Απόλυτα ικανοποιημένος από τα εκλογικά αποτελέσματα της Ν.Δ. σε τοπικό επίπεδο αλλά και για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες μέχρι τώρα, εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην “δ” ο πρόεδρος τη ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου κ. Παύλος Μπακίρης. Επίσης, μιλάει για το Συνέδριο της Ν.Δ. και για τις εσωκομματικές εκλογές που τοποθετούνται στον επόμενο χρόνο.

• Κύριε Μπακίρη, μετά τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων και την θερινή ραστώνη, η κυβέρνηση, οι ευρωβουλευτές, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι…. έπιασαν δουλειά. Κατ’ αρχήν είστε ικανοποιημένος από τα εκλογικά αποτελέσματα στα Δωδεκάνησα; Αυτοδυναμία, τέσσερις βουλευτικές έδρες, περιφέρεια και δήμος μαζί…
Αν θα έλεγα ότι δεν είμαι ικανοποιημένος, θα ήμουν αχάριστος απέναντι στους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσές μας που τίμησαν με τρόπο μοναδικό την Νέα  Δημοκρατία και τα στελέχη της. Πότε στο παρελθόν η Νέα Δημοκρατία στη Δωδεκάνησο κατάφερε να εκλέξει τέσσερις βουλευτές; Ποτέ! «Βοήθησε» με τον τρόπο του και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η Νέα Δημοκρατία πήγε συντεταγμένα στην εκλογική μάχη με πρόγραμμα, στελέχη και κυρίως με αποφασιστικότητα και ορμή να αλλάξει τη «ρότα» του ΣΥΡΙΖΑ και στην περιοχή μας, που μόνο δεινά έφερε. Και αυτό φάνηκε με την απόλυτη κυριαρχία του κόμματός μας στις βουλευτικές εκλογές. Ένα τεράστιο ευχαριστώ, ακόμη μια φορά στους Δωδεκανήσιους και τις Δωδεκανήσιες για αυτό το μεγάλο δώρο και βέβαια οι υποχρεώσεις απέναντί τους για όσα πρέπει να αλλάξουν και γρήγορα, είναι τεράστιες. Θυμόμαστε κάθε στιγμή τις δεσμεύσεις μας προς τους νησιώτες μας  και μοναδική επιδίωξή μας είναι η υλοποίησή τους με στόχο την καλυτέρευση της ζωής τους. Δεν ήταν μόνο η εκλογή των 4 βουλευτών. Όπως σημειώσαμε στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχαμε μια νέα περιφανή νίκη του Γιώργου Χατζημάρκου και της παράταξής του, όπως και στο Δήμο Ρόδου, του Αντώνη Καμπουράκη. Δήμαρχο στη Ρόδο η Νέα Δημοκρατία είχε αρκετά χρόνια να δει… Έχουμε και λέμε, τέσσερις βουλευτές, ο ένας υφυπουργός Τουρισμού, ο Μάνος Κόνσολας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο δήμος Ρόδου έχουν το χρώμα «μπλε», της θάλασσας, της Ελλάδας και φυσικά της Νέας Δημοκρατίας! Τεράστια τιμή για όλους τους Νεοδημοκράτες αλλά και τεράστιες υποχρεώσεις να ανταποκριθούμε και να φανούμε αντάξιοι της τιμής που μας έκαναν οι Δωδεκανήσιοι να δώσουν όλα τα καίρια κυβερνητικά και αυτοδιοικητικά πόστα σε στελέχη μας.
Πώς βλέπετε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε διάφορα θέματα; Μεταναστευτικό, εργασιακά, προσπάθειες για επενδύσεις και ανάπτυξη; Θα τα καταφέρει ο κ. Μητσοτάκης;
Πιστεύω ότι τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προς την σωστή κατεύθυνση.  Με τις πρώτες αποφάσεις του για τον ΕΝΦΙΑ έδειξε τις προθέσεις του και κυρίως ότι κρατά το λόγο του σε όσα υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό. Προχώρησε σε σημαντικές βελτιώσεις του πλαισίου ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς την εφορία και τα δημόσια ταμεία.
Εκπονείται νέο φορολογικό νομοσχέδιο και προωθούνται μεταρρυθμίσεις. Με λίγα λόγια προχωρά το σχέδιο με στόχο την επάνοδο της οικονομίας και της χώρας στην πλήρη κανονικότητα.
Στον πολύ σημαντικό τομέα των επενδύσεων βλέπετε ότι μεγάλες επενδύσεις, που ήταν βαλτωμένες, προχωρούν η μία μετά την άλλη.  Το βλέπουμε και στη δική μας περιοχή με το Γκολφ Αφάντου. Ο αρμόδιος υπουργός ήρθε, συναντήθηκε με τους επενδυτές, είδε το χώρο και ξεπερνιούνται όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετώπισε η επένδυση από τις ιδεοληψίες των προηγούμενων. Η εντελώς νέα λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την  αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Φυσικά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα που «φούντωσε» ξανά  μετά τα γνωστά «παιχνίδια» της Αγκυρας και του Ερντογάν. Έτσι, όπως εξελίσσεται, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και νομίζω ότι το σχέδιο που έχει εκπονηθεί θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα και θα αποσυμφορηθούν τα νησιά μας. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το μεταναστευτικό και στη Δωδεκάνησο, κυρίως στενάζει η Σύμη και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρεθούν λύσεις  και να μην βλέπουμε τις εικόνες που δεν τιμούν κανένα μας. Δεν ξεχνάμε φυσικά την Κω και τη Λέρο με τα hotspot και το βάρος που σηκώνουν.
• Οι Δωδεκανήσιοι έχουν πολλές προσδοκίες από την κυβέρνηση αυτήν τη φορά. Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ απογοήτευσε τους νησιώτες, κατά την άποψή σας;
Τους έταξε πολλά και έκανε ελάχιστα! Το κυριότερο έδωσε τη χαριστική βολή στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που εμείς ως κυβέρνηση τους είχαμε κρατήσει με νύχια και με δόντια στα πρώτα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ θεωρούσε τη Δωδεκάνησο ως τόπο πλουσίων που θα έπρεπε να απομυζήσει κανονικά την ώρα που το επιστημονικό δυναμικό της Δωδεκανήσου  έπαιρνε το δρόμο της μετανάστευσης. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα μεγάλα και μικρά που η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αντιμετωπίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρέπει να σας πω ότι στις προτεραιότητές μας είναι η ασφάλεια των νησιών, με την ενίσχυση Αστυνομίας και Λιμενικού με μόνιμο προσωπικό και φυσικά η στελέχωση των δομών υγείας σε όλα τα νησιά μας. Πιέζουμε συντονισμένα και σύντομα θα έχουμε πιστεύω τα αποτελέσματα που θέλουμε. Θέλουμε οι Δωδεκανήσιοι να νοιώθουν ασφαλείς στον τόπο τους και θα το πετύχουμε.
Είμαστε τυχεροί που ένας Δωδεκανήσιος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης από την Κάρπαθο, είναι κορυφαίος υπουργός, δεξί χέρι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχουμε ξεκινήσει τη συνεργασία μας και γνωρίζουμε ότι είναι αρωγός στην επίλυση των προβλημάτων των νησιών μας. Είναι μια χρυσή ευκαιρία για τη Δωδεκάνησο, και οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο για τους νησιώτες μας.
Στον τουρισμό είμαστε επίσης τυχεροί που έχουμε υφυπουργό τουρισμού τον Μάνο Κόνσολα, δικό μας άνθρωπο, που γνωρίζει πολύ καλά τα του τουρισμού. Ήδη τα δείγματα γραφής είναι θετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι  στο επόμενο διάστημα θα μας εκπλήξει ευχάριστα με την αντιμετώπιση χρόνιων ζητημάτων στον τουρισμό της Δωδεκανήσου.
Προσπαθούμε και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε να κινηθούμε συντεταγμένα, ΝΟΔΕ, βουλευτές, περιφερειάρχης και δήμαρχος Ρόδου για μια «κατά μέτωπο» επίθεση στα χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα. Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με πολλά από αυτά.
• Να πάμε στο συνέδριο που προετοιμάζει η Ν.Δ. Ποια θέματα θα τεθούν και τι περιμένετε από αυτό το Συνέδριο;
Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε όλα τα μέλη και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας το συνέδριο του κόμματός μας στο τέλος του επόμενου μήνα. Κορυφαίο πολιτικό γεγονός σε μια χρονική στιγμή, κρίσιμη για τη χώρα, αλλά και για την κυβέρνησή μας.  Αισιοδοξούμε ότι θα είναι ένα συνέδριο, όπως το οραματίζεται η βάση της Νέας Δημοκρατίας, ανοιχτό, δημοκρατικό και με αιτούμενο να μας ακούνε περισσότερο αυτοί που ασκούν κυβερνητική πολιτική.  Στόχος μας είναι να ακουστεί στο συνέδριο η φωνή της βάσης του κόμματος, να σφυρηλατηθούν εκ νέου οι δεσμοί του κόμματος με την κοινωνία και να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για το όραμα, το σχέδιο και το πρόγραμμα, που βάλαμε μπροστά ως κυβέρνηση της χώρας, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το συνέδριο θα είναι γιορτή της Δημοκρατίας όπως είπε και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τη Νέα Δημοκρατία και τη χώρα.
 • Θα γίνουν εκλογές για κομματικά όργανα; Ενδιαφέρεστε να διεκδικήσετε ξανά την προεδρία της ΝΟΔΕ;
Οι εσωκομματικές εκλογές θα γίνουν, όπως ορίζει το καταστατικό, στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Μέχρι τότε βλέπουμε… Στις δυο θητείες που η οργανωμένη βάση της Νέας Δημοκρατίας στη Δωδεκάνησο μου έκανε τη μεγάλη τιμή να με εκλέξει πρόεδρο της ΝΟΔΕ έζησα πολλά, πρωτόγνωρα για μένα, με βασικό δίδαγμα ότι η ενότητα και ο μετριοπαθής λόγος χωρίς εντάσεις και άσκοπες συγκρούσεις, μπορεί να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα σε ένα πολιτικό φορέα. Επέλεξα να πολιτευθώ με σύνεση και μετριοπάθεια και το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Τα αποτελέσματα στις βουλευτικές εκλογές, όπως και στις αυτοδιοικητικές, μιλούν από μόνα τους. Τι άλλο να σας πω…Οσο για το αν θα είμαι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της ΝΟΔΕ, είναι πολύ νωρίς για να κάνω σχέδια. Θα δούμε όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου, τι θα χρειάζεται το κόμμα αλλά και εγώ ως άτομο με τις υποχρεώσεις μου. Ένα είναι σίγουρο ότι θα είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή για την Νέα Δημοκρατία και για μια Δωδεκάνησο με ανάπτυξη και ευημερία! Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τις Δωδεκανήσιες και τους Δωδεκανήσιους!

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ