Τοπικές Ειδήσεις

Συνάντηση του κ. Αλέξη Τσίπρα με δημάρχους της Δωδ/νήσου

Με μικρή καθυστέρηση μετέβη το απόγευμα της Πέμπτης, 4 Ιουνίου 2020 (στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ρόδο) στο δημαρχιακό μέγαρο Ρόδου, ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε συνεργασία με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, αρχικώς στο γραφείο του.
Ακολούθησε συνάντηση εργασίας στην αίθουσα εθιμοτυπίας κι έπειτα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου με τους δημάρχους των νησιών. Το παρών, έδωσαν οι δήμαρχοι: Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς, Λειψών κ. Φώτης Μάγγος, Τήλου κα Μαρία Καμμά, Πάτμου κ. Λευτέρης Πέντες, Αστυπάλαιας κ. Νίκος Κομνηνέας, Χάλκης κ. Άγγελος Φραγκάκης, Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος και ο αντιδήμαρχος Κάσου κ. Γ. Νικολάου.
Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κα Νοτοπούλου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο τέως βουλευτής κ. Δημήτρης Γάκης και ο αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Στην τοποθέτησή του ο Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Είμαι ευτυχής που υπάρχει αυτή η συγκυρία και μπορούμε να ανταλλάξουμε κάποιες σκέψεις με τον δήμαρχο Ρόδου και τους δημάρχους από τα νησιά. Σας ζηλεύω, γιατί δεν γνωρίζω σε ποιο από τα νησιά σας θα ήθελα να κάνω διακοπές! Τα Δωδεκάνησα είναι μια από τις πιο ευλογημένες γωνιές στον πλανήτη θα τολμούσα να πω. Εντούτοις είναι μια δύσκολη ‘γωνιά’ τόσο από άποψη αποστάσεων όσο και από άποψη συγκοινωνίας αφού όσοι θέλουν να έρθουν στα νησιά, θα πρέπει να δαπανήσουν πολλά χρήματα. Νομίζω ότι έγινε σημαντικό βήμα στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης. Θεσπίσαμε το Μεταφορικό Ισοδύναμο αλλά βλέπω ότι έχει προβλήματα όπως εφαρμόζεται από την σημερινή κυβέρνηση. Πέρα από τα πάγια προβλήματα που έχουν τα νησιά (κι εσείς είστε και ακρίτες –ζείτε απέναντι σε έναν γείτονα που δεν είναι ιδιαίτερα φρόνιμος και συνεννοήσιμος) έρχεται να προστεθεί και η νέα κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, που αφορά όλο τον πλανήτη. Πολύ φοβάμαι ότι οι συνέπειες και οι επιπτώσεις, δεν θα είναι συμμετρικές -ούτε ως προς την γεωγραφία, ούτε ως προς την κοινωνική διαστρωμάτωση. Η εικόνα που είδα σήμερα στην Ρόδο ήταν αποκαρδιωτική. Πολύ φοβάμαι ότι η καθυστερημένη ανταπόκριση θα μας οδηγήσει σε μια εικόνα αποκαρδιωτική τους επόμενους μήνες. Και ειδικά μια περιοχή όπως η δική σας που πέρασε δύσκολα την εποχή των μνημονίων είχατε καταφέρει να διατηρήσετε ένα καλό βιοτικό επίπεδο. Είναι ειλικρινής η αγωνία μου, που δεν είναι υπερβολή και βασίζεται στην ανάγκη να στηρίξουμε τον Τουρισμό προκειμένου να μην βρεθούμε μπροστά σε έναν φαύλο κύκλο (έχουμε την εμπειρία των μνημονίων) αφού πρέπει να στηριχθούν και οι εργαζόμενοι, διότι θα έρθει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας…» κάνοντας ειδική αναφορά στην ‘κατηγοριοποίηση’ των νησιών που έκανε το υπουργείο Τουρισμού που επέλεξε αρχικώς 29 χώρες και μετά το υπουργείο Εξωτερικών να δίνει άλλο κατάλογο:
«Αυτές είναι γκάφες που στοιχίζουν. Το τουριστικό προϊόν είναι πολύ ευαίσθητο και ΔΕΝ πρέπει να το δυσφημείς. Επιπλέον, υπάρχει αντικειμενικό ζήτημα αφού πρέπει να αξιοποιήσουμε το θετικό αποτέλεσμα που καταφέραμε όλοι. Το ότι έχουμε χαμηλότερο αριθμό θανάτων από κορωνοϊό σε σχέση με άλλες χώρες είναι μια επιτυχία και δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε αυτή η επιτυχία να αλλοιωθεί. Μάθαμε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να διεκδικήσει από την Ε.Ε. ως οδηγία προς τις αεροπορικές εταιρείες, να υποβάλλονται οι ταξιδιώτες σε τεστ κορωνοϊού την παραμονή του ταξιδιού. Αυτό είναι ένα θέμα που με προβληματίζει καθώς ο χρόνος που κερδίσαμε ως Πολιτεία δεν βλέπω να αξιοποιείται για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό το πρόβλημα υπήρχε πάντα στα νησιά με τις ελλείψεις στις δομές».

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρόδου (και πρόεδρος της ΠΕΔ Ν.Αιγαίου) κ. Αντώνης Καμπουράκης τόνισε τα εξής: «Η επίσκεψή σας γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την κρίση του κορωνοϊού και τώρα είναι η ώρα να δούμε τι θα γίνει με τον τουρισμό μας, που είναι καθοριστικός για την επιβίωση των νησιών μας. Είναι η μηχανή που κινεί όλες τις τοπικές οικονομίες και δημιουργεί δουλειές. Φέτος όλα είναι διαφορετικά. Γίνεται μια προσπάθεια επανεκκίνησης αλλά θα δούμε τι θα σωθεί στο… τέλος –έχοντας ως αδιαπραγμάτευτο στόχο την υγεία των νησιωτών μας…» ενώ ανέφερε και τις προκλήσεις της Τουρκίας, που συνεχίζει με τις απειλές.
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
Οι υπόλοιποι δήμαρχοι εξέθεσαν στον κ. Τσίπρα τα προβλήματα του κάθε νησιού ξεχωριστά. Άπαντες επικεντρώθηκαν στην κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού που επέφερε οικονομική κρίση στις τοπικές οικονομίες και στον τουρισμό ενώ αναφέρθηκαν και στις ελλείψεις που έχουν οι δομές υγείας.

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
Στην ομιλία της, η κα Κατερίνα Νοτοπούλου, είπε τα εξής: «Την στιγμή που είμαστε εδώ, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει το σχέδιο του Τουρισμού που αποτελείται μόνον από κάποια σποτάκια που προήλθαν από απ’ ευθείας ανάθεση σε μία εταιρεία! Ο Τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία για την χώρα, αλλά έχει γίνει βαρίδι. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το πρόγραμμα για τον Τουρισμό. Αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι η έλλειψη ρευστότητας και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε (μαζί με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της εργασίας και της εσωτερικής ζήτησης). Θα μπορούσε να διαμορφώσει μια εσωτερική ζήτηση –όχι ως αντιστάθμισμα από τις εξωτερικές αφίξεις. Μιλάμε για 700 εκ. ευρώ που θα καλύψει τη διαμονή και μεταφορά για 3εκ. Έλληνες. Θα ήθελα να δούμε πώς πιέζεται η Τ.Α. να σηκώσει το βάρος γι αυτό απαιτείται γενναίο πακέτο στήριξης για την Τ.Α. και πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν. Και θα κλείσω με το ζήτημα της υγείας. Πόσο ανέτοιμοι είμαστε αν σκάσει ένα κρούσμα; Το ΥΠΤΟΥΡ πέφτει από μία γκάφα στην άλλη μέχρι που ο γ.γ. τουρισμού παρότρυνε τον κόσμο να ΜΗΝ κάνει διακοπές! Ο Τουρισμός ΔΕΝ είναι ζήτημα αντιπολίτευσης…»
Κλείνοντας πολύς λόγος έγινε για το Μ.Ι. ενώ ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε σε μια σειρά από εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει η νυν κυβέρνηση η οποία ‘δεν έχει τον βραχνά των μνημονίων και των πλεονασμάτων’ όπως ανέφερε.
«Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι δημιουργήσαμε το μαξιλάρι ασφάλειας. Αυτό δεν το έχει ούτε η Ιταλία, ούτε η Ισπανία, ούτε η Πορτογαλία. Οι ΗΠΑ τύπωσαν χρήμα. Άλλες χώρες έκαναν δημοσιονομική παρέμβαση. Έρχεται η Ευρώπη και λέει ότι την επόμενη 3ετία έχω διαθέσιμα ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε χώρας, νέους πόρους με πρόσβαση 3δις επιδοτήσεις χωρίς δανεισμό. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην υπάρξει αλλαγή πορείας…» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου