Συνεντεύξεις

Μιχ. Σοκορέλος: «Η δημοτική αρχή βλέπει μια Ρόδο που θα λάμπει και θα ακτινοβολεί»

Για την πορεία της Δημοτικής Αρχής του Αντώνη Καμπουράκη και την εμπειρία του ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου μιλά σε συνέντευξή του προς τη «δ» ο κ. Μιχάλης Σοκορέλος. Τονίζει ότι παρά τη διετή πανδημική κρίση έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα προς μία καλύτερη προοπτική.
Η Δημοτική Αρχή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Σοκορέλος, βλέπει τη μεγάλη εικόνα για τη Ρόδο, μία Ρόδο που θα λάμπει και θα ακτινοβολεί και ήδη έχει κερδίσει τα μεγάλα στοιχήματα του τόπου, που χρόνια τώρα έμεναν ζητούμενα… Δηλώνει μάλιστα ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος με τον κ. Αντώνη Καμπουράκη και τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη μία δεύτερη θητεία κατά την οποία θα ολοκληρωθούν όλα τα έργα που έχουν δρομολογηθεί μέχρι σήμερα.
«Ο Δήμος Ρόδου βρίσκεται στη σωστή τροχιά. Δεν θα πω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι πώς αν βάλεις τα θετικά και τα αρνητικά στη ζυγαριά, το ισοζύγιο να είναι θετικό προς όφελος της Ροδίτισσας και του Ροδίτη. Και πιστεύω ότι αυτό το έχουμε πετύχει», αναφέρει μεταξύ άλλων και απαντά ότι δεν διακρίνει κάποια ισχυρή αντίπαλη υποψηφιότητα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Μιχάλη Σοκορέλου:

• Κύριε Σοκορέλο, όλη η Ρόδος σας γνωρίζει ως ένα επιτυχημένο ορθοπεδικό χειρουργό. Θα ήθελα όμως να μου περιγράψετε την εμπειρία σας ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου.
Ο ρόλος του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί μία νέα, πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα. Η θέση απαιτεί να μπορείς να εξισορροπείς τα πράγματα. Έχοντας ψηφιστεί και εκλεχθεί απ’ όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, πρέπει να φροντίζεις για την τήρηση του κανονισμού λειτουργίας, χωρίς εντάσεις και διαπληκτισμούς, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του συλλογικού οργάνου.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Δημοτικό Συμβούλιο με τα 50 μέλη του αποτελεί μία μικρή βουλή. Καλείσαι λοιπόν να διαχειριστείς 50 διαφορετικές προσωπικότητες, 50 αξιόλογους συναδέλφους πράγμα το οποίο κάποιες φορές μπορεί να μην είναι και τόσο εύκολο. Πιστεύω ωστόσο ότι επικρατεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού και ότι οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν, είναι στο πλαίσιο του λογικού και του αναμενόμενου.
• Αν σας ζητούσα έναν απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της Δημοτικής Αρχής, ποιο θα λέγατε ότι είναι το κυριότερο στίγμα της;
Η Δημοτική Αρχή του Αντώνη Καμπουράκη μέσα σε αυτή την τριετία, κατάφερε να αφήσει ένα σαφές στίγμα των προτεραιοτήτων της. Έχει να επιδείξει ένα ουσιαστικό έργο σε ένα από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, ένα νησιωτικό δήμο μεγάλης έκτασης η διαχείριση του οποίου αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Δεν αφήσαμε όμως τις προκλήσεις να μας πτοήσουν (και ήταν πραγματικά πάρα πολλές). Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα αρχίσουν να φαίνονται όλο και πιο πολύ οι προσπάθειες που έγιναν στα προηγούμενα χρόνια σε όλους τους τομείς. Βεβαίως, η αντιπολίτευση ως είθισται, προσπαθεί να μηδενίσει ό,τι καλό γίνεται. Η γόνιμη και καλοπροαίρετη κριτική είναι καλοδεχούμενη. Αντίθετα, η στείρα αντιπολιτευτική τακτική δεν ωφελεί σε τίποτε.
Ασφαλώς και κάποιος θα μπορούσε να πει ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει πέντε ή δέκα πράγματα παραπάνω…. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια, το 50% (δηλαδή της διάρκειας της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής) κληθήκαμε να διαχειριστούμε μία πρωτοφανή πανδημική κρίση, μία κρίση που συντάραξε την υφήλιο. Χρειάστηκε να στρέψουμε όλη μας την προσοχή στην αποτελεσματική διαχείριση των έκτακτων συνθηκών, να προσαρμόσουμε τη λειτουργία του Δήμου στα νέα δεδομένα, να προτάξουμε την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Και τα καταφέραμε πραγματικά πάρα πολύ καλά. Αποδείξαμε ότι διαθέτουμε γρήγορα αντανακλαστικά και ότι σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μπορούμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια και σοβαρότητα ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Καταφέραμε να εμπνεύσουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, αλλά και των επισκεπτών του νησιού.
• Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν σε λιγότερο από ένα χρόνο. Είναι έτοιμη η παράταξή σας για τις εκλογές και πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το τοπίο σε τοπικό επίπεδο; Διακρίνετε κάποια ισχυρή αντίπαλη υποψηφιότητα;
Είμαστε έτοιμοι για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Αν και οι εκλογές δεν αποτελούν τη δεδομένη στιγμή την κύρια μας προτεραιότητα, αλλά η ολοκλήρωση μιας σειράς προσπαθειών που ξεκίνησαν εδώ και καιρό. Διατηρούμε άλλωστε το προβάδισμα και μέχρι στιγμής η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπω καμία «αντίπαλη» υποψηφιότητα που να μπορεί να διεκδικεί με αξιώσεις το Δήμο. Τουλάχιστον στη δική μου αντίληψη δεν έχει πέσει κάποια υποψηφιότητα. Δεν ξέρω αν εσείς γνωρίζετε κάτι παραπάνω… εγώ πάντως δεν διακρίνω κάποια κινητικότητα στα αντίπαλα στρατόπεδα και αυτό κατά την προσωπική μου άποψη έχει να σημάνει πολλά.
Ο Δήμος Ρόδου βρίσκεται στη σωστή τροχιά. Δεν θα πω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι πώς αν βάλεις τα θετικά και τα αρνητικά στη ζυγαριά, το ισοζύγιο να είναι θετικό προς όφελος της Ροδίτισσας και του Ροδίτη. Και πιστεύω ότι αυτό το έχουμε πετύχει.
Δεν υπάρχει κανένα μαγικό ραβδί που να χαρίζει όλες τις λύσεις. Απαιτούνται χρόνος και αρκετή δουλειά για να υπάρξει βελτίωση. Και καταβάλαμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να καταφέρουμε να κινήσουμε μία δυσκίνητη μηχανή και να κάνουμε κάποια βήματα παραπέρα κατευθυνόμενοι προς μία καλύτερη προοπτική.
• Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει θέσει μεγάλους στόχους… Πιστεύετε ότι θα κερδίσει το στοίχημα;
Τα μεγάλα στοιχήματα δεν τίθεται θέμα αν θα τα κερδίσουμε. Ήδη τα κερδίσαμε… Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου που έμενε εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια. Το έργο είναι σήμερα έτοιμο να δημοπρατηθεί!
Η Δημοτική μας Αρχή βλέπει τη μεγάλη εικόνα, την εικόνα της Ρόδου που θα λάμψει ξανά. Αυτή η εικόνα, όπως αντιλαμβάνεστε είναι φύσει αδύνατο να ολοκληρωθεί σε 2-3 χρόνια. Βρισκόμαστε όμως στη σωστή τροχιά και θα καταφέρουμε στα επόμενα χρόνια να φτάσουμε στο αποτέλεσμα στο οποίο στοχεύουμε. Και πιστέψτε με, αρκετοί συμπολίτες αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που γίνονται, το έργο που παράγεται και μου το λένε. Ασφαλώς και υπάρχουν και συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν παράπονα. Όλα αυτά όμως τα λαμβάνουμε υπόψη και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Πιστεύω ότι το σύνολο του κόσμου είναι ικανοποιημένο διακρίνοντας ότι σε όλη τη Ρόδο κάτι διαφορετικό έχει ξεκινήσει να φαίνεται.
• Κλείνοντας κύριε Σοκορέλο, θα ήθελα να μου πείτε εάν είστε έτοιμος για τη “μάχη του Σταυρού”… και αν θα είστε εκ νέου υποψήφιος με την παράταξη του κ. Αντώνη Καμπουράκη…
Είχα εμπειρία από την πολιτική ως νομαρχιακός σύμβουλος με την παράταξη του Βασίλη Υψηλάντη. Μπορώ να πω ότι και η Νομαρχία ήταν ένα μεγάλο σχολείο για εμένα. Ήταν η πρώτη φορά που διεκδικούσα μία θέση στα κοινά πράγματα του τόπου μας (πέρα από το συνδικαλισμό στο Νοσοκομείο). Στο δήμο Ρόδου, είναι εντελώς διαφορετική η εμπειρία και η θέση που έχω, μία θέση η οποία μου δίνει τη δυνατότητα να συνδυάζω τις υποχρεώσεις μου στο Δήμο με τις υποχρεώσεις μου στο Νοσοκομείο ως ορθοπεδικός-χειρουργός.
Εύχομαι να συνεχιστεί για μένα αυτό το ταξίδι, πράγμα που εξαρτάται βέβαια από τον κόσμο. Η κάλπη θα μιλήσει. Οπωσδήποτε θα είμαι υποψήφιος με τον Αντώνη Καμπουράκη. Και πραγματικά πιστεύω ότι είναι δεδομένη και επιβεβλημένη η δεύτερη θητεία της Δημοτικής μας Αρχής για την ολοκλήρωση του έργου και την υλοποίηση όλων των στόχων που έχουν τεθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου