Ειδήσεις

Δεν έχουν καλυφθεί όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς στα Δωδεκάνησα

Δεν έχουν καλυφθεί ακόμη όλες οι κενές θέσεις των δασκάλων και των καθηγητών στα σχολεία της Δωδεκανήσου.
Οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κκ. Ηλίας Βασιλειάδης και Γιάννης Παπαδομαρκάκης καταβάλλουν πάντως μεγάλες προσπάθειες για να καλυφθούν τα κενά. Χωρίς τις απαραίτητες πιστώσεις όμως, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Την άποψη ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με τη β’ φάση προσλήψεων εκπαιδευτικών, εξέφρασε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης κ. Βασίλης Καραγιάννης.
«Πιστεύω πως τα βασικά κενά στα σχολεία έχουν καλυφθεί. Υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα που θα αντιμετωπιστούν με νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Πιστεύω πως θα καλυφθούν οι ανάγκες. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα και θα δώσει σύντομα λύσεις», δήλωσε ο κ. Βασίλης Καραγιάννης.
Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν λίγες ημέρες σε σχολεία στο βόρειο συγκρότημα της Δωδεκανήσου.
«Πραγματοποίησα επίσκεψη σε σχολεία που λειτουργούν στη Λέρο και στους Λειψούς. Διαπίστωσα πως οι περισσότερες από τις κενές θέσεις έχουν καλυφθεί. Δουλειά γίνεται και θα δοθούν λύσεις και για τα άλλα νησιά », τόνισε ο κ. Βασίλης Καραγιάννης.
Στον αγώνα που γίνεται για να καλυφθούν οι κενές θέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών σε σχολεία που λειτουργούν στα Δωδεκάνησα, αναφέρθηκε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ηλίας Βασιλειάδης.
«Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση προσλήψεων στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία. Προσλήφθησαν λιγότεροι εκπαιδευτικοί με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη 65 κενά σε θέσεις των δασκάλων και 33 σε θέσεις νηπιαγωγών», δήλωσε ο κ. Βασιλειάδης.
Όπως τόνισε ο κ. Ηλίας Βασιλειάδης από τις πιστώσεις ΕΣΠΑ θα πρέπει να προσληφθούν ακόμη 45 δάσκαλοι για να καλυφθούν τα κενά στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία.
Υπάρχουν σημαντικά κενά σε ορισμένες ειδικότητες με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα στη λειτουργία των ειδικών σχολείων.
«Υπάρχουν 25 ελλείψεις σε γυμναστές, 35 σε εκπαιδευτικούς αγγλικών, 20 σε δασκάλους εικαστικών, 17 σε δασκάλους μουσικής, 22 πληροφορικής και 16 θεατρικής αγωγής», εξήγησε ο κ. Βασιλειάδης, λέγοντας ακόμα πως «Ήρθαμε σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να μας βοηθήσουν. Θα καλυφθούν όμως από εκεί ορισμένα μόνο κενά».
Σε ερώτηση αν λειτουργούν κανονικά τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία που άνοιξαν με ένα μήνα καθυστέρηση εξαιτίας των κενών στις θέσεις των εκπαιδευτικών, ο κ. Βασιλειάδης δήλωσε:
«Έχουν τεθεί σε λειτουργία τα σχολεία που άνοιξαν με καθυστέρηση αλλά υπάρχουν και σε αυτά κενά στις θέσεις των δασκάλων».
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δήλωσε πως θα προσληφθούν σε λίγες ημέρες και εκπαιδευτικοί στα ειδικά σχολεία.
«Έχουν αυξηθεί πολύ και τα αιτήματα των γονέων για την εφαρμογή προγραμμάτων παράλληλης στήριξης. Θα πρέπει να καλύψουμε και αυτές τις ανάγκες. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε αναλογικά τις ανάγκες. Στα δημοτικά σχολεία όλων των νησιών υπάρχουν κενές θέσεις», δήλωσε ο κ. Βασιλειάδης και πρόσθεσε πως τα περισσότερα κενά εντοπίζονται στα μεγάλα και όχι στα μικρότερα νησιά.
Στον αγώνα που γίνεται για να καλυφθούν οι κενές θέσεις των εκπαιδευτικών στα γυμνάσια και στα λύκεια του νομού, αναφέρθηκε και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης.
«Διορίστηκαν ήδη σε γυμνάσια και λύκεια του νοτίου συγκροτήματος Δωδεκανήσου 120 καθηγητές. Χρειαζόμαστε όμως ακόμη 30 φιλολόγους, 15 μαθηματικούς, 20 καθηγητές πληροφορικής, 15 οικονομολόγους 20 τεχνικής εκπαίδευσης και 15 αγγλικής γλώσσας», δήλωσε ο κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης.

Τα στοιχεία για όλη
την Ελλάδα
Έως σήμερα από τα 14.700 κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καλύφθηκαν τα 4.153 (2.579 νηπιαγωγοί και δάσκαλοι και 1. 574 ειδικότητες).
Με βάση τον προγραμματισμό στελεχών των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας έως και τις 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις αναπληρωτών για να καλυφθεί μέρος των κενών, στην ειδική αγωγή και στα τμήματα παράλληλης στήριξης.
Σε δεύτερη φάση θα προσληφθούν και άλλοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί.
Θα διατεθούν πιστώσεις για την κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου