Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τα ΚΕΚ Γεννηματάς και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου πραγματοποίησε με επιτυχία τη δράση Aegean Mamas Know Best, η οποία είχε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Η καταξιωμένη και δημοφιλής ελληνίδα σεφ και πρέσβειρα του τίτλου της γαστρονομικής περιφέρειας της Ευρώπης για έτος 2019, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, έβαλε την ποδιά της και μαγείρεψε το περασμένο Σάββατο στο Ροδίνι με τις γιαγιάδες, τις μαμάδες και με τα μικρά παιδιά.
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μαγείρεψε με τους ντόπιους σεφ, τις μαμάδες και τις γιαγιάδες, έμαθε τα μυστικά της ντόπιας γαστρονομίας και μοιράστηκε τα δικά της μυστικά. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος ο οποίος δεν δίστασε να βάλει την ποδιά και να …ανακατέψει την κουτάλα.
«Όποιος πει ότι τα έχει μάθει όλα, σίγουρα θα σας έχει πει ψέματα. Κάθε μέρα μαθαίνεις κάτι καινούργιο. Η ελληνική παράδοση είναι ανεξάντλητη, έμαθα πολλά καινούργια πράγματα από τους Ροδίτες σεφ και τις κυρίες που ήρθαν να πάρουν μέρος στην εκδήλωση. Κάθε τόπος έχει τα μυστικά του στην κουζίνα και καλό είναι τα μοιραζόμαστε για να τα μαθαίνει αυτός ο κόσμος. Αυτή είναι η δική μου αρχή. Ό,τι καινούργιο μαθαίνω το μοιράζομαι με το κοινό που με ακολουθεί. Έτσι διαδίδουμε την παράδοσή μας», δήλωσε η ίδια στη «δημοκρατική».
«Η αίθουσα του Ροδινιού πλημμύρισε από παιδιά, τις μαμάδες και τις γιαγιάδες τους. Η δράση αυτή έχει να κάνει με τη μετάδοση της αιγιακής και εν προκειμένω της ροδίτικης κουζίνας από τις παλαιότερες στις νέες γενιές. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη καθώς η συμμετοχή κατά τη διάρκεια του τριημέρου ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», είπε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος, Χαρούλα Γιασιράνη για την εκδήλωση.
Σύμφωνα με την κα Μπαρμπαρίγου, η παράδοση και η γαστρονομία αποτελούν βασικά στοιχεία πολιτισμού. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η παράδοση κάθε τόπου είναι ο πολιτισμός του. Την τελευταία δεκαετία είχαμε ξεφύγει εντελώς. Αποπροσανατολιστήκαμε. Καλό είναι να θυμόμαστε τις ρίζες μας. Προσωπικά γνώρισα τη μαγειρική μέσα από τη μητέρα μου, τις γιαγιάδες, τις θείες μου. Αυτές τις συνταγές που έμαθα κοντά τους, θέλησα να τις απολαύσει ο κόσμος. Πρέπει να ξέρετε ότι όλες αυτές οι συνταγές που βασίζονται στην παράδοση, έχουμε μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό».
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, είπε ότι τέτοιες εκδηλώσεις αναδεικνύουν, αν μη τι άλλο, τα ντόπια γεωργικά προϊόντα. Ανέφερε μάλιστα ότι αναμένεται σύντομα η πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός ακόμη τοπικού προϊόντος (ήδη έχουν πιστοποιηθεί το μελεκούνι της Ρόδου και το κρασοτύρι της Κω). «Η εκδήλωση “οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα” είχε μεγάλη επιτυχία. Μαγειρέψαμε με προϊόντα που παράγονται στη Ρόδο και στα νησιά μας. Έχουμε ευχάριστα νέα όσον αφορά την πιστοποίηση νέων τοπικών μας προϊόντων. Είχα επικοινωνία με το Υπουργείο και πληροφορήθηκα ότι ένα ακόμη προϊόν είναι προς υπογραφή. Θα προβούμε σε ανακοινώσεις όταν λάβουμε την υπογεγραμμένη απόφαση στα χέρια μας», είπε ο κ. Ζαννετίδης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα προϊόντα που βρίσκονται ένα βήμα πριν την πιστοποίηση, είναι η σιτάκα Κάσου και το λόπι της Κατταβιάς.
Για την προσπάθεια αναγνώρισης της αιγιακής διατροφής που καταβάλλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η αγαπητή ελληνίδα σεφ, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δήλωσε: «Είναι ώρα να καθιερωθεί η αιγιακή διατροφή και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια πάνω σε αυτό. Έχουμε όλα τα προσόντα να τα καταφέρουμε. Πρόκειται για ένα πρότυπο και πολύ υγιεινό τρόπο διατροφής. Οφείλω να πω ότι τόσο ο περιφερειάρχης, όσο και η κυρία Λαζάνη και όλη η ομάδα της γαστρονομικής περιφέρειας μας βοηθούν σημαντικά να περνάμε το μήνυμα εντός και εκτός συνόρων. Αυτό το μήνυμα θα στείλουμε και στην Αμερική».
Με αφορμή την ιδιαίτερη εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο ναό της γαστρονομίας στη Νέα Υόρκη στο James Beard Foundation στις 13 Μαρτίου, η κα Μπαρμπαρίγου τόνισε ότι όλη η Αμερική θα μιλά για την κουζίνα του Νοτίου Αιγαίου. «Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας. Πραγματοποιήθηκε κάτι αντίστοιχο πέρυσι για πρώτη φορά από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Φέτος θα πραγματοποιήσουμε μία εκδήλωση που φέρει τον τίτλο τα Μυστικά του Αιγαίου. Εγώ μαζί με Έλληνες σεφ θα μεταδώσουμε σε Αμερικανίδες σεφ τα μυστικά του Αιγαίου και το αποτέλεσμα της μαγειρικής μας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 100 δημοσιογράφοι και 140 επίτιμα μέλη του James Beard Foundation. Είναι μεγάλη τιμή να προβάλλεται η Ελλάδα εκεί και ιδιαίτερα η Περιφέρειά μας. Σε λίγες μέρες η Αμερική θα μιλά για τη γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είπε ότι η γαστρονομία μπορεί να αποτελέσει όχημα για την ενίσχυση του τουρισμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οπωσδήποτε είναι όχημα η γαστρονομία για την ενίσχυση του τουρισμού. Και είναι ιδιαίτερα αξιόλογη η προσπάθεια που κάνει η λέσχη αρχιμαγείρων για την καθιέρωση του ελληνικού πρωινού. Είναι η πρώτη επαφή του τουρίστα με την τοπική γαστρονομία. Το πρώτο πράγμα που δοκιμάζουν συνήθως, είναι το πρωινό στα ξενοδοχεία. Στην Ελλάδα θα πρέπει να γεύονται ελληνικές συνταγές οι επισκέπτες μας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ