Ειδήσεις

Μια “δεκάδα” νέοι φόροι στο κυνήγι για τα ισοδύναμα

Ένα “μπουκέτο” δέκα νέων φορολογικών μέτρων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου σε πρώτη φάση να αντικατασταθεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση έως τα μέσα Νοεμβρίου, μετά το προσωρινό “πάγωμα” που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός στη Βουλή, και κατόπιν να χρησιμοποιηθούν ως ισοδύναμα απέναντι σε άλλα δύσκολα μέτρα, με στόχο μια πιο “ήπια” εφαρμογή του Μνημονίου.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”, τις σχετικές προτάσεις (σ.σ. όλες προς την κατεύθυνση της επιβολής νέων φόρων, κυρίως στις επιχειρήσεις, π.χ. τζόγου, αυτοκινητοδρόμων, κ.α.) έχουν καταθέσει τα επιστημονικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ είναι πιθανόν να υιοθετηθούν περισσότερα του ενός από τα προτεινόμενα µέτρα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στο µέλλον η συγκεκριµένη λίστα θα λειτουργήσει σαν μία «δεξαµενή» ισοδύναµων µέτρων προς αντικατάσταση άλλων.

Αυτά είναι τα 10 υποψήφια ισοδύναμα:

1. Εκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που εκµεταλλεύονται εθνικές οδούς, γέφυρες και υποθαλάσσιες σήραγγες. Εξετάζεται το ύψος του συγκεκριµένου φόρου να εξαρτάται από την πορεία χρηµατοδότησης του έργου µε δηµόσιους πόρους, ενώ έχουν ήδη γίνει οι σχετικές µελέτες για κερδοφόρες επιχειρήσεις του χώρου.

2. Υιοθέτηση φόρου µε προοδευτική κλίµακα για την περιουσία Ελλήνων στο εξωτερικό. Το µοντέλο που µελετάται από το οικονοµικό επιτελείο είναι εκείνο του φόρου «Ivie» στην Ιταλία, που επιβλήθηκε επί κυβέρνησης Μόντι το 2011, ενώ εξετάζεται ο συµψηφισµός µε τη φορολογία περιουσίας του κράτους στο οποίο βρίσκεται το εκάστοτε ακίνητο. Οι δε δείκτες που θα εφαρµοστούν θα κυµαίνονται από 0,8% µέχρι 3%.

3. Φορολόγηση των επενδύσεων Ελλήνων στο εξωτερικό. Εξετάζεται το πώς θα φορολογηθούν καταθέσεις, αµοιβαία, οµόλογα, µετοχές και άλλα «προϊόντα», ενώ προβλέπεται η συνεργασία µε τις φορολογικές αρχές του εξωτερικού.

4. Θέσπιση ΦΠΑ σε χρηµατοοικονοµικές συναλλαγές. Εκεί µπορούν να ενταχθούν πράξεις όπως η αγοραπωλησία µετοχών, µεριδίων εταιρειών και εξαγορές.

5. Εκτακτη εισφορά στις ενδοοµιλικές συναλλαγές µε επίκεντρο όσες διεξάγονται µεταξύ Ελλάδας και χωρών του εξωτερικού.

6. Εκτακτη εισφορά επί των ακαθάριστων εσόδων πολυχώρων διασκέδασης ή πολυκαταστηµάτων. Το οικονοµικό επιτελείο έχει εστιάσει σε επιχειρήσεις τύπου Mall και σε κινηµατογράφους Multiplex, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα κερδοφόροι.

7. Εκτακτη εισφορά στα ακαθάριστα έσοδα των ΕΛ.ΤΑ. Τα Ταχυδροµεία σηµειώνουν µεγάλη κερδοφορία και το 2014 τα ακαθάριστα έσοδά τους ανήλθαν σε 350.864.000 ευρώ.

8. Εκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που κατέχουν «στόλο» Ι.Χ. Η κυβέρνηση εστιάζει σε επιχειρήσεις που κατέχουν αυτοκίνητα αξίας άνω των 30.000 ευρώ.

9. Εκτακτη εισφορά ή φορολόγηση µεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τυχερών παιγνίων. Το οικονοµικό επιτελείο θεωρεί ότι υπάρχει άπλετος χώρος για άντληση πόρων από εταιρείες στοιχηµάτων και ηλεκτρονικού τζόγου, ενώ εκτιµάται ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι µικρές επιχειρήσεις τύπου πρακτορείων του ΟΠΑΠ.

10. Αύξηση από 5 έως 10% της φορολόγησης των επιχειρήσεων «VLT» (βιντεο-λοταρίες) του ΟΠΑΠ. Ο «κολοσσός» έχει σχέδιο για 660 τέτοια καταστήµατα και το οικονοµικό επιτελείο επιθυµεί η φορολόγηση να φτάνει µέχρι και το 40%. Η συγκεκριµένη κίνηση, ωστόσο, προϋποθέτει την οριστικοποίηση των όρων της συµφωνίας µεταξύ ∆ηµοσίου και ΟΠΑΠ, ώστε να µην καθυστερήσει περαιτέρω η έναρξη λειτουργίας των συγκεκριµένων καταστηµάτων.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου