Εκατοντάδες παιδιά έμειναν εκτός δωρεάν φιλοξενίας σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς στη Ρόδο, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι στη σχολική χρονιά 2017-2018 δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός προσχολικής αγωγής.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», περίπου 440 παιδιά θα μείνουν εκτός δομών, παρά το γεγονός ότι οι φάκελοι που κατατέθηκαν ήταν πλήρεις, με τους γονείς να βρίσκονται στα όρια της νευρικής κρίσης, αφού πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις!
Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε η «δημοκρατική», από τη Ρόδο κατατέθηκαν 1.344 αιτήσεις στον αυτοδιοικητικό φορέα ΕΤΤΑΑ, που χειρίσθηκε την διαδικασία, εκ των οποίων οι 105 απορρίφθηκαν καθώς οι φάκελοί τους ήταν ελλιπείς. 440 βρέφη και παιδιά που πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις μένουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, διότι τα κονδύλια είναι περιορισμένα και φέτος.
Από τις 173 θέσεις που εγκρίθηκαν για την φιλοξενία βρεφών σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα 83 θα μείνουν εκτός αφού οι θέσεις στη Ρόδο είναι μόλις 80, ο δε Δήμος δεν διαθέτει δομές για βρέφη. Δηλαδή, λιγότερες από τις μισές αιτήσεις που εγκρίθηκαν δεν θα έχουν καμία τύχη, που σημαίνει ότι πολλές μητέρες θα μείνουν με το voucher στο χέρι, αφού οι θέσεις δεν επαρκούν!
Μάλιστα, από τις μητέρες που εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους αλλά δεν βρήκαν θέσεις για τα βρέφη τους, στην ανακατανομή θέσεων που θα γίνει πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, θα τους πάρουν τα voucher και με νέα απόφαση θα τα δώσουν σε άλλους γονείς για να καλυφθούν θέσεις νηπίων, που, ενώ πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις, έμειναν εκτός λόγω των περιορισμένων θέσεων!
Πρόκειται ουσιαστικά για φαρσοκωμωδία, αφού είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που δημιουργείται αυτό το μπάχαλο, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία 354 αιτήσεις, που αφορούν στα νήπια, έχουν ως πρώτη επιλογή τις ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς ενώ 177 αιτήσεις που αφορούν νήπια έχουν ως πρώτη επιλογή τις δομές του Δήμου Ρόδου και της ΑΜΚΕ, 53 νήπια θα φοιτήσουν στα ΚΔΑΠ του Δήμου και 42 στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ.
Σύμφωνα, όμως, με την ΕΕΤΑΑ, ο αριθμός των ωφελουμένων ίσως να αυξηθεί τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα συμβεί μέσω της «ανακατανομής των Voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν, με στόχο να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των δομών». Κάτι ανάλογο συνέβη και πέρυσι αλλά οδήγησε και στο φαινόμενο πολλά παιδιά να ξεκινήσουν τη φοίτησή τους τον Οκτώβριο αντί για την 1η Σεπτεμβρίου.
Η ΕΕΤΑΑ, υποστηρίζει ότι «τα προβλήματα με τις φορολογικές δηλώσεις αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς και πολύ μικρός ήταν τελικά ο αριθμός εκείνων που δεν μπόρεσαν να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Και γι’ αυτούς όμως υπήρξε λύση, έτσι ώστε κανείς να μην αποκλειστεί από τη διαδικασία του προγράμματος».
Πάντως, φαίνεται πως ακόμα και από την ανακατανομή, θα επωφεληθεί ένα μικρό ποσοστό δικαιούχων. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί, είναι πως πρόκειται για δικαιούχους με χαμηλά εισοδήματα και όσοι έμειναν εκτός, θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους για την φοίτηση των παιδιών τους σε παιδικό σταθμό.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ανάλογη είναι η εικόνα και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, όπου πολλά παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, με τους γονείς τους να βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, ζητώντας να βρεθεί λύση.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι κατατέθηκαν συνολικά 1.258 αιτήσεις γονέων με πλήρη φάκελο, εκ των οποίων στην πρώτη κατανομή καλύφθηκαν οι προβλεπόμενες θέσεις που ήταν συνολικά 803 για το νησί, με αποτέλεσμα αρχικά να μείνουν εκτός 455 παιδιά, αν και οι γονείς τους πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις!

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ