Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές για την επανέναρξη της κρουαζιέρας.
Αυτές περιλαμβάνουν τον χωρισμό επί του σκάφους ανά ηλικιακή ομάδα, τη μειωμένη χωρητικότητα και τις δοκιμές Covid-19 όλων των επιβατών.

Η ΕΕ λέει ότι οι γραμμές κρουαζιέρας πρέπει να έχουν γραπτό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ένα ξέσπασμα Covid-19.
Και να είναι σε θέση να φροντίσουν για την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, τον επαναπατρισμό και την καραντίνα στην ακτή κάθε επιβάτη ή μέλους πληρώματος που έρχεται σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Το έγγραφο καλεί τους επιβάτες σε ομάδες υψηλού κινδύνου (όπως οι ηλικίας 65 ετών και άνω) να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν ταξιδέψουν.

Η Οδηγία δείχνει ότι οι δραστηριότητες και οι υπηρεσίες στα κρουαζιερόπλοια πρέπει να «οργανώνονται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, έτσι ώστε τα ηλικιωμένα άτομα να διαχωρίζονται από άλλες ηλικιακές ομάδες».

Αυτό ισχύει και για τα μέλη του πληρώματος. Προτείνεται όσοι είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου να εργαστούν σε θέσεις όπου υπάρχει μικρή ή καθόλου αλληλεπίδραση με άλλους.

Οι Οδηγίες αναφέρουν ότι “οι γραμμές κρουαζιέρας θα μπορούσαν να εξετάσουν με τεστ τους επιβάτες για Covid-19 πριν από την επιβίβαση. Και την τακτική παρακολούθηση της υγείας (συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών Covid-19) για όλο το πλήρωμα”.

Μάσκα για επιβάτες και πλήρωμα

Τα μέτρα υγιεινής πρέπει να περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας προσώπου τόσο από τους επιβάτες όσο και από το πλήρωμα. Την εξάλειψη της χειραψίας και την παρουσία σταθμών απολύμανσης χεριών σε όλο το πλοίο.
Απαιτεί επίσης τον εξαερισμό ώστε να παρέχεται όσο το δυνατόν περισσότερος εξωτερικός αέρας.

Τι δεν θα έχουν οι καμπίνες

Οι καμπίνες των κρουαζιερόπλοιων δεν πρέπει να έχουν κανένα στοιχείο που δεν μπορεί να καθαριστεί και να απολυμανθεί μεταξύ των επιβατών. Όπως μενού, περιοδικά, συσκευασίες καφέ ή τσαγιού και προϊόντα μίνι μπαρ.

Η ΕΕ προτείνει να τοποθετηθεί κάλυμμα μίας χρήσης σε τηλεχειριστήρια για τη διευκόλυνση της σωστής απολύμανσης, εκτός εάν μπορούν να καθαριστούν επαρκώς.

Όσον αφορά στις εκδρομές στην ακτή, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα πρέπει εφαρμόζουν φυσικές αποστάσεις και ακολουθούν πρωτόκολλα καθαρισμού και απολύμανσης.

Δείτε αναλυτικά την οδηγία ΕΔΩ.

Πηγή: tourismtoday.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ