Τοπικές Ειδήσεις

Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά του Δήμου Ρόδου για τον πρώτο διαγωνισμό εκμετάλλευσης της παραλίας «ΕΛΛΗ»

Με την υπ’ αρίθμ. 2029/2023 απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκε η προσφυγή που υπέβαλε κατά του δήμου Ρόδου και του υπουργού Εσωτερικών μια κάτοικος Καρδαμά Ηλείας για τον πρώτο διαγωνισμό εκμίσθωσης ομπρελών στο «ΕΛΛΗ».
Οπως εξέθεσε η αιτούσα με την πρόθεση συμμετοχής και διεκδίκησης εκμισθούμενων τμημάτων παραλίας για τουριστική χρήση εντός των διοικητικών ορίων του δήμου της Ρόδου, η ειδική της πληρεξούσια αποπειράθηκε να δηλώσει συμμετοχή στον διενεργούμενο την 9η Ιουλίου 2020 ανοιχτό προφορικό διαγωνισμό, από τον Δήμο Ρόδου, πλην όμως, όπως ισχυρίζεται, με άσκηση σωματικής βίας εντός της αίθουσας διενέργειας του διαγωνισμού, πέτυχαν να καταλήξουν σε ιδιώτη και μια ΙΚΕ εις την τιμή πρώτης προσφοράς, ελλείποντος κάθε άλλου διαγωνιζόμενου και κάθε άλλης προσφοράς, επί τη προφανή βλάβη της ίδιας ως προτιθέμενης να διαγωνισθεί και να διεκδικήσει την εκμετάλλευσή τους, του δήμου Ρόδου και του ελληνικού Δημοσίου δια τίμημα, κέρδη, φόρους, ΕΝΦΙΑ και φόρο Προστιθέμενης Αξίας που θα αποκέρδαιναν το ανωτέρω Ν.Π.Δ.Δ. και το Ελληνικό δημόσιο.
Διατείνεται ότι την 9η Ιουλίου 2020 μόλις η εντολοδόχος της εισήλθε στην αίθουσα όπου επρόκειτο να λάβει χώρα η δημόσια φανερή και μάλιστα προφορική δημοπρασία για την παραχώρηση χρήσης των παραλιών κάποιο άτομο το οποίο κατονομάζει και κάποια γυναίκα (ηλικίας περίπου 60 ετών) την απομάκρυναν βίαια από την αίθουσα, την οδήγησαν στον προθάλαμο και με βία την πέταξαν στο δάπεδο απαγορεύοντας σ’ αυτήν να εισέλθει στην αίθουσα και να λάβει μέρος στη δημοπρασία. Παράλληλα, ομάδες ατόμων που ενεργούσαν οργανωμένα και μεθοδικά σχημάτισαν ανθρώπινο τοίχος εσωτερικά και εξωτερικά της εισόδου της αίθουσας εντός της οποίας διεξήγετο η κατ’ επίφαση δημοπρασία και απαγόρευαν την είσοδο τρίτων ενδιαφερομένων για να λάβουν μέρος στη δημοπρασία, πλην των συγκεκριμένων προσώπων που τελικά πλειοδότησαν.
Εξ όσων εκ των υστέρων έμαθε εδώ και χρόνια εκμεταλλεύονται αποκλειστικά τις κεντρικές αυτές παραλίες ασκώντας βία και αποτρέποντας με λεκτική και σωματική βία κάθε ενδιαφερόμενο να λάβει μέρος στη διενεργούμενη δημοπρασία, γι’ αυτό και κάθε χρόνο το σύνολο των παραλιών στην πόλη της Ρόδου περιέρχονται στην εκμετάλλευση των ίδιων πάντα προσώπων με την τιμή της εκκίνησης της (υποτιθέμενης) δημοπρασίας προς προφανή και πασίδηλη βλάβη του ίδιου του δήμου Ρόδου και του ελληνικού Δημοσίου με αποτέλεσμα την απώλεια άμεσων και έμμεσων φόρων.
Λόγω του κινδύνου που διέτρεχε η σωματική ακεραιότητά της, κάλεσε τηλεφωνικά σε βοήθεια τον σύζυγο της αδελφής της (αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.) ο οποίος υπηρετεί στο όμορο προς τον δήμο κτήριο της Αστυνομίας. Μόλις κατέφθασε για βοήθειά της ο γαμπρός της- αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δέχθηκε, όπως υποστηρίζει, κι αυτός προσωπική επίθεση από τους μπράβους που απαγόρευαν την είσοδο στην αίθουσα που διενεργείτο η δημοπρασία.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας ωστόσο έκρινε ότι, ο ισχυρισμός της αιτούσας ότι η χρήση των επίμαχων τμημάτων του αιγιαλού κατακυρώθηκε υπέρ της Ι.Κ.Ε. πριν από την αποκατάσταση της τάξης από την αστυνομία, είναι απορριπτέος ως αναπόδεικτος. Πέραν, όμως, τούτου, τα προβαλλόμενα με την αίτηση περί αποκλεισμού της αιτούσας είναι απορριπτέα στο σύνολό τους ως αβάσιμα.
Τούτο, δε, διότι η αιτούσα δεν επικαλείται ότι εμποδίστηκε να υποβάλει προσφορά στην επίμαχη διαγωνιστική διαδικασία μετά την αποκατάσταση της τάξης από την αστυνομία, με τη συνδρομή της οποίας απετράπη, κάθε αποκλεισμός πρόσβασης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου της Ρόδου και διασφαλίστηκε η ελεύθερη προσέλευση κάθε ενδιαφερομένου για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου