Ειδήσεις

Δύσκολο να κρατηθούν οι 57 εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΡ!

Ελπίδες για τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων της πρώην ΔΕΥΑΙ στη ΔΕΥΑΡ, έδωσε η απάντηση του προέδρου του ΑΣΕΠ κ. Γ. Βέη στο αίτημα που του κατατέθηκε χθες από το Δήμο Ρόδου για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που ανέκυψε.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεώργιος Βέης όταν του τέθηκε το πρόβλημα από το νομικό εκπρόσωπο των εργαζομένων της πρώην ΔΕΥΑΙ κ. Μιχάλη Κόκκινο ζήτησε να του κατατεθεί «υπόμνημα αντιρρήσεων».

Επισημαίνεται πως την πρωτοβουλία για τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ είχε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καθηγητής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός.
«Από την ενημέρωση που είχα προκύπτει πως ο κ. Βέης δέχθηκε να υποβληθεί στο ΑΣΕΠ ένα υπόμνημα αντιρρήσεων για την έκθεση, που έχει σταλεί στο Δήμο Ρόδου. Το γεγονός ότι θα επανεξεταστεί από τον αρμόδιο επιθεωρητή η έκθεση,ίσως και με νέα δεδομένα, είναι ένα παράθυρο που δίνει φως στην υπόθεση», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως οι βουλευτές του νομού ετοιμάζονται να καταθέσουν τροπολογία στη Βουλή για το θέμα αυτό.
«Η τροπολογία θα είναι στο πρότυπο παλαιότερης του κ. Καραμάριου για την υπόθεση. Αν κατατεθεί θα είναι σωτήρια για τους εργαζόμενους. Υπάρχει κάποιο φως στο τούνελ. Εκπροσωπώντας τη διοίκηση της ΔΕΥΑΡ αναφέρω πως επιβάλλεται να περιμένουμε λίγο έστω και με ρίσκο. Θα πρέπει να βρούμε λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθές για το θέμα αυτό στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς τόνισε, πως η υπόθεση αυτή χρονολογείται από το 2004.
«Τόνισα στη συνάντηση πως οι εργαζόμενοι απασχολούνταν στην αρχή με συμβάσεις και μετά έγιναν αορίστου χρόνου. Αυτό όμως δεν εγκρίθηκε ποτέ. Η διοίκηση της πρώην ΔΕΥΑΙ τους διατήρησε βασιζόμενη σε μια Κοινοτική Οδηγία. Οι εργαζόμενοι και ο πρώην Δήμος Ιαλυσού για το θέμα αυτό κατέθεσαν ένσταση η οποία εξετάστηκε από τα αρμόδια δικαστήρια επτά χρόνια μετά. Κρίθηκε πως δεν μπορούν να απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως εξήγησε στον υπουργό και το γεγονός ότι εξαιτίας του προβλήματος με τους 57 εργαζόμενους της πρώην ΔΕΥΑΙ, δημιουργήθηκε κρίση στη ΔΕΥΑΡ.

«Μέχρι και πρόσφατα πληρώναμε το προσωπικό γιατί θεωρούσαμε πως είχαμε νομικά ερείσματα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Ακολούθως μας κοινοποιήθηκε η έκθεση του ΑΣΕΠ, που είναι καταπέλτης, αφού αναφέρει πως κακώς απασχολούνται τα 57 άτομα και ζητά να γίνουν καταλογισμοί μέχρι και εκπτώσεις των αιρετών. Παρ’ όλα αυτά ζητήσαμε να μείνουν οι 57 εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑΡ. Προτείναμε να αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση το θέμα. Ο υπουργός Εσωτερικών, όμως, τόνισε πως δύσκολα μπορεί να προχωρήσει αυτό», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως αρχικά οι νομικοί είχαν στηριχθεί σε γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους που ανέφερε πως ήταν υποχρεωτική η μεταφορά των εργαζομένων χωρίς την υποχρέωση ελέγχου για τις προσλήψεις τους.

“Οι εργαζόμενοι δουλεύουν στη ΔΕΥΑΡ και μέχρι τώρα πληρωνόντουσαν. Δεν υπάρχει απόφαση που να απαγορεύει την απασχόλησή τους. Όμως έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο στην επιχείρηση. Ο αρμόδιος υπάλληλος και ο διευθυντής κ. Καμπούρης δεν υπογράφουν για τις πληρωμές το β’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και θα έχουμε πρόβλημα. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και θα αναλάβω πρωτοβουλίες για να ληφθούν οι αποφάσεις που πρέπει», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να δοθεί λύση για να μην δημιουργηθούν και πάλι στη ΔΕΥΑΡ εκρηκτικές καταστάσεις.

«Ζητήσαμε τη βοήθεια του υπουργού προκειμένου να βρεθεί μια λύση ώστε να μείνουν στη ΔΕΥΑΡ οι εργαζόμενοι της πρώην ΔΕΥΑΙ. Ο κ. Γιάννης Μιχελάκης μας τόνισε πως το θέμα δεν είναι πολιτικό αλλά νομικό», τόνισε ο κ. Κουσουρνάς που αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που έγιναν από τους βουλευτές του νομού για την επίλυση του προβλήματος. Ο δήμαρχος ανέφερε πως είναι πλέον υποχρεωτικός ο έλεγχος των προσλήψεων από το ΑΣΕΠ.

“Ζήτησα και από φίλους που είναι σε υψηλές θέσεις και στο ελεγκτικό συνέδριο και σε άλλους φορείς να μας βοηθήσουν για να μείνουν οι εργαζόμενοι. Οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσης του θέματος αυτή τη στιγμή αποπροσανατολίζει από το θέμα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι. Θέλουμε να μείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους. Κάποιοι όμως έχουν και ευθύνες. Όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε”, τόνισε ο κ. Κουσουρνάς.
Σε ερώτηση σχετικά με τις εισηγήσεις των νομικών για το θέμα αυτό, ο κ. Κουσουρνας δήλωσε:
«Έχω λάβει τρεις γνωμοδοτήσεις για το θέμα αυτό. Ο νομικός μας σύμβουλος είναι κατηγορητικός και τονίζει πως θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα αναφερόμενα στην έκθεση του ΑΣΕΠ. Οι νομικοί της ΔΕΥΑΡ δεν κατάφεραν να έχουν κοινό πόρισμα. Ο ένας εξ αυτών μας αναφέρει πως θα πρέπει να δούμε και άλλες διατάξεις, που μπορεί να βοηθήσουν τους εργαζόμενους».

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έγινε με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη για το χωροταξικό των ΟΤΑ.
«Ο υπουργός Εσωτερικών πιστεύει ότι θα πρέπει να σπάσουν οι Δήμοι. Αυτό μας ανέφερε. Τόνισε ακόμη πως έχουν διαφορετικές απόψεις η ΚΕΔΕ και το ΠΑΣΟΚ. Μας ανακοίνωσε πως σε λίγο καιρό θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει θετικές και αρνητικές διατάξεις για την τοπική αυτοδιοίκηση», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.

Βόμβα για τους δημοτικούς αστυνόμους
Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ακόμα χθες ότι θα μειωθούν οι πόροι που λαμβάνουν από το κράτος οι ΟΤΑ για να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία των δημοτικών αστυνόμων που μεταφέρθηκαν στην ΕΛΑΣ.
«Διαπίστωσα πως ήρθε ένα έγγραφο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο υπουργείο Εσωτερικών. Ζητείται να κοπούν 100 εκατομμύρια ευρώ από τους ΚΑΠ για να πληρωθούν οι δημοτικοί αστυνόμοι που μεταφέρθηκαν στην ΕΛΑΣ. Δεν φθάνει που μας τους πήραν μας ζητούν και να τους πληρώνουμε. Αυτά είναι τρελά πράγματα. Δεν κατανοώ το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου