θα ήταν και καλύτερη. Βεβαίως, θα πει κανείς ότι τα φορολογικά βάρη δεν είναι σωστά κατανεμημένα. Αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία για να λουφάρουν ορισμένοι και να την πληρώνουν τα γνωστά υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι ο νέος αριθμός να συνδυαστεί με μια σειρά από τεχνολογικές αναβαθμίσεις που έχουν γίνει στον φορολογικό μηχανισμό έτσι ώστε να έχει το κράτος την οικονομική εικόνα του κάθε φορολογούμενου. Κάτι σαν «Μεγάλος Αδερφός» δηλαδή, αν δεν είχε η φράση αυτή τόσο έντονη αρνητική διάθεση.

Αλλά στο εξωτερικό και τις σοβαρές χώρες έφτιαξαν το κράτος και ειδικά τον τρόπο φορολόγησης και συλλογής των φόρων. Κάποτε πρέπει κι εμείς να το κάνουμε. (antinews)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου