ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκικός Τύπος: Οι ΗΠΑ θα μας παρακολουθούν στο Αιγαίο-Ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ

news room 2 λεπτά ανάγνωση
πλοιο τουρκικό
Για ενί­σχυση των δεσμών μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ κάνει λόγο η τουρ­κική εφη­με­ρίδα «Γενί Σαφάκ»

Ανη­συ­χία για την αύξηση της στρα­τιω­τι­κής συνερ­γα­σίας Ελλάδας και ΗΠΑ, εκφρά­ζει πρω­το­σέ­λιδα σήμερα η φιλο-κυβερνητική εφη­με­ρίδα «Γενί Σαφάκ» ειδικά μετά την ανα­κά­λυψη φυσικού αερίου και πετρε­λαίου στην ανα­τα­το­λική Μεσό­γειο, γεγονός που απο­βαί­νει εις βάρος της Τουρ­κίας, όπως εκτιμά.

Με πρω­το­σέ­λιδο τίτλο «Οι ΗΠΑ θα μας παρα­κο­λου­θούν στο Αιγαίο», η εφη­με­ρίδα σχο­λιά­ζει ότι η Αθήνα προ­σπα­θεί να επω­φε­λη­θεί από την κρίση με τους S-400 μεταξύ Άγκυρας – Ουά­σιγ­κτον. «Η Αθήνα προ­σπα­θεί να εξα­σφα­λί­σει γεω­πο­λι­τική ισχύ στην ανα­το­λική Μεσό­γειο ενι­σχύ­ο­ντας τους διπλω­μα­τι­κούς και στρα­τιω­τι­κούς δεσμούς της με τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες», γράφει χαρα­κτη­ρι­στικά.

Σύμφωνα με το δημο­σί­ευμα, στην ενί­σχυση των δεσμών μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑμπαί­νουν τώρα στη «μάχη» και τα μη επαν­δρω­μένα αερο­σκάφη. «Οι ΗΠΑ δια­θέ­τουν ήδη μη επαν­δρω­μένα αερο­σκάφη στην αερο­πο­ρική βάση της Λάρισας και τώρα θέλουν να εγκα­τα­στή­σουν επι­πλέον βάσεις στην Καβάλα, την Κρήτη και τη Θεσ­σα­λο­νίκη. Σε περί­πτωση συμ­φω­νίας αμε­ρι­κα­νικά και ελλη­νικά κατα­σκο­πευ­τικά αερο­σκάφη θα παρα­κο­λου­θούν το Αιγαίο», ανα­φέ­ρε­ται.

Οι συνο­μι­λίες μεταξύ Αθήνας-Ουάσιγκτον περι­στρέ­φο­νται επί του παρό­ντος γύρω από τη συνέ­χιση της χρήσης των μη επαν­δρω­μέ­νων τύπου MQ-9 Reaper, τα οποία είναι ήδη εγκα­τε­στη­μένα στην αερο­πο­ρική βάση της Λάρισας ή άλλων δύο τύπων drones.

«Δύο εναλ­λα­κτι­κές βρί­σκο­νται επί του παρό­ντος στο τραπέζι, καθώς η συμ­φω­νία ΗΠΑ-Ελλάδας για τη βάση της Λάρισας λήγει τον Αύγου­στο. Η πρώτη επιλογή είναι η τοπο­θέ­τηση KC-135 Stratotanker και το άλλο σενάριο είναι η ανά­πτυξη νέων μη επαν­δρω­μέ­νων αερο­σκα­φών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του RQ-4 Global Hawk, αντί των υφι­στά­με­νων τύπου MQ-9 Reaper», επι­ση­μαί­νει η ‘Γενί Σαφάκ’, η οποία προ­σθέ­τει ότι αφού γίνει η απα­ραί­τητη εξέταση των στρα­τιω­τι­κών αερο­δρο­μίων στη Σούδα της Κρήτης, στις Σέδες της Θεσ­σα­λο­νί­κης και στη Χρυ­σού­πολη της Καβάλας, η εγκα­τά­σταση των αμε­ρι­κα­νι­κών drones ανα­μέ­νε­ται να γίνει το φθι­νό­πωρο.

Το RQ-4 Global Hawk έχει τη δυνα­τό­τητα να πετά επί 24ώρου βάσεως και να παρα­κο­λου­θεί από ύψος που φτάνει τα 16 χιλιό­με­τρα.

Η Ελλάδα –όπως αναφέρεται- έχει δώσει το ‘πράσινο φως’, αλλά την τελική απόφαση θα λάβουν οι επι­τε­λείς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Παράλ­ληλα, όπως ανα­φέ­ρει το δημο­σί­ευμα, η Αθήνα ζητά από τις ΗΠΑ η παρου­σία των αμε­ρι­κα­νι­κών πολε­μι­κών πλοίων στα λιμάνια του Αιγαίου να είναι πιο συχνή.

Πηγή ethnos.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.