Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Εμπωνα, ο συντονιστής λειτουργίας του, γενικός ιατρός κ. Θ. Μούκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Με αφορμή την πληθώρα των δημοσιευμάτων, τόσο σε έντυπα, όσο και σε ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και τη σωρεία των αναδημοσιεύσεων και σχολίων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όσον αφορά τη δωρεά εξοπλισμού στο Π.Ε.Δ.Υ – Κέντρο Υγείας Έμπωνα Ρόδου και τη μεταφορά τραυματία από την άσφαλτο, συνεπεία τροχαίου ατυχήματος, με τη χρήση ενός παντζουριού, ελλείψει ασθενοφόρου οχήματος, στο Κέντρο Υγείας Έμπωνα, ως Συντονιστής της Επιστημονικής Λειτουργίας του Π.Ε.Δ.Υ – Κέντρου Υγείας Έμπωνα, υποχρεούμαι να αποκαταστήσω την αλήθεια, παραθέτοντας τα στοιχεία ως έχουν :
Όταν συνέβη το περιστατικό, νύχτα, μεσούντος του Οκτωβρίου 2016, εκλήθη το Ε.Κ.Α.Β για το συγκεκριμένο τροχαίο ατύχημα. Η οδηγία του τηλεφωνικού κέντρου του Ε.Κ.Α.Β ήταν να μεταβεί στο περιστατικό ιατρός του Κέντρου Υγείας Έμπωνα, για να εκτιμήσει τη σοβαρότητα του. Το περιστατικό ήταν σοβαρό. Ο νεαρός τραυματίας είχε υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, με συνοδό ωτορραγία, χωρίς εκείνη τη στιγμή να μπορεί να διευκρινισθεί αν η αιμορραγία προερχόταν μέσα από το αυτί του ή από τις εξωτερικές κακώσεις. Είχε υποστεί επίσης κακώσεις στη θωρακική και κοιλιακή χώρα. Το ασθενοφόρο δυστυχώς αναμενόταν ότι θα βρίσκεται στον τόπο του ατυχήματος μετά από περίπου μία ώρα, αφού τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν σταθμεύει ασθενοφόρο στον Έμπωνα.
Ο ιατρός, ως όφειλε, αφού ακινητοποίησε τον αυχένα του ασθενούς με αυχενικό κολάρο, αναζήτησε μία σταθερή επιφάνεια, προκειμένου να μεταφέρει τον τραυματία στο Κέντρο Υγείας. Αυτή η σταθερή επιφάνεια, θα μπορούσε να είναι από ένα παντζούρι ή μία πόρτα, ή οποιαδήποτε άλλη σταθερή επίπεδη επιφάνεια, διότι πολύ απλά δεν μπορούσε να μείνει αβοήθητο το παιδί για μία ώρα στην άσφαλτο. Μετά από 20 μόλις λεπτά παραμονής στην άσφαλτο, αρχίζουν να δημιουργούνται κατακλίσεις και κρυοπαγήματα.
Μεταφέρθηκε λοιπόν το παιδί με ασφάλεια στο Κέντρο Υγείας, όπου του χορηγήθηκαν οι απαραίτητοι οροί και φάρμακα.
Μετέπειτα το παιδί μεταφέρθηκε με το ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου νοσηλεύθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Φανταστείτε ότι ενώ το «θέμα παντζούρι» έπαιζε στην Τηλεόραση Ε και την εκπομπή της κας Στεφανίδου, δέχθηκα προσωπικά κλήση από συνάδελφο Χειρουργό, που μου έδωσε συγχαρητήρια για τον ιατρό, που μετέφερε το παιδί, έστω και πάνω σε παντζούρι.
Αλλά δυστυχώς, για τα κανάλια οι ελλείψεις του Ε.Κ.Α.Β δεν «πουλάνε», γιατί έχουν «παιχτεί» πολλές φορές, ενώ το παντζούρι….
Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι, ενώ κλήθηκα τηλεφωνικώς από δημοσιογράφους διαφόρων καναλιών να παράσχω εξηγήσεις, και μάλιστα πολλές φορές, ενώ συγκεκριμένα είχα συνομιλήσει και με δημοσιογράφους της Τηλεόρασης Ε στους οποίους είχα εξηγήσει επακριβώς την όλη κατάσταση και μου είχαν πει ότι θα μπορούσα να μιλήσω για το θέμα αυτό στην εκπομπή της κας Στεφανίδου, τελικά δεν μου δόθηκε η ευκαιρία, διότι, όπως προανέφερα, το παντζούρι «πουλάει».
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Ε.Κ.Α.Β δεν σταθμεύει στο Κέντρο Υγείας Έμπωνα και για το λόγο αυτό προμηθευθήκαμε, μέσω δωρεάς, μία σανίδα ακινητοποίησης και ένα scoop – φτυάρι, για την μεταφορά ασθενών, τουλάχιστον από τον τόπο του συμβάντος μέχρι το Κέντρο Υγείας Έμπωνα. Ο εξοπλισμός που παραλάβαμε μέσω δωρεάς, είναι εξοπλισμός που κανονικά δε θα έπρεπε να υπάρχει σε ένα Κέντρο Υγείας, είναι εξοπλισμός που κανονικά διαθέτει και χρησιμοποιεί το Ε.Κ.Α.Β και γενικά όλοι όσοι πραγματοποιούν διασώσεις.
Δεδομένου ότι οι ιατροί και οι νοσηλευτές δεν εκπαιδεύονται στη μεταφορά των ασθενών, αφού αυτό είναι υποχρέωση του Ε.Κ.Α.Β, προγραμματίζουμε με τη βοήθεια διασωστών του Ε.Κ.Α.Β, τη διοργάνωση σεμιναρίου εκπαίδευσης στη χρήση αυτού του εξοπλισμού, για την ασφαλή μεταφορά των ασθενών, τουλάχιστον μέχρι το Κέντρο Υγείας.
Προκειμένου να γίνει αυτό κατανοητό, αναρωτηθείτε, αν συμβεί ένα τροχαίο ατύχημα έξω από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στον γυάλινο δρομέα επί παραδείγματι, θα βγουν οι ιατροί και οι νοσηλευτές του Ευαγγελισμού για να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο;
Σαφέστατα όχι!!! Για αυτό το λόγο υπάρχει το Ε.Κ.Α.Β.
Οι ελλείψεις όμως του Ε.Κ.Α.Β δεν «πουλάνε» στα κανάλια, ενώ ένα παντζούρι που επιδίωξαν τεχνηέντως να κάνουν θέμα, «πουλάει»!!!
Όσον αφορά τις ελλείψεις στη διάθεση των ασθενοφόρων στη Ρόδο, επειδή πολλές ανακρίβειες γράφτηκαν και ειπώθηκαν και προς αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρω τα εξής:
Ασθενοφόρα οχήματα υπάρχουν και μάλιστα αρκετά. Μία βόλτα στο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, όπου στεγάζεται η υπηρεσία του Ε.Κ.Α.Β για τη Ρόδο, αν και δεν έχει καμία σχέση με το Νοσοκομείο μας, αφού αποτελεί ξεχωριστή υπηρεσία, μπορεί να πείσει και τον πλέον δύσπιστο.
Το υπηρετούν όμως προσωπικό δεν επαρκεί και με το υπάρχον μπορούν να επανδρωθούν μόνο 3 ασθενοφόρα ανά βάρδια για όλο το νησί της Ρόδου, τα οποία εκτός των επειγόντων περιστατικών οφείλουν να διεκπεραιώσουν και τα τακτικά περιστατικά.
Το γεγονός αυτό, ανεπιφύλακτα δε βαραίνει την τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ, για τον απλούστατο λόγο ότι το υπηρετούν προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β στη Ρόδο δεν επαρκεί διότι ΔΥΣΤΥΧΩΣ προηγούμενες Κυβερνήσεις και ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας, «φρόντισαν» να αποσπάσουν για μικροπολιτικούς και ψηφοθηρικούς λόγους διασώστες που διορίσθηκαν στη Ρόδο και μετακινήθηκαν σε άλλα σημεία της επικράτειας.
Ούτε κομματικοποιημένος είμαι, ούτε και Μπονιάτης, αλλά δεν μπορώ να ανεχθώ το ψέμα και την υποκρισία, ούτε ζήτησα ποτέ «ρουσφέτι» για να μετακινηθώ από τη θέση στην οποία διορίσθηκα, κι ας απέχει πολλά χιλιόμετρα από το σπίτι μου, τιμώντας τη θέση στην οποία διορίσθηκα και τον όρκο που έχω δώσει.
Προσωπικά, στην αρχική ανάρτηση του Κέντρου Υγείας Έμπωνα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ήθελα να ευχαριστήσω τους δύο δωρητές μας και να αναδείξω το πρόβλημα της έλλειψης του ασθενοφόρου. Δυστυχώς όμως τα κανάλια «δειψάνε» για θέματα «πιασάρικα», χωρίς να αναγνωρίζουν τις φιλότιμες προσπάθειες ιατρών, νοσηλευτών και απλών πολιτών!!!
Τελειώνοντας επιτρέψτε μου να αντιγράψω ένα σχόλιο μίας κατοίκου του Έμπωνα και χρήστη των κατά γενική ομολογία αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας του Π.Ε.Δ.Υ – Κέντρου Υγείας Έμπωνα: «Μα πόση κιτρινίλα πια…Τίποτα δε βγαίνει όπως πραγματικά είναι. Ευτυχώς με παντζούρι ή χωρίς το παιδί δεν έμεινε αβοήθητο στην άσφαλτο και σώθηκε»
Με εκτίμηση,
Θεοφάνης Μούκας
Γενικός Ιατρός
Συντονιστής Επιστημονικής Λειτουργίας Π.Ε.Δ.Υ – Κέντρο Υγείας Έμπωνας

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ