Συνεντεύξεις

M. Iατρίδη: «Η Ελλάδα δεν θα είναι και δεν μπορεί να είναι μια χώρα χωρίς κανόνες»

Την επισήμανση ότι ‘μια νέα πραγματικότητα έχει προκύψει από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 -η κυβέρνηση της ΝΔ με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη’, κάνει σήμερα σε συνέντευξη της, προς την «δ» η βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. κα Μίκα Ιατρίδη.
Επίσης μιλάει για το μεταναστευτικό, τα ζητήματα που προωθεί η κυβέρνηση σε σοβαρά ζητήματα στο πλαίσιο του προγράμματος που είχε εξαγγείλει και προεκλογικά, αλλά και τις προτεραιότητες που έχει θέσει για τα νησιά μας.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
Kυρία Ιατρίδη, μετά από τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων και την θερινή ραστώνη, έχετε ‘σηκώσει’ μανίκια’ για δουλειά. Κατ’ αρχήν είστε ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα για τα Δωδεκάνησα; Η Ν.Δ. πέτυχε παντού: αυτοδυναμία, τέσσερις βουλευτικές έδρες, περιφέρεια και δήμος μαζί.
Μια νέα πραγματικότητα έχει προκύψει από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Και η πραγματικότητα αυτή είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνουν άμεσα πράξη όσα υποσχεθήκαμε πριν τις εκλογές. Χωρίς εκπτώσεις, χωρίς αστερίσκους, ακόμα και νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχαμε υποσχεθεί.
Θα σημείωνα εδώ, ότι για την κυβέρνηση δεν υπήρξε θερινή ραστώνη, με δεδομένο ότι κρίσιμα νομοσχέδια, με σημαντικές ελαφρύνσεις για τους πολίτες, ψηφίστηκαν εντός του Αυγούστου, ώστε να είμαστε συνεπείς σε όσα είχαμε υποσχεθεί.
Η ικανοποίηση, λοιπόν, είναι «διπλή». Από τη μια, γιατί πράγματι οι Δωδεκανήσιοι μας έδειξαν την εμπιστοσύνη τους σε όλα τα επίπεδα, και από την άλλη, γιατί ήδη με τις πρωτοβουλίες μας είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε «σηκώσει» τα μανίκια και δουλεύουμε για να μην τους απογοητεύσουμε.
• Πώς βλέπετε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε διάφορα θέματα; Μεταναστευτικό, εργασιακά, προσπάθειες για επενδύσεις και ανάπτυξη. Θα τα καταφέρει ο κ. Μητσοτάκης;
Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση, άμεσα, θέτει σε εφαρμογή το προεκλογικό πρόγραμμα στη βάση του οποίου κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει είναι άμεσες και ουσιαστικές.
Σε λίγο χρονικό διάστημα μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, καταργήσαμε το κακώς εννοούμενο «άσυλο» στα πανεπιστήμια, βελτιώσαμε το καθεστώς των 120 δόσεων, και για τις ασφαλιστικές εισφορές, δώσαμε τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών προκειμένου να παραλαμβάνουν τα ογκολογικά τους φάρμακα.
Προχωρήσαμε στην άρση των capital controls, επιταχύναμε τις διαδικασίες για την καταβολή των αυξημένων συντάξεων χηρείας, ολοκληρώσαμε τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για να ξεμπλοκαριστούν βασικές επενδύσεις στη χώρα μας, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Και, βέβαια, δεν σταματάμε εδώ. Ήδη έχουμε πει ότι θα προχωρήσουμε σε μείωση της φορολογίας και ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό και η απαλλαγή από το ΦΠΑ για τις νέες άδειες οικοδομής, κάτι το οποίο θα εξειδικευθεί σε επόμενο νομοσχέδιο.
Αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης σε σχέση με την πτώχευση της Thomas Cook, ήταν άμεσα, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζομένους, ενώ μελετώνται και άλλες παρεμβάσεις. Είναι χαρακτηριστική και η αντίδραση του ΣΕΤΕ, που χαιρέτησε τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων.
Για τα εργασιακά, στο πρόγραμμά της η Ν.Δ. είχε πει ότι στόχος είναι να εξασφαλιστούν συνθήκες για πλήρη απασχόληση με καλά αμειβόμενες δουλειές. Αυτά αποτελούν μέρος του επικείμενου νομοσχεδίου, τα οποία και θα συζητήσουμε εκτενώς στη Βουλή. Θα ήθελα να τονίσω εδώ ότι η Ν.Δ. με τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Βρούτση, έχει ήδη ενισχύσει τους ελέγχους για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία και έχουν ανακοινωθεί δραστικά μέτρα που προστατεύουν στην ουσία τον εργαζόμενο.
• Ωστόσο, αν και οι πρωτοβουλίες αυτές είναι αποδεκτές από τους πολίτες, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, το Μεταναστευτικό έχει εξελιχθεί σε δυσεπίλυτο ζήτημα για την κυβέρνηση. Υπάρχουν περιθώρια για την επίλυση του;
Προσπαθούμε, λοιπόν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να δώσουμε λύσεις σε τραγικά λάθη και παραλείψεις του ΣΥΡΙΖΑ, που προέκυψαν, πολλές φορές και από τις ιδεοληψίες του. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού.
Προφανώς, η ένταση και η κρισιμότητα του ζητήματος επηρεάζει του νησιώτες στο μέγιστο βαθμό. Αλλά, όπως βλέπετε, η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ήδη ανακοινώσει σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι δεν μπορείς, όσο και αν το θέλεις, από την πολιτική των ανοιχτών θαλάσσιων συνόρων, που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πρέσβευε και διαλαλούσε, να θέσει εντός λίγων ημερών, το πιο αυστηρό πλαίσιο που χρειάζεται.
Όμως, η κυβέρνηση μας δεν έχει τέτοιες ιδεοληψίες και ήδη τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, όπως η αυστηροποποίηση του πλαισίου χορήγησης ασύλου, η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, η ενίσχυση του λιμενικού σώματος και η αύξηση των περιπολιών σε ημερήσια βάση, και σειρά άλλων μέτρων, δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι, και δεν μπορεί να είναι, μια χώρα στην οποία δεν υπάρχουν κανόνες.
Κοιτάξτε, δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το μεταναστευτικό, αυτή τη στιγμή, είναι το πιο βασικό πρόβλημα για τα νησιά μας. Και, παρά το γεγονός ότι οι άμεσες συνέπειες από το μεταναστευτικό πρόβλημα αφορούν συγκεκριμένα νησιά, την Κω, τη Λέρο και τη Σύμη, και των άλλων νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, δημιουργείται και ένα συνολικά δυσάρεστο κλίμα, το οποίο πρέπει να ανατραπεί.
Πιστεύω, ότι αποτελεί κομβικό σημείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος το γεγονός ότι η κυβέρνηση, δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού, αναγνωρίζει πλήρως ότι το πρόβλημα είναι κατεξοχήν μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό.
Περαιτέρω, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι σε εξέλιξη το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών μας. Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη, όμως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χειριστεί το μεταναστευτικό και να θέσει, όπως είπα και πιο πριν, τους απαραίτητους κανόνες, όπως αυτοί εφαρμόζονται και στα άλλα κράτη.
Οι Δωδεκανήσιοι έχουν πολλές προσδοκίες από την κυβέρνηση αυτή την φορά. Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ απογοήτευσε τους νησιώτες, κατά την άποψή σας;
Το αποτέλεσμα των εκλογών, αυτοδιοικητικών και βουλευτικών, δείχνει ότι οι Δωδεκανήσιοι δεν συγχώρησαν το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές του 2015, τους κορόιδεψε και έδωσε υποσχέσεις τις οποίες δεν τήρησε.
Πιστεύω ότι το παράδειγμα με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά μας είναι το πιο χαρακτηριστικό. Εδώ, από τη Ρόδο, είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές, και οι ίδιοι είναι που τελικά προχώρησαν στην κατάργησή τους.
Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτό το παράδειγμα. Τα αποτελέσματα των εκλογών στα Δωδεκάνησα έδειξαν ότι υπήρξε συνολική αποδοκιμασία προς τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τομείς. Και είναι πραγματικά εκπληκτικό, ότι οι άνθρωποι που έχουν αποδοκιμαστεί σε όλα τα επίπεδα από τους νησιώτες, έρχονται και κουνούν προκλητικά το δάκτυλό τους. Λες και έχουν ξεχάσει ότι μέχρι λίγους μήνες πριν ήταν κυβέρνηση και φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση των νησιών μας.
Ωστόσο, κατά την άποψή μου, ένας ακόμα, βασικός λόγος για την τόσο εκκωφαντική αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά μας είναι ότι ενώ η πολιτική που εφάρμοσαν για τα νησιά μας ήταν καταστροφική, τα στελέχη του επέμεναν να υποτιμούν τη νοημοσύνη των νησιωτών και να παρουσιάζουν το άσπρο μαύρο.
Για αυτό και εμείς, τόσο προεκλογικά, όσο και τώρα, λέμε την αλήθεια στους νησιώτες, δουλεύουμε με επιμονή και υπομονή και, κυρίως, δεν υποτιμούμε τη νοημοσύνη τους.
• Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τα νησιά μας; Υπάρχουν προβλήματα που χρονίζουν όπως η στελέχωση υπηρεσιών, οι δομές υγείας, η ασφάλεια των νησιωτών αλλά και η παιδεία.
Κοιτάξτε, το μεταναστευτικό, όπως είπαμε, είναι θέμα στο οποίο πρέπει να δοθεί, και έχει δοθεί, άμεση προτεραιότητα. Πέρα από το μεταναστευτικό, είναι γεγονός ότι υπάρχουν διαχρονικά προβλήματα για τα νησιά μας.
Προτεραιότητα, κατά την άποψη μου, είναι τα ζητήματα υγείας. Έχω κάνει πολλές συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου. Πολλά από τα ζητήματα έχουν αντιμετωπιστεί. Η έγκριση των πιστώσεων για τη χορήγηση των ογκολογικών φαρμάκων για τις θεραπείες στο Νοσοκομείο Ρόδου λύθηκε, οι προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων ιατρών έχουν προχωρήσει, λύση για το ιατρείο της Σύμης, όπως και της Κάσου έχουν δρομολογηθεί.
Ωστόσο, όπως έχουμε πει, στόχος μας είναι, να καταφέρουμε να δοθούν λύσεις σε πιο μόνιμη βάση για τα ζητήματα υγείας. Το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και στα ζητήματα στελέχωσης των υπηρεσιών και στην Παιδεία.

• Προσωπικά εσείς, τι βάζετε ‘ψηλά στην ατζέντα’ των διεκδικήσεων για τα Δωδεκάνησα;
Ως νησιώτισσα και μητέρα, πιστεύω ότι τα ζητήματα της υγείας πρέπει να μπουν σε απόλυτη προτεραιότητα, για αυτό και η συνεργασία μου με το Υπουργείο Υγείας είναι συνεχής.
Συνολικά, έχω επισημάνει, ότι στο πλαίσιο της νησιωτικότητας μπορούν να προωθηθούν λύσεις για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τα νησιά μας, στην παιδεία, στη στελέχωση των υπηρεσιών, στις υποδομές των νησιών μας και στις αναπτυξιακές προοπτικές τους.
Η Κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της. Θυμίζω ότι μετά τις εκλογές έχουν επισκεφθεί τα νησιά μας ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Παιδείας, η κα Κεραμέως, ο υπουργός Τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης, ο υφυπουργός Άμυνας, ο κ. Στεφανής και αναμένεται και ο υπουργός Επικρατείας, ο κ. Γεραπετρίτης.
Συνεπώς, υπάρχει αμέριστο ενδιαφέρον και η Κυβέρνηση έχει γνώση της κατάστασης που βιώνουν οι νησιώτες μετά από τα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.Προφανώς και δεν είναι εύκολο να δοθούν άμεσες λύσεις, η εμπειρία αυτό έχει δείξει μέχρι τώρα, αλλά είμαστε εδώ για τα δύσκολα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου