ΕΙΔΗΣΕΙΣ

440 παιδιά εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στη Ρόδο!

Μαίρη Φώτη 3 λεπτά ανάγνωση
Παιδικός σταθμός

Εκα­το­ντά­δες παιδιά έμειναν εκτός δωρεάν φιλο­ξε­νίας σε δημο­τι­κούς και ιδιω­τι­κούς βρε­φο­νη­πια­κούς σταθ­μούς στη Ρόδο, παρά τις κυβερ­νη­τι­κές εξαγ­γε­λίες ότι στη σχολική χρονιά 2017-2018 δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός προ­σχο­λι­κής αγωγής.

Σύμφωνα με το ρεπορ­τάζ της «δημο­κρα­τι­κής», περίπου 440 παιδιά θα μείνουν εκτός δομών, παρά το γεγονός ότι οι φάκελοι που κατα­τέ­θη­καν ήταν πλήρεις, με τους γονείς να βρί­σκο­νται στα όρια της νευ­ρι­κής κρίσης, αφού πλη­ρού­σαν όλες τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις!

Όπως προ­κύ­πτει από τα πρώτα στοι­χεία που συγκέ­ντρωσε η «δημο­κρα­τική», από τη Ρόδο κατα­τέ­θη­καν 1.344 αιτή­σεις στον αυτο­διοι­κη­τικό φορέα ΕΤΤΑΑ, που χει­ρί­σθηκε την δια­δι­κα­σία, εκ των οποίων οι 105 απορ­ρί­φθη­καν καθώς οι φάκελοί τους ήταν ελλι­πείς. 440 βρέφη και παιδιά που πλη­ρού­σαν όλες τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις μένουν εκτός παι­δι­κών και βρε­φο­νη­πια­κών σταθμών, διότι τα κον­δύ­λια είναι περιο­ρι­σμένα και φέτος.

Από τις 173 θέσεις που εγκρί­θη­καν για την φιλο­ξε­νία βρεφών σε ιδιω­τι­κούς βρε­φο­νη­πια­κούς σταθ­μούς, τα 83 θα μείνουν εκτός αφού οι θέσεις στη Ρόδο είναι μόλις 80, ο δε Δήμος δεν δια­θέ­τει δομές για βρέφη. Δηλαδή, λιγό­τε­ρες από τις μισές αιτή­σεις που εγκρί­θη­καν δεν θα έχουν καμία τύχη, που σημαί­νει ότι πολλές μητέρες θα μείνουν με το voucher στο χέρι, αφού οι θέσεις δεν επαρ­κούν!

Μάλιστα, από τις μητέρες που εγκρί­θη­καν οι αιτή­σεις τους αλλά δεν βρήκαν θέσεις για τα βρέφη τους, στην ανα­κα­τα­νομή θέσεων που θα γίνει πιθα­νό­τατα τον Σεπτέμ­βριο, θα τους πάρουν τα voucher και με νέα απόφαση θα τα δώσουν σε άλλους γονείς για να καλυ­φθούν θέσεις νηπίων, που, ενώ πλη­ρού­σαν όλες τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις, έμειναν εκτός λόγω των περιο­ρι­σμέ­νων θέσεων!

Πρό­κει­ται ουσια­στικά για φαρ­σο­κω­μω­δία, αφού είναι η δεύτερη συνε­χό­μενη χρονιά που δημιουρ­γεί­ται αυτό το μπάχαλο, παρά τις δια­βε­βαιώ­σεις περί του αντι­θέ­του.

Σύμφωνα με τα ίδια στοι­χεία 354 αιτή­σεις, που αφορούν στα νήπια, έχουν ως πρώτη επιλογή τις ιδιω­τι­κούς παι­δι­κούς σταθ­μούς ενώ 177 αιτή­σεις που αφορούν νήπια έχουν ως πρώτη επιλογή τις δομές του Δήμου Ρόδου και της ΑΜΚΕ, 53 νήπια θα φοι­τή­σουν στα ΚΔΑΠ του Δήμου και 42 στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Σύμφωνα, όμως, με την ΕΕΤΑΑ, ο αριθμός των ωφε­λου­μέ­νων ίσως να αυξηθεί τον Σεπτέμ­βριο. Αυτό θα συμβεί μέσω της «ανα­κα­τα­νο­μής των Voucher που δεν θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν, με στόχο να καλυ­φθούν όλες οι δια­θέ­σι­μες θέσεις των δομών». Κάτι ανάλογο συνέβη και πέρυσι αλλά οδήγησε και στο φαι­νό­μενο πολλά παιδιά να ξεκι­νή­σουν τη φοίτησή τους τον Οκτώ­βριο αντί για την 1η Σεπτεμ­βρίου.

Η ΕΕΤΑΑ, υπο­στη­ρί­ζει ότι «τα προ­βλή­ματα με τις φορο­λο­γι­κές δηλώ­σεις αντι­με­τω­πί­στη­καν επι­τυ­χώς και πολύ μικρός ήταν τελικά ο αριθμός εκείνων που δεν μπό­ρε­σαν να υπο­βά­λουν φορο­λο­γική δήλωση. Και γι’ αυτούς όμως υπήρξε λύση, έτσι ώστε κανείς να μην απο­κλει­στεί από τη δια­δι­κα­σία του προ­γράμ­μα­τος».

Πάντως, φαί­νε­ται πως ακόμα και από την ανα­κα­τα­νομή, θα επω­φε­λη­θεί ένα μικρό ποσοστό δικαιού­χων. Αυτό που πρέπει να σημειω­θεί, είναι πως πρό­κει­ται για δικαιού­χους με χαμηλά εισο­δή­ματα και όσοι έμειναν εκτός, θα πρέπει να πλη­ρώ­σουν από την τσέπη τους για την φοίτηση των παιδιών τους σε παιδικό σταθμό.

Όπως προ­κύ­πτει από το ρεπορ­τάζ, ανάλογη είναι η εικόνα και στα άλλα νησιά της Δωδε­κα­νή­σου, όπου πολλά παιδιά έμειναν εκτός παι­δι­κών σταθμών, με τους γονείς τους να βρί­σκο­νται στα όρια της από­γνω­σης, ζητώ­ντας να βρεθεί λύση.

Να σημειω­θεί ότι πέρυσι κατα­τέ­θη­καν συνο­λικά 1.258 αιτή­σεις γονέων με πλήρη φάκελο, εκ των οποίων στην πρώτη κατα­νομή καλύ­φθη­καν οι προ­βλε­πό­με­νες θέσεις που ήταν συνο­λικά 803 για το νησί, με απο­τέ­λε­σμα αρχικά να μείνουν εκτός 455 παιδιά, αν και οι γονείς τους πλη­ρού­σαν όλες τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις!

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.