Ειδήσεις

Ξέσπασε πόλεμος μεταξύ ΣΕΤΕ και εκπροσώπων Airbnb-Η απάντηση του STAMA

Πόλεμος ξέσπασε μεταξύ του ΣΕΤΕ που εκπροσωπεί τον τουριστικό κλάδο και του Σύνδεσμου Εταιρειών Μακροχρόνιας μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) με αφορμή την επιστολή του πρώτου προς την κυβέρνηση με την οποία ζητά σειρά μέτρων για να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ο ΣΕΤΕ υποστηρίζει ότι οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε αποφυγή φαινομένων που στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγούν σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ αφορούν προσθήκες σε υφιστάμενες διατάξεις, αλλά και νέες συμπληρωματικές. Μεταξύ άλλων προβλέπουν την επιβολή ΦΠΑ και δημοτικού φόρου και την παρακράτηση φόρου για όσους ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ προτάσσουν την αναγκαιότητα ορισμού μέγιστου αριθμού ακινήτων ανά ιδιοκτήτη.

Παράλληλα, ο ΣΕΤΕ τάσσεται επί της ουσίας υπέρ της «ενεργοποίησης» της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που είχε εκδοθεί κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης και βάσει της οποίας οριζόταν χρονικός περιορισμός στη μίσθωση ενός ακινήτου ανά περιοχή, στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Τα παραπάνω προκάλεσαν την αντίδραση του STAMA που εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα. Σε αυτή σημειώνει:

Μόλις εχθές είδε το φως της δημοσιότητας η επιστολή του ΣΕΤΕ η οποία εν συντομία ζητάει ουσιαστικά την κατάργηση της δραστηριότητας της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Λίγο ή πολύ, ένας θεσμικός φορέας -κοινωνικός εταίρος για την ακρίβεια-ζητάει να παύσουν τη δραστηριότητά τους εκατοντάδες αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις (Property Managers) που δρουν σε νόμιμο φορολογικό πλαίσιο, να απολέσουν το συμπληρωματικό τους εισόδημα χιλιάδες ιδιοκτήτες ανά τη χώρα που φορολογούνται και να σταματήσει κάθε δραστηριότητα περιφερειακή της βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως κατασκευές, ανακαινίσεις, εξοπλισμός, εταιρείες τεχνολογίας, συνεργαζόμενες εταιρείες από το εξωτερικό κ.λπ. Κυρίως όμως να χάσει το ελληνικό δημόσιο χρήματα από τον εισερχόμενο τουρισμό και τη φιλοξενία των τουριστών.

Δεν θα μας έκανε καμία εντύπωση εάν στην επιστολή αυτή υπήρχε το αίτημα να κλείσουν την πρόσβαση που έχουν οι πλατφόρμες) όπως Airbnb, Booking,com, Vrbo, Holidu κ.λπ.) στη χώρα μας. Όμως, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το τουριστικό προϊόν αλλάζει καθώς αλλάζουν οι ανάγκες των ταξιδιωτών και δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει την ελεύθερη μετακίνηση των επισκεπτών παγκοσμίως και τη βούλησή τους να επιλέγουν τον τρόπο διακίνησης και διαμονής τους.

Αυτό όμως που μας εκπλήσει είναι ότι αυτή η απαίτηση έρχεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Τον ΣΕΤΕ. Εμείς γνωρίζαμε μέχρι τώρα ότι ο ΣΕΤΕ και αυτό είναι αναρτημένο στο site του ότι:

“Ο ΣΕΤΕ, ως κοινωνικός εταίρος από το 2013, εκπροσωπεί τις πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς και μεμονωμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ευρύτερα στην τουριστική οικονομία και καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων του τομέα. Παράλληλα, παραμένει συνεπής στο έργο του που περιλαμβάνει τον εποικοδομητικό διάλογο και τη συμβουλευτική προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού, για τη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς του τουρισμού στην εθνική οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες”.

Δηλαδή για να καταλάβουμε….

Όλα τα μέλη του ΣΕΤΕ είναι ενάντια στη Βραχυχρόνια Μίσθωση; Όλοι οι υποστηρικτές (χορηγοί) του ΣΕΤΕ είναι ενάντια στους ανθρώπους της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης; Όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ενάντια στην Βραχυχρόνια Μίσθωση; Όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις κάθε μορφής είναι αντίθετες με την ύπαρξη μας; Δηλαδή τα μέλη του ΣΕΤΕ θα ελέγχουν τους επισκέπτες και δεν θα τους εξυπηρετήσουν γιατί διαμένουν στα καταλύματα STRs;

Για παράδειγμα: Ένα τουριστικό γραφείο δεν θα εκδίδει εισιτήριο από Πειραιά για Σαντορίνη σε κάποιον επισκέπτη γιατί διαμένει σε Βραχυχρόνια Μίσθωση; Μια επιχείρηση εστίασης δεν θα σερβίρει τους επισκέπτες μας; Μια τράπεζα δεν θα δέχεται τα χρήματα των επαγγελματιών που πάνε σε λογαριασμό της; Μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας δεν θα πουλάει συνδέσεις Internet και άλλων προϊόντων σε χιλιάδες επιχειρήσεις και σπίτια ανά τη χώρα γιατί είναι επαγγελματίας της Βραχυχρόνιας Μισθωσης; Οι ξεναγοί δεν θα δεχονται στα group τους διαμένοντες στα καταλύματα μας; Η Marketing Greece θα διαφημίζει την Ελλάδα με σύνθημα ελάτε στη χώρα αλλά μην μείνετε στη Βραχυχρόνια Μίσθωση; Ο ΣΕΤΕ προτίθεται να δώσει κάποια εξήγηση στα μέλη του και στο κράτος όταν φανούν απώλειες εσόδων από τους τουρίστες που δεν θα έρχονται στη χώρα μας;

Για να καταλάβουμε τελικά τι συμβαίνει. Βρισκόμαστε εν μέσω κοινωνικού εμφυλίου; Γιατί εμείς μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο ΣΕΤΕ είναι για όλους τους ανθρώπους του τουρισμού. Δημιουργήθηκε από τους Έλληνες ξενοδόχους -και πολύ σωστά έπραξαν- αλλά ο ρόλος του πλέον δεν είναι να εκπροσωπεί μόνο αυτούς. Εκτός εάν είναι και δεν το λέμε. Εάν δε, θεωρείται ότι η Βραχυχρόνια Μίσθωση δεν είναι τουριστικό προϊόν και πρέπει να εκλείψει, θα προτείναμε να συζητήσουν με μέλη τους ξενοδόχους που έχουν δει τις δυνατότητες της και έχουν μπει σε αυτήν, έστω και αν δεν το διαφημίζουν. Τότε ίσως αλλάξουν γνώμη, ίσως δουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν και να μπορέσουμε να βαδίσουμε σε δρόμους κοινούς για το καλό του ελληνικού τουρισμού.

Αυτό ζητάμε, αυτό θα επιδειώκουμε και για αυτό θα αγωνιζόμαστε. Είμαστε μέρος της κοινωνίας και θέλουμε να έχουμε λόγο και άποψη στις διεργασίες που μας αφορούν και ποτέ δεν έχουμε κληθεί να συμμετάσχουμε.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για οτιδήποτε χρειαστεί.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου