ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Καλά τα νέα από την Ε.Ε. για επιχειρήσεις και εστίαση»

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΛΟΥΚΑΡΑΣ ΧΑΡ

Παρά το γεγονός πως η παν­δη­μία του κορω­νοϊού ‘χτύπησε’ αλύπητα την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τητα και κλάδους, όπως η εστίαση, η Ευρω­παϊκή Ένωση, προωθεί χρη­μα­το­δο­τικά εργα­λεία και προ­γράμ­ματα για την ενί­σχυσή τους.

Αυτό δηλώνει στην «δημο­κρα­τική» ο οικο­νο­μι­κός σύμ­βου­λος – οικο­νο­μο­λό­γος και μέλος του Επι­με­λη­τη­ρίου Δωδε­κα­νή­σου κ. Χαρά­λα­μπος Λου­κα­ράς, ανα­λύ­ο­ντας τα νέα που είναι… ενθαρ­ρυ­ντικά και θα βοη­θή­σουν την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τητα σε όλη την χώρα.

«Η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή, την προη­γού­μενη εβδο­μάδα, τρο­πο­ποί­ησε το προ­σω­ρινό πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό ‘κουμπώνουν’ όλα τα κράτη – μέλη και ενερ­γούν για να ενι­σχύ­σουν τις οικο­νο­μίες τους, προ­κει­μέ­νου να μην παρα­βούν τους κανόνες αντα­γω­νι­σμού. Δηλαδή, οι κρα­τι­κές ενι­σχύ­σεις που δίδο­νται (δάνεια, επι­χο­ρη­γή­σεις, προ­γράμ­ματα κ.λπ.) γίνο­νται με βάση αυτό το πλαίσιο.

Αυτό ισχύει από τον Μάρτιο του 2020 και τρο­πο­ποιεί­ται κατά καιρούς. Η τελευ­ταία τρο­πο­ποί­ηση έχει σημα­ντι­κές αλλαγές για τα κράτη – μέλη τα οποία συνο­ψί­ζο­νται στα εξής σημεία:

1. Παρα­τεί­νε­ται η διάρ­κεια ισχύος μέχρι το τέλος του έτους 2021. Που σημαί­νει πρα­κτικά ότι τα κράτη – μέλη έχουν την δυνα­τό­τητα, όλο το 2021 να έχουν ενεργά εργα­λεία στή­ρι­ξης –αφού με την κρίση που δημιούρ­γησε η παν­δη­μία του κορω­νοϊού, όλες οι χώρες χρειά­ζο­νται οικο­νο­μι­κές ενι­σχύ­σεις.

2. Δίνει το δικαί­ωμα στα κράτη – μέλη που ήδη έχουν χορη­γή­σει διάφορα βοη­θή­ματα (π.χ. η Ελλάδα έχει επι­λέ­ξει την Επι­στρε­πτέα Προ­κα­τα­βολή) εάν τους επι­τρέ­ψουν τα δημο­σιο­νο­μικά τους, να μην τα επι­στρέ­ψουν.

Το αφήνει, στην δια­κρι­τική ευχέ­ρεια του κάθε κράτους – μέλους, ανα­λό­γως των δυνα­το­τή­των τους. Κατα­λα­βαί­νετε πως όποιο κράτος – μέλος της Ε.Ε. απο­φα­σί­σει να κάνει κάτι, δεν μπορεί να απο­φα­σί­ζει μόνο του τις κινή­σεις του, χωρίς να υπάρχει το αντί­στοιχο πλαίσιο έγκρι­σης στην Ευρώπη.

3. Επίσης, αυξάνει τα όρια ενι­σχύ­σεων. Για κάθε επι­χεί­ρηση, υπήρξε ένα ‘πλαφόν’ στα χρήματα απορ­ρό­φη­σης αυτή την περίοδο (χωρίς να υπάρχει περιο­ρι­σμός εάν είναι κλειστή ή όχι). Υπήρχαν δηλ. κάποια όρια, ανάλογα με το πακέτο που ελάμ­βανε μια επι­χεί­ρηση, ανάλογα με τα τον κλάδο κ.λπ. Αυτά διπλα­σιά­στη­καν και τρι­πλα­σιά­στη­καν –αφού κάποιες επι­χει­ρή­σεις είχαν εξα­ντλή­σει αυτά τα όρια και δεν μπο­ρού­σαν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν άλλες ενι­σχύ­σεις.

4. Επι­πλέον, απο­φα­σί­στηκε να δοθούν κίνητρα μέσω νομο­θε­τή­μα­τος που θα έρθει τον προσεχή Μάρτιο, το οποίο θα δώσει στο κράτος τη δυνα­τό­τητα να επι­δο­τή­σει πάγιες και ανε­λα­στι­κές δαπάνες (τύπου ΝΗΣΙΔΑ) για όλες τις επι­χει­ρή­σεις που επλή­γη­σαν, έχουν μείωση τζίρου, εμφα­νί­ζουν ζημίες κ.λπ.

Γενι­κό­τερα, η Ε.Ε. με την τρο­πο­ποί­ηση αυτή, άνοιξε πολύ την βεντά­λια των δυνα­το­τή­των για το κάθε κράτος – μέλος. Συνεπώς, το κάθε κράτος, θα πρέπει να παλέψει τώρα, με βάση τις δικές του δυνά­μεις.

Κατα­λα­βαί­νουμε όλοι ότι με αυτό τον τρόπο θα ενερ­γο­ποι­η­θεί η αγορά. Ένας τεχνι­κός τρόπος για την Ελλάδα είναι να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει τις προ­κα­τα­βο­λές από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης του οποίου ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός είναι 32δις ευρώ.

Το ένα μέρος είναι δανειακό και η χώρα μας, θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σει αυτούς τους πόρους με διά­φο­ρους τρόπους. Η προ­κα­τα­βολή (γύρω στα 4δις ευρώ) θα έρθει σύντομα και θα βοη­θή­σει να ‘ξεμπλοκάρουν’ κάποιες δράσεις χρη­μα­το­δο­τι­κές» όπως είπε.

ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ

ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΣΤΙΑΣΗ

Μία ενί­σχυση αφορά στην επι­δό­τηση των τόκων των επι­χει­ρη­μα­τι­κών δανείων για την περίοδο Ιανουα­ρίου – Μαρτίου. Αυτή η δράση έγινε το περα­σμένο καλο­καίρι και επα­να­λαμ­βά­νε­ται τώρα.

Επι­πλέον, ανα­μέ­νε­ται ένα πρό­γραμμα ΓΕΦΥΡΑ-2 για τα επι­χει­ρη­μα­τικά δάνεια σε μικρές επι­χει­ρή­σεις –ανα­μέ­νε­ται μέχρι τον Απρίλιο.

«Το πρό­γραμμα τύπου ΝΗΣΙΔΑ θα ελέγξει όλες τις ανε­λα­στι­κές δαπάνες, μείωση τζίρου, ζημίες, πάγιες λει­τουρ­γι­κές ανάγκες, ενοίκια κ.λπ. τα οποία θα καλύψει. Επι­πλέον, ανα­μέ­νε­ται η Επι­στρε­πτέα Προ­κα­τα­βολή Νούμερο 6 –η οποία δεν θα είναι δανεια­κού τύπου και θα δια­τε­θεί στην Εστίαση. Δυστυ­χώς, είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί πάρα πολύ και η Ε.Ε. θέλει να δώσει ενι­σχύ­σεις» λέει ο κ. Λου­κα­ράς.

– Ταυ­τό­χρονα, για τις ΜμΕ κλείνει το ΕΣΠΑ 2014-2020 από το υπουρ­γείο Ανά­πτυ­ξης.

– Ωστόσο, αυτή την περίοδο ‘τρέχει’ ένα επι­δο­τού­μενο πρό­γραμμα για τις επι­χει­ρή­σεις του λια­νε­μπο­ρίου κατα­σκευά­σουν ιστο­σε­λί­δες (e-shop) –μικρού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού.

– Την ίδια ώρα, ανα­μέ­νουμε μια νέα δράση – χρη­μα­το­δο­τικά εργα­λεία ως ενι­σχυ­τική προς το ΕΣΠΑ για την Εστίαση ενώ είναι ανοι­χτός και ο Ανα­πτυ­ξια­κός Νόμος για επεν­δύ­σεις άνω των 100.000 ευρώ.

«Ταυ­τό­χρονα, η Ανα­πτυ­ξιακή Τράπεζα έχει χορη­γή­σει εγγυ­ή­σεις προς τις ελλη­νι­κές τρά­πε­ζες για να τρέξουν αυτά τα προ­γράμ­ματα. Γενι­κό­τερα, περι­μέ­νουμε ένα εξάμηνο με κινη­τι­κό­τητα για την ενί­σχυση και στήριξη της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να ζήσει με επι­δό­ματα και δάνεια γι αυτό και κάποια στιγμή πρέπει να επα­να­λει­τουρ­γή­σει η αγορά…», κατέ­ληξε ο κ. Λου­κα­ράς.

Όσον αφορά στο πρό­γραμμα ΝΗΣΙΔΑ έχουν κατα­τε­θεί 10.180 αιτή­σεις στην περιοχή της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου (Κυκλά­δες και Δωδε­κά­νησα) και βρί­σκο­νται στο στάδιο της αξιο­λό­γη­σης από την ΕΦΕΠΑΕ. Οι εκτι­μή­σεις λένε ότι μέσα στον Μάρτιο θα ξεκι­νή­σουν οι πλη­ρω­μές.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.