Τοπικές Ειδήσεις

«Κούρεμα» των οφειλών ανδρόγυνου από τη Ρόδο

Με απόφαση, που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ρόδου, επιτεύχθηκε γενναίο «κούρεμα» των οφειλών ενός ανδρόγυνου από την Ρόδο, που υπήχθη στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Ο αιτών, είναι 50 ετών, παντρεμένος με την αιτούσα ηλικίας 51 ετών και έχουν αποκτήσει ένα παιδί.
Η δε αιτούσα, έχει επίσης αποκτήσει από τον πρώτο της γάμο ένα παιδί.
Ο αιτών, εργάζεται ως υπάλληλος σε εταιρεία με μηνιαίο μισθό 989,72 ευρώ. Η αιτούσα, από τις 7-7-2010 τυγχάνει άνεργη.
Προγενέστερα εργαζόταν ως ιδιωτική υπάλληλος σε επιχείρηση σούπερ μάρκετ.
Ο γιος της από τον πρώτο της γάμο, είναι επίσης άνεργος και λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει δεν δύναται να εργασθεί. Περαιτέρω, ο αιτών, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
Το συνολικό μηνιαίο εισόδημα των αιτούντων ανέρχεται στο ποσό των 989,72 ευρώ και έχει υποστεί μεγάλη μείωση τα τελευταία έτη, λόγω της οικονομικής κρίσης που οδήγησαν στην ανεργία τη δεύτερη των αιτούντων αλλά και της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής κρίσης που έπληξε τους μισθούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, χωρίς αντίθετα να έχει μειωθεί, αναλογικά, το μηνιαίο κόστος διαβίωσής τους, το οποίο συνεχώς αυξάνεται, με βάση την παρούσα οικονομική συγκυρία και τα διδάγματα κοινής πείρας.
Το δικαστήριο έκρινε ότι στο ποσό που προκύπτει ως απολύτως απαραίτητο για τους αιτούντες και την οικογένειά τους προς κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών τους, ήτοι για διατροφή, πληρωμή λογαριασμών (ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνίας, κοινοχρήστων), για έξοδα θέρμανσης και μετακίνησης, ένδυση- υπόδηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έξοδα εκπαίδευσης για τα ανήλικα τέκνα τους, καθώς και για άλλα τυχόν έκτακτα έξοδα, ανέρχεται συνολικά σε περίπου 900 ευρώ μηνιαίως, με βάση τις συνθήκες διαβίωσης των συγκεκριμένων οφειλετών.
Στα περιουσιακά στοιχεία των αιτούντων, περιλαμβάνεται ένα διαμέρισμα μικτής επιφάνειας μέτρων τετραγωνικών 93,40. Ανήκει δε σε ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου σε καθέναν και χρησιμεύει ως κύρια κατοικία αυτών και των τέκνων τους. Ακολούθως, οι αιτούντες έχουν στην πλήρη κυριότητά τους κατά ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου ο καθένας από αυτούς και ένα αυτοκίνητο, έτους πρώτης κυκλοφορίας 2001, εκτιμώμενης εμπορικής αξίας 500 ευρώ.
Οι συνολικές οφειλές του πρώτου αιτούντος ανέρχονται στο ποσό των 169.882,33 ευρώ και της δεύτερης στο ποσό των 176.367,06 ευρώ.
Το δικαστήριο με την απόφαση του ρυμίζει τις οφειλές των αιτούντων επί πενταετία (60 μήνες), ορίζοντας μηνιαία καταβολή ποσού 74,00 ευρώ συνολικά, ήτοι 50 ευρώ ο αιτών και 24,00 ευρώ η αιτούσα, συμμέτρως καταβαλλόμενου προς τις πιστώτριες του καθενός. Εξαιρεί της εκποίησης την κύρια κατοικία τους.
Επιπλέον ρυθμίζει τα χρέη της δεύτερης (ατομικά) με τον ορισμό μηδενικών μηνιαίων καταβολών προς πιστώτριες τράπεζες.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Καζούλης Καζουλάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου