Ειδήσεις

Πώς θα αποζημιωθούν 10.100 υπάλληλοι εμπορικών και συνεταιριστικών τραπεζών υπό εκκαθάριση

Ανοίγει ο δρόμος για πλήρη αποζημίωση 10.100 πρώην εργαζομένων σε εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, όπως για παράδειγμα η Αγροτική Τράπεζα, το “κακό” Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Probank κλπ. Σε πρώτη φάση απελευθερώνεται το ανώτατο πλαφόν αποζημίωσης το 80% της νόμιμης αποζημίωσης που όριζε ο νόμος για τις ειδικές εκκαθαρίσεις, με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γιώργου Ζαββού.

Η σχετική απόφαση είναι σε ισχύ καθώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ. 5698/24-12-2020). Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πηγές, το υπ. Οικονομικών και η κυβέρνηση εξασφάλισε κονδύλι της τάξεως των 32 εκατ. ευρώ το οποίο θα καταβληθεί στους εργαζομένους το συντομότερο δυνατόν, ενδεχομένως στις επόμενες εβδομάδες. Η καταβολή των 32 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται στο προσεχές διάστημα, εντάσσεται και στο πλαίσιο της στήριξης των νοικοκυριών και της οικονομίας σε αυτή τη συγκυρία.

Νομική ερμηνεία

Πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις των υπό εκκαθάριση τραπεζών και το πτωχευτικό δίκαιο εξηγούν ότι, με τη συγκεκριμένη τροποποίηση του νόμου, οι υπάλληλοι των ιδρυμάτων αυτών θα λάβουν ολόκληρη τη νόμιμη αποζημίωση και όχι μέχρι το 80%. Σημειώνουν, επίσης, ότι οι υπάλληλοι είχαν λάβει ένα μέρος της αποζημίωσης, αλλά δεν είχαν φτάσει όλοι στο 80% ή στο 100% (τα υπόλοιπα διαφέρουν ανά περίπτωση ιδρύματος-συνεταιρισμού). Με την καταβολή των 32 εκατ. ευρώ και ποσών από την ανάκτηση κεφαλαίων από την εκκαθάριση ενδεχομένως η συνολική αποζημίωση να ξεπεράσει το 100%.

Κατανομή ποσών

Η κατανομή θα γίνει ως εξής:

Σε 300 πρώην υπαλλήλους συνεταιριστικών τραπεζών ώστε με στόχο να πλησιάσουν όσο το δυνατόν στο 100% της αποζημίωσης.

Σε 9.800 εργαζόμενους εμπορικών τραπεζών σε ειδική εκκαθάριση με στόχο επίσης να φτάσουν το 100% της αποζημίωσης.

Η απόφαση περιλαμβάνει τους συνεταιρισμούς που λειτουργούσαν ως πιστωτικά ιδρύματα και όλα τα “κακά κομμάτια” εμπορικών τραπεζών που τέθηκαν σε ειδική εκκαθάριση,, πλην της περίπτωσης της Aspis Bank (που εμπίπτει σε άλλη περίπτωση μαζί με την ασφαλιστική της). Ειδικότερα, αφορά τράπεζες, κακά κομμάτια τραπεζών και συνεταιριστικών υπό ειδική εκκαθάριση: Αγροτική Τράπεζα, Probank, Proton Bank, First Business Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, και τις συνεταιριστικές Πανελλήνια, Αχαϊκή, Λέσβου-Λήμνου, Δυτικής Μακεδονίας, Λαμίας, Εύβοιας και Δωδεκανήσου.

Η απόφαση

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέχουν στην εξής τροποποίηση του Ν. 41403/Β’ 1563/28-9-2012 (Β’ 2795): “Κατά την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 13Α του ν. 3746/2009, η προνομιακή ικανοποίηση των απαιτήσεων του άρθρου 154γ του Πτωχευτικού Κώδικα (ν. 3588/2007, Α’ 153) υπόκειται σε ανώτατο όριο αποζημίωσης ανά δικαιούχο που ορίζεται στο 80% επί της νόμιμης αποζημίωσης, τηρουμένου του τελευταίου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 13Α του ν. 3746/2009. Το ανώτατο όριο αποζημίωσης δεν ισχύει για τους δικαιούχους που ήταν εργαζόμενοι σε πιστωτικούς συνεταιρισμούς που λειτουργούσαν με τη μορφή πιστωτικού ιδρύματος για τους οποίους καταβάλλεται η νόμιμη αποζημίωση στο σύνολό της (100%).”. (ΦΕΚ 5698/24-12-2020).

Τέλος, πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν από τον αρμόδιο ειδικό εκκαθαριστή κάθε ιδρύματος.

Πηγή: capital.gr

Του Λεωνίδα Στεργίου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου