ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Χέρι” σε προμήθειες των τραπεζών στο ΤΧΣ βάζει το Δημόσιο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ευρώ 100

«Χέρι» στα έσοδα του Ταμείου Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής Στα­θε­ρό­τη­τας που προ­έρ­χο­νται από προ­μή­θειες των τρα­πε­ζών, σχε­διά­ζει να βάλει η κυβέρ­νηση, στο πλαίσιο της παντα­χό­θεν εξεύ­ρε­σης πόρων που θα καλύ­ψουν τις μεγάλες χρη­μα­το­δο­τι­κές ανάγκες της χώρας για το μήνα Μάρτιο.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες που προ­έρ­χο­νται από κυβερ­νη­τι­κές πηγές, σχε­διά­ζε­ται να «περάσει» άμεσα από το ταμείο του ΤΧΣ στα δημόσια ταμεία, ποσό ύψους 555,6 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά σε εφάπαξ εισφορά που είχαν κατα­βά­λει οι τέσ­σε­ρις συστη­μι­κές τρά­πε­ζες στο ΤΧΣ όταν ενι­σχύ­θη­καν από αυτό κεφα­λαιακά.

Το συγκε­κρι­μένο κονδύλι κατα­γρά­φε­ται στην Ετήσια Οικο­νο­μική Έκθεση του ΤΧΣ για τη χρήση που έληξε στις 31/12/13 και δημο­σιεύ­θηκε τον Ιούνιο του 2014 και απο­τυ­πώ­νε­ται στα έσοδα από προ­μή­θειες του ΤΧΣ (σημεί­ωση 18 στις σημειώ­σεις επί των οικο­νο­μι­κών κατα­στά­σεων).

Όπως επε­ξη­γεί­ται στη σημεί­ωση αυτή, σύμφωνα με την παρ. 7, αρθρ. 16 Γ του N. 3864/2010, οι τρά­πε­ζες που έλαβαν κεφα­λαιακή ενί­σχυση το 2012, πλή­ρω­σαν εφάπαξ στο ΤΧΣ προ­μή­θεια της τάξης των 555,6 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τη παρ. 2 του άρθ. 3 του Ν. 3864/2010). Η κατα­νομή ανά τράπεζα είχε ως εξής: Εθνική: 115,6 εκατ. ευρώ, Πει­ραιώς: 133 εκατ. ευρώ, Alpha: 153 εκατ. ευρώ και Eurobank: 154 εκατ. ευρώ. Το σχετικό ποσό κατα­νε­μή­θηκε στις τέσ­σε­ρις τρά­πε­ζες κατά τη σύνταξη των τρο­πο­ποι­η­μέ­νων Συμ­βά­σεων Προ­εγ­γρα­φής τους και κατα­τέ­θηκε στον λογα­ρια­σμό του ΤΧΣ στην ΤτΕ στις 21/12/2012 (σύμφωνα με την παρ. 2, αρθρ. 3 του N. 3864/2010).

Σύμφωνα με τις πλη­ρο­φο­ρίες του Capital.gr, η διάθεση στο Δημόσιο του εσόδου του ΤΧΣ από την εφάπαξ αυτή προ­μή­θεια των τρα­πε­ζών θα πάρει την έγκριση της Εκτε­λε­στι­κής Επι­τρο­πής και του Γενικού Συμ­βου­λίου του ΤΧΣ που θα συνε­δριά­σουν στις αρχές της ερχό­με­νης εβδο­μά­δας. Με το δεδο­μένο ότι για την ερχό­μενη Τετάρτη έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί νέα δημο­πρα­σία τρί­μη­νων εντόκων γραμ­μα­τίων, ύψους 1 δις. ευρώ (καθώς την ερχό­μενη Παρα­σκευή 13/3 θα πρέπει να απο­πλη­ρω­θούν αντί­στοι­χες λήξεις 1,6 δις. ευρώ), οι σχε­τι­κές εγκρί­σεις από το ΤΧΣ θα πρέπει να ληφθούν Δευτέρα και Τρίτη με αντί­στοι­χες συνε­δριά­σεις αρχικά της Εκτε­λε­στι­κής Επι­τρο­πής και σε δεύτερη φάση του Γενικού Συμ­βου­λίου.

Σημειώ­νε­ται ότι στα έσοδα από προ­μή­θειες των τρα­πε­ζών προς το ΤΧΣ περι­λαμ­βά­νε­ται επίσης η ετήσια προ­μή­θεια προ­εγ­γρα­φής 1% (2012: 110,2 εκατ. ευρώ) επί της ονο­μα­στι­κής αξίας των ομο­λό­γων ΕΤΧΣ που έλαβαν οι τρά­πε­ζες ως προ­κα­τα­βολή κεφα­λαια­κής ενί­σχυ­σης, για την περίοδο από τη λήψη της προ­κα­τα­βο­λής έως τη ημε­ρο­μη­νία μετα­τρο­πής των προ­κα­τα­βο­λών σε μετο­χικό κεφά­λαιο (2013: 110,7 εκατ. ευρώ). Το σύνολο της προ­μή­θειας 1% ανήλθε στο ποσό των 220,9 εκατ. ευρώ και κατα­βλή­θηκε στο ΤΧΣ από τις ανα­κε­φα­λαιο­ποι­η­μέ­νες τρά­πε­ζες τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2013. Σημειώ­νε­ται ότι μέχρι στιγμής, οι προ­μή­θειες αυτές παρα­μέ­νουν στο ΤΧΣ.

Η «άντληση» πόρων από το ΤΧΣ (τη στιγμή που τα δια­θέ­σιμα των 11 δις. ευρώ έχουν επι­στρέ­ψει στο Λου­ξεμ­βούργο και στο ΕΤΧΣ προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λι­στεί ότι η χρήση τους θα γίνει μόνο για ανα­κε­φα­λαιο­ποί­ηση των τρα­πε­ζών και όχι για άλλους σκοπούς χρη­μα­το­δό­τη­σης) είναι ενδει­κτική της κατά­στα­σης «ασφυ­ξίας» ρευ­στό­τη­τας στην οποία βρί­σκε­ται το Δημόσιο. Στην κατά­σταση αυτή, η ελλη­νική κυβέρ­νηση έχει βρει κλειστή την πόρτα της ΕΚΤ, η οποία:

– ούτε το όριο για μεγα­λύ­τε­ρες αγορές εντόκων από τις ελλη­νι­κές τρά­πε­ζες έχει επι­τρέ­ψει,

– ούτε θα κάνει ξανά απο­δε­κτές ως ενέχυρα τις εγγυ­ή­σεις του ελλη­νι­κού Δημο­σίου μέχρι να υπάρξει συμ­φω­νία με το Eurogroup για νέα δανειακή σύμβαση, και επι­πλέον

– χορηγεί ρευ­στό­τητα μέσω του ELA με το στα­γο­νό­με­τρο.

Οι δρα­μα­τι­κές ανάγκες ρευ­στό­τη­τας φάνηκαν ήδη από τις αγω­νιώ­δεις προ­σπά­θειες της κυβέρ­νη­σης αυτή την εβδο­μάδα να δανει­στεί δια­θέ­σιμα δημό­σιων φορέων και ασφα­λι­στι­κών ταμείων προ­κει­μέ­νου να καλύψει τόσο τις λήξεις των εξά­μη­νων εντόκων γραμ­μα­τίων, ύψους 1,4 δις. ευρώ, όσο και την πρώτη δόση του μήνα, ύψους 310 εκατ. ευρώ, προς το ΔΝΤ. Μέχρι τις 20/3 οι συνο­λι­κές πλη­ρω­μές προς το ΔΝΤ ανέρ­χο­νται σε 1,5 δις. ευρώ, ενώ πρέπει να πλη­ρω­θεί μία ακόμη λήξη εντόκων, ύψους 1,6 δις. ευρώ.

Πηγή capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.