Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Xατζημάρκος: «Αυτό που έγινε φέτος στο Νότιο Αιγαίο, είναι κάτι που συζητιέται πανελλαδικά, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια»

Στην τουριστική σεζόν, όπως αυτή εξελίχθηκε μέχρι και χτες, που ανακοινώθηκε και επίσημα διά στόματος του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη το καθολικό lockdown, αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου –στο περιθώριο της υπογραφής του πρωτοκόλλου για τον νέο ΦΟΔΣΑ- ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου (και πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου) κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Επιπλέον, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφέρθηκαν στην στήριξη των κοινωνικών δομών στο πλαίσιο της από κοινού συνεργασίας τους.
Η ΦΕΤΙΝΗ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ
Στην αρχική τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης αναφέρθηκε στην φετινή τουριστική σεζόν, όπως αυτή εξελίχθηκε, τονίζοντας τα εξής:
«Ακούγοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού έχω να πω ότι τα πράγματα στη χώρα δεν είναι καλά. Αναφορικά με την Ρόδο, χωρίς να επιθυμώ να κλείσω την αυλαία της φετινής τουριστικής περιόδου, οφείλω να πω ότι εργαστήκαμε με σοβαρότητα και με προσπάθειες, επιθυμώ να ευχαριστήσω όλους τους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες για ένα επίτευγμα που μετράει 600.000 και πλέον αφίξεις με τσάρτερ στο νησί, το 2020 (συν όσους ήρθαν με κανονικές πτήσεις). Οι αριθμοί δείχνουν το ποσοστό κρουσμάτων κορωνοϊού που ήρθε από το εξωτερικό. Μπορώ να πω ότι είμαι ευτυχής γι αυτό που κάναμε φέτος. Για… ‘κακά νέα’ ήταν πολύ… καλά τα νέα! Για μια χαμένη χρονιά σε μια τοπική κοινωνία που έχει 90-95% εξάρτηση του εισοδήματός της από τον Τουρισμό, πιστεύω ότι ήταν ένας άθλος –όλων ανεξαιρέτως των συμπολιτών μας. Και νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε περήφανοι διότι πετύχαμε μία μεγάλη νίκη».
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος επανέλαβε τις εκπεφρασμένες θέσεις του για τον Τουρισμό λέγοντας και τα εξής:
«Αυτό που έγινε στο Νότιο Αιγαίο, φέτος, είναι κάτι που συζητιέται πανελλαδικά, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια. Είναι κάτι που μας κάνει εξαιρετικά περήφανους και φυσικά, αποτελεί το πιο αισιόδοξο μήνυμα αφού σήμερα, είναι μια μέρα περίσκεψης και αγωνίας για το τι μας περιμένει από εδώ και μπρος. Για το 2021 το πιο αισιόδοξο μήνυμα είναι αφενός το εμβόλιο αλλά κυρίως με αυτό που πορευόμαστε εμείς, είναι οι επιδόσεις του 2020 –ό,τι έγινε στα νησιά μας φέτος. Να ξεκινήσουμε από την Ρόδο που έκανε το 50% περίπου της κίνησης που καταγράφτηκε σε όλο το Νότιο Αιγαίο, έδειξε πολύ μεγάλη ωριμότητα ως προορισμός και κέρδισε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη και έδαφος στον όποιον τουρισμό, θα έχουμε το 2021. Όσον αφορά στα μικρότερα νησιά της περιφέρειάς μας, πέτυχαν υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, γιατί ο κόσμος πίστεψε ότι σε αυτά, είναι πιο ασφαλής. Τα μεγάλα μας νησιά, επειδή έχουν μεγάλο αριθμό κλινών, υπέφεραν και είχαν την μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Όμως, ξαναλέω, κλείνει με μεγάλη περηφάνια αυτή η σεζόν. Ακούω τις φωνές που λένε ‘δεν φτάνει’ αλλά κάθε φορά το αποτέλεσμα κρίνεται σε σχέση με το περιβάλλον και τις συνθήκες με τις οποίες ήρθε. Και προέκυψε μέσα στις πιο σκληρές συνθήκες που γνώρισε η τουριστική βιομηχανία στη σύγχρονη ιστορία της. Όλοι έχουν μερίδιο, συμβολή σε αυτό που έγινε. Δεν είναι νίκη ατομική, αλλά συλλογική. Στάση ωριμότητας και υπευθυνότητας».
Ο περιφερειάρχης απηύθυνε εξάλλου έκκληση προς πάσα κατεύθυνση ζητώντας υπομονή:
«Θέλω να πω στους συμπολίτες μας, να κάνουν υπομονή. Σ’ αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, οι ακραίες φωνές, βρίσκουν έδαφος. Ο λαϊκισμός έχει ριζώσει στην ιστορία της ανθρωπότητας, σπρώχνοντάς την σε πολύ μεγάλα δεινά, στις πιο δύσκολες περιόδους. Είναι τότε, όταν οι άνθρωποι είναι ευάλωτοι, που ο κόσμος μέσα στην αγωνία του, αναζητά ένα μήνυμα. Και το χειρότερο μήνυμα που θα δώσεις στον άνθρωπο που αγωνιά, είναι να τον εκμεταλλευτείς για προσωπικό όφελος. Αυτό είναι ο λαϊκισμός. Δυστυχώς, αυτές οι φωνές έχουν οδηγήσει τον τόπο μας σε δεινά, στο παρελθόν. Όπως έγινε στον Τουρισμό που υπήρξε ένα μεγάλο μέτωπο –της δουλειάς, της δημιουργίας- το ίδιο πρέπει να χτιστεί και τώρα, απέναντι σε αυτούς που με άκρατο λαϊκισμό δεν διστάζουν να θυσιάσουν το μέλλον του τόπου, για να συνεχίσουν να υπάρχουν στο προσκήνιο. Από πλευράς μου, της ΠΝΑι, θα είμαι όσο σκληρός χρειάζεται για να μείνει ο τόπος μας όρθιος και να πάει μπροστά».
Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Απαντώντας σε ερώτηση της «δ» σχετικά με την κοινωνική κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού και με ποιους τρόπους προτίθενται, τόσο ο Δήμος Ρόδου όσο και η ΠΝΑι να στηρίξουν τους πολίτες που έχουν ανάγκη, μέσα από τις κοινωνικές δομές, υπηρεσίες κ.λπ. ο δήμαρχος κ. Αν. Καμπουράκης τόνισε τα εξής:
«Δυστυχώς, δεν υπάρχει συνταγή ή κανόνας που να λέει πώς γίνεται, όταν έχεις χάσει το 80% των εσόδων σου σε μια επιχείρηση, να μπορείς να προσφέρεις τις ίδιες υπηρεσίες (γιατί υπάρχουν τα λεγόμενα ανελαστικά κόστη κ.λπ.) Από την μία υπάρχει η βασική επιταγή της προστασίας των ασθενέστερων, από την άλλη υπάρχει η συναίσθηση ότι πρέπει να βοηθηθούν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και όσοι έχουν πρόβλημα ενώ οι υπηρεσίες θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχονται με την ίδια αποτελεσματικότητα με πέρσι. Σε κάθε περίπτωση, η δημοτική αρχή της Ρόδου, έχει επίγνωση του προβλήματος. Τα δημοτικά τέλη σχεδιάζονται όπως αρμόζουν στον πολίτη. Ο Δήμος Ρόδου θα πάρει αποφάσεις που θα σέβονται τις ανάγκες του κόσμου ενώ θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις βασικές υπηρεσίες για τις οποίες έχουμε ευθύνη».
Ο περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος ξεκαθάρισε πως η ΠΝΑι σε ό,τι έχει να κάνει με τις κοινωνικές ανάγκες, δεν ξεκινάει σήμερα:
«Έχουμε φροντίσει από την αρχή του χρόνου, όλες οι κοινωνικές δομές, να έχουν χρηματοδότηση για την λειτουργία τους μέχρι το 2023. Δηλαδή, μέχρι το 2023 θα δείτε έναν πολύ μεγάλο αριθμό αποφάσεων για όλες τις κοινωνικές δομές (ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, ΚΗΦΗ, Κοινωνικά Παντοπωλεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.λπ.) έχουν εγγυημένη την χρηματοδότηση για την λειτουργία τους, με χρήματα δεσμευμένα. Κι αυτό γιατί γνωρίζαμε ότι η πίεση η δημοσιονομική και η ύφεση, μπορεί να χτυπήσουν αυτές τις δομές. Κι εμείς δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε να γίνει αυτό. Αυτά τα χρήματα είναι από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι -οι οποίοι, αποτελούν το μεγάλο οξυγόνο».
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στην στήριξη που έδωσε από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού στις δομές υγείας των νησιών μας, ενώ παράλληλα, αναγκάστηκε να περικόψει δαπάνες από άλλες δράσεις και έργα. Στα κοινωνικά μας παντοπωλεία που βρίσκονται στα νησιά, οι ωφελούμενοι ξεπερνούν τις 8.000 με πάρα πολύ μεγάλο προϋπολογισμό. Αυτά γίνονται με δική μας πολιτική απόφαση…

«Κοινωνικές Δομές: Καμιά ανησυχία! Σε επίπεδο κοινωνικών παρεμβάσεων, φροντίζουμε να λειτουργούμε σε ένα επίπεδο συμπληρωματικό με τον Δήμο Ρόδου (για να μην υπάρχουν επικαλύψεις) και το έργο, αθροιστικά να φτάνει στο επίπεδο που θέλουμε και αναλόγως τις ανάγκες να καλύπτονται είτε από τον έναν, είτε από τον άλλον» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Μαρία χατζησαββα    06.11.2020 14:36

    Τα συγχαρητήρια για την επιτυχία στον τουρισμό πρέπει να δωθουν στους ροδιτες που αυτή τη στιγμή νόσουν από κορονοιο και για αυτούς που θα νοσησουν το επόμενο διάστημα, αφού είναι οι αφανής ήρωες αυτής της εκστρατειας που λέγεται “τουρισμός” χωρίς τα απαραίτητα όπλα. Όσο για τον γνωστό λαϊκισμό πρέπει να σταματήσουν πλέον να χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη όταν θέλουν, να αντισταθούν σε διαφορετικές απόψεις από τις δικές τους. Μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας, και σας ευχαριστούμε που δύο μέρες μετά τη λήξει της σεζόν βλέπετε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, και μιλάτε για τον κορονοιο.

Σχολιασμός άρθρου