Την ανησυχία της για το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εκφράζει στην εκπομπή «Ιστορίες» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η Ρόουζ Γκότμελερ, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Ανησυχούμε για ατυχήματα και για γεγονότα που θα προκαλούσαν μια μεγαλύτερη κρίση. Επομένως, ήμουν πολύ ευχαριστημένη που την ίδια μέρα του συμβάντος μεταξύ των Λιμενικών, οι πρωθυπουργοί, Τουρκία και Ελλάδα μίλησαν τηλεφωνικά και δεν επέτρεψαν την κλιμάκωση, προσπάθησαν την αποκλιμάκωση και απέφυγαν κάθε σοβαρή περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων και αυτή είναι η σωστή αντιμετώπιση» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι από την αρχή πολύτιμα μέλη της Συμμαχίας,  των κεντρικών του ΝΑΤΟ και αυτή είναι μία πολύ σταθερή άποψη όλης της Συμμαχίας. Πιστεύουμε ότι με το να είναι σύμμαχοι, η Ελλάδα, η Τουρκία και οι υπόλοιποι 27 μέχρι στιγμής, μόλις τον τελευταίο Ιούνιο προστέθηκε και το Μαυροβούνιο, καταφέρνουμε να προσφέρουμε ασφάλεια και σταθερότητα σε όλη την Ευρωατλαντική κοινότητα. Και θεωρώ ότι σε στρατηγικό επίπεδο αυτό είναι το πιο σημαντικό, το να είμαστε μέλη της Συμμαχίας προσδίδει μία επιπρόσθετη ισχύ, σταθερότητα, ασφάλεια, και τελικά μας προσφέρει και ευμάρεια. Αν δεν υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα, δεν μπορείς να έχεις οικονομική ευμάρεια» τονίζει ακόμη και προσθέτει:

«Επομένως όλοι αυτοί είναι παράγοντες που προς το παρόν προσπαθούμε να τους φέρουμε πριν από τηνΑθήνα και την Άγκυρα, με την ελπίδα ότι για μας δεν εξαρτάται από το ΝΑΤΟ να λύσει αυτά τα προβλήματα, αλλά μας απασχολούν και κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να κρατήσουμε σε επαφή και τις δυο πλευρές και να προσπαθήσουμε να κατευνάσουμε τις όποιες εντάσεις. Ο γενικός γραμματέας, Στόλτενμπεργκ, για παράδειγμα, στο δικό μας υπουργείο Άμυνας, πριν δυο εβδομάδες, ήταν σε επαφή με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, αμέσως μετά το συμβάν, που αφορούσε τα δύο πλοία του Λιμενικού στο Αιγαίο. Και επίσης, στη συνέχεια ακολούθησε συνομιλία μεταξύ του Τούρκου και του Έλληνα υπουργού, και γι’ αυτό είμαστε πολύ ενθουσιώδεις στο να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους ώστε να λυθεί το πρόβλημα αλλά στο τέλος εξαρτάται και από τις δύο πλευρές».

newpost.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ