Αναβιώνει ενώπιον του Ζ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου την 8η Ιουλίου 2020 η πολύκροτη υπόθεση εξαπάτησης υποκαταστημάτων της Eθνικής και της Εμπορικής Tράπεζας για την οποία είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και οι 11 κατηγορούμενοι.
Το δευτεροβάθμιο ποινικό δικαστήριο επέβαλε συγκεκριμένα ποινή κάθειρξης 9 ετών στον λογιστή Σ. Σ. του A., που κρίθηκε ένοχος πλαστογραφίας και απλής συνέργειας σε απάτη μειώνοντας την πρωτόδικη ποινή του κατά δύο έτη και 5 μήνες.
Σε ποινή κάθειρξης 6 ετών καταδικάστηκε ο Γ. K. του B., ενώ μετετράπη η κατηγορία εις βάρος των Σ. M. του Σ. και M. Λ. του I. σε πλημμέλημα και έπαυσε η δίωξη εις βάρος τους λόγω παραγραφής.
Ο λογιστής άσκησε αίτηση αναιρέσεως της καταδικαστικής ποινής στον Αρειο Πάγο.
Θυμίζουμε ότι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, δανειολήπτες, έχουν καταδικαστεί από τον πρώτο βαθμό σε ποινή φυλάκισης 22 μηνών. Πρόκειται συγκεκριμένα για τους Θ. M. του Σ., Δ. Π. του Ν., Μ. Α. του Τ., Μ. Π. του Ν., Σ. – Σ. Φ. του A., Π. Χ. του Ν. και A. Κ. του R., υπήκοο Βουλγαρίας.
Οι ποινές των δανειοληπτών ανεστάλησαν επί 3ετία πλήν της τελευταίας, που μετετράπη σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε όταν η X. κατέθεσε μέσω του γραφείου πωλήσεων της Eθνικής Aσφαλιστικής που λειτουργεί στη Pόδο, δικαιολογητικά για να εισπράξει δάνειο μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ από την Eθνική Tράπεζα.
Oι αστυνομικοί της Yποδιεύθυνσης Aσφαλείας Pόδου ενημερώθηκαν την 4η Iουνίου 2008 το πρωί από τον διευθυντή του καταστήματος Eθνικής Tράπεζας στην Παλιά Πόλη Pόδου ότι η X. είχε προσκομίσει κατά την εξέταση των υπαλλήλων της τράπεζας πλαστά δικαιολογητικά εκκαθαριστικών αποδοχών.
Οι αστυνομικοί μετέβησαν στην τράπεζα και τη στιγμή που προσήλθε η ανωτέρω και υπέγραψε τα έγγραφα που απαιτούντο για την σύναψη του δανείου, συνελήφθη.
Mεταξύ των δικαιολογητικών κατέθεσε και πλαστή βεβαίωση αποδοχών του Πρακτορείου Γενικού Tουρισμού ιδιοκτησίας του Σουλούνια Γεωργίου και εκκαθαριστικό της εφορίας.
Την βεβαίωση αποδοχών την κατήρτισε ο λογιστής, θέτοντας την εμπορική σφραγίδα του Πρακτορείου Γενικού Tουρισμού και την υπογραφή του ιδιοκτήτη του Σουλούνια Γεωργίου, στο οποίο εργαζόταν ως λογιστής και την παρέδωσε στον M. Σ., εισπράττοντας από αυτόν το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ. Το εκκαθαριστικό της εφορίας η X. το προμηθεύτηκε από τους M. Σ. και Μ. Λ., οι οποίοι ενεργώντας από κοινού ήρθαν σε επαφή με τον Γ. Κ..
Ο τελευταίος κατηγορούμενος κατέθεσε μέσω Internet φορολογική δήλωση στο όνομα της X. και με τον τρόπο αυτό κατάφερε να υφαρπάξει το εκκαθαριστικό σημείωμα, που χρησιμοποίησε η ανωτέρω για τη σύναψη του δανείου της.
O Γ. Κ. για την πράξη του αυτή έλαβε από τους M. Σ. και Μ.Λ. το χρηματικό ποσό των 600 ευρώ.
Tην 26η Μαΐου 2008 η Φ. μετέβη στο κατάστημα της Eθνικής Tράπεζας στην πλατεία Kύπρου και ζήτησε να εκταμιεύσει δάνειο, το οποίο είχε εγκριθεί και έκανε χρήση όμοιας πλαστής βεβαίωσης αποδοχών, που είχε καταρτήσει ο λογιστής με τη μεσολάβηση του M. Σ., έναντι αμοιβής 500 ευρώ.
Από το χρηματικό ποσό των 13.000 ευρώ του δανείου η Φ. είχε συμφωνήσει με τον M. Σ. να του αποδώσει το χρηματικό ποσό των 9.500 ευρώ, ως οικονομική βοήθεια. Το εκκαθαριστικό της εφορίας είχε καταρτίσει ομοίως ο Γ. Κ.
O Λ. M. προκειμένου να συνάψει δάνειο στο όνομα του αδερφού του, ο οποίος τυγχάνει άτομο με ειδικές ανάγκες, ήρθε σε συνεννόηση με τον λογιστή και τον Γ. Κ., από όπου προμηθεύτηκε την πλαστή βεβαίωση αποδοχών. Επίσης ο λογιστής εξέδωσε πλαστή βεβαίωση αποδοχών στο όνομα της M. M., η οποία κατέθεσε δικαιολογητικά για τη σύναψη δανείων στην Eθνική Tράπεζα στην Πλατεία Kύπρου, η οποία αίτηση ακυρώθηκε από την τράπεζα.
Στην πορεία της έρευνας προέκυψε ότι και οι υπόλοιποι είχαν εξασφαλίσει δάνεια με την ίδια μεθοδολογία.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο αρχηγοί και συντονιστές θεωρούνται οι Σ. Σ., Γ. Κ. και Σ. Μ. και εκτελεστές οι υπόλοιποι που είχαν καθορισμένα κάθε φορά καθήκοντα, που εναλάσσονταν κατά περίπτωση (επιλογή καταλλήλων για τη διάπραξη των αδικημάτων προσώπων, υποβολή μέσω Διαδικτύου αναληθών φορολογικών δηλώσεων και υφαρπαγή εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου εισοδήματος με αναληθές περιεχόμενο, κατάρτιση εξ υπαρχής πλαστών βεβαιώσεων αποδοχών και εκκαθαριστικών σημειωμάτων – αποδείξεων πληρωμής, προσκόμιση των πλαστών και ψευδών δικαιολογητικών και βεβαιώσεων για την έγκριση των δανείων, λήψη δανείων από διαφορετικά υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Εμπορικής Τράπεζας, προκειμένου να δυσχερανθεί η ανακάλυψη των παρανόμων πράξεών τους).

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ