ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι καρκινοπαθείς περιμένουν το εμβόλιο ως «δώρο Θεού»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μαρια κρητικου
Μέγεθος γραμμάτων

Εκ­κλη­ση προς τους καρ­κι­νο­πα­θείς να εμ­βο­λια­στούν καθώς ανή­κουν στις πλέον ευ­πα­θείς ομά­δες πλη­θυ­σμού, απηύ­θυ­νε χτες η πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Στή­ρι­ξης Καρ­κι­νο­πα­θών Δω­δε­κα­νή­σου, κα Μαρία Κρη­τι­κού.

Με δη­λώ­σεις της στους δη­μο­σιο­γρά­φους υπο­γράμ­μι­σε πως το εμ­βό­λιο είναι ‘δώρο Θεού’ και παρά το γε­γο­νός πως υπάρ­χουν ακόμη αρ­νη­τές όπως και με τα μέτρα προ­στα­σί­ας, η πλειο­ψη­φία θα προ­σέλ­θει για να εμ­βο­λια­στεί.

«Το εμ­βό­λιο είναι κάτι που το θέ­λου­με όλοι εμείς που ανή­κου­με σε ευ­πα­θή ομάδα και ει­δι­κό­τε­ρα, όσοι κά­νουν θε­ρα­πεί­ες. Νο­μί­ζω πως έχουν ενη­με­ρω­θεί από τους για­τρούς τους και στην συ­ντρι­πτι­κή τους πλειο­ψη­φία, είναι θε­τι­κοί για να εμ­βο­λια­στούν. Για εμάς, επι­βάλ­λε­ται να γίνει το εμ­βό­λιο, το υπο­στη­ρί­ζου­με αφού θέ­λου­με να θω­ρα­κί­σου­με την υγεία μας» όπως ανέ­φε­ρε.

Όσον αφορά στις θε­ρα­πεί­ες που είναι σε εξέ­λι­ξη λόγω της παν­δη­μί­ας του κο­ρω­νοϊ­ού, η κα Κρη­τι­κού δια­βε­βαί­ω­σε πως γί­νο­νται κα­νο­νι­κά: «Ο διευ­θυ­ντής της ογκο­λο­γι­κής κλι­νι­κής μας κ. Ματ­θαί­ος, κάνει πραγ­μα­τι­κά πολύ καλή δου­λειά και οι ασθε­νείς μας, δεν έχουν προ­βλή­μα­τα. Μπαί­νουν μόνον οι ασθε­νείς για τις χη­μειο­θε­ρα­πεί­ες τους και όχι οι φρο­ντι­στές. Υπο­βάλ­λο­νται σε τεστ για τον κο­ρω­νο­ϊό κάθε 15 ημέ­ρες πριν τις θε­ρα­πεί­ες τους και οφεί­λω να ση­μειώ­σω ότι η κλι­νι­κή είναι πολύ ορ­γα­νω­μέ­νη. Το πρό­βλη­μα εντο­πί­ζε­ται στα ρα­ντε­βού που θέ­λου­με να κλεί­σου­με στα νο­σο­κο­μεία των Αθη­νών είτε για χει­ρουρ­γεία, είτε για εξε­τά­σεις και κυ­ρί­ως εντο­πί­ζε­ται στα άτομα του τε­λι­κού στα­δί­ου αφού δεν υπάρ­χουν οι κα­τάλ­λη­λες υπο­δο­μές σε κα­νέ­να νο­ση­λευ­τι­κό ίδρυ­μα ώστε να πα­ρέ­χουν την φρο­ντί­δα που απαι­τεί­ται από ει­δι­κευ­μέ­νους για­τρούς. Οι φρο­ντι­στές κα­λού­νται να κά­νουν την δου­λειά του για­τρού και του νο­ση­λευ­τή στο σπίτι διότι όπως ξέ­ρου­με η κλι­νι­κή έχει με­τα­τρα­πεί σε covid οπότε δεν μπο­ρεί να φι­λο­ξε­νη­θεί ένας ασθε­νής τε­λι­κού στα­δί­ου. Το κα­λύ­τε­ρο θα ήταν να υπάρ­χει μια κλι­νι­κή που θα φι­λο­ξε­νεί αυ­τούς τους αν­θρώ­πους που έχουν ανά­γκη από ει­δι­κή αντι­με­τώ­πι­ση…»

Ο Σύλ­λο­γος αριθ­μεί πάνω από 900 μέλη, αλλά οι ασθε­νείς είναι πο­λυά­ριθ­μοι. Κατά τις εκτι­μή­σεις, υπάρ­χει ήδη εν­δια­φέ­ρον για να εμ­βο­λια­στούν τόσο οι ασθε­νείς όσο και οι εθε­λο­ντές, το δ.σ. του Συλ­λό­γου: «Προ­σω­πι­κά, θα είμαι η πρώτη που θα κάνω το εμ­βό­λιο. Κι αυτό γιατί πρέ­πει να κα­τα­λά­βου­με ότι δεν φο­βό­μα­στε να εμ­βο­λια­στού­με. Το πε­ρι­μέ­νου­με ως ‘δώρο ζωής’ ει­δι­κά οι ευ­πα­θείς ομά­δες.

ΑΛΛΑ ΘΕ­ΜΑ­ΤΑ

ΤΟΥ ΣΥΛ­ΛΟ­ΓΟΥ

Σχε­τι­κά με την προ­μή­θεια των φαρ­μά­κων στο Νο­σο­κο­μείο, η πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Στή­ρι­ξης Καρ­κι­νο­πα­θών Δω­δε­κα­νή­σου εξέ­φρα­σε την ικα­νο­ποί­η­σή της αφού η κα­τά­στα­ση έχει ομα­λο­ποι­η­θεί καθώς έχουν δοθεί εντο­λές από τον ίδιο τον πρω­θυ­πουρ­γό κ. Κυ­ριά­κο Μη­τσο­τά­κη.

Επί­σης ανα­φέρ­θη­κε στην έλ­λει­ψη ‘ια­τρεί­ου δια­χεί­ρι­σης πόνου’ του οποί­ου η λει­τουρ­γία έχει ανα­στα­λεί και απαι­τεί­ται η επα­να­λει­τουρ­γία του.

«Προς το παρόν δεν έχου­με κα­τα­θέ­σει κά­ποιο επί­ση­μο αί­τη­μα προς τον διοι­κη­τή κ. Γρη­γό­ρη Ρου­μά­νη αλλά θα το ζη­τή­σου­με σύ­ντο­μα. Δυ­στυ­χώς, η παν­δη­μία του κο­ρω­νοϊ­ού έχει επι­φέ­ρει πολλά προ­βλή­μα­τα και κα­θυ­στε­ρή­σεις σε μια σειρά από προ­βλή­μα­τα όπως και αυτό. Ωστό­σο, θα το ζη­τή­σου­με γιατί είναι ανα­γκαίο να υπάρ­χει», όπως είπε.

Ο ΞΕ­ΝΩ­ΝΑΣ

ΦΙ­ΛΟ­ΞΕ­ΝΙΑΣ ΑΣΘΕ­ΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥ­ΝΟ­ΔΩΝ

Η κα Κρη­τι­κού ανα­φέρ­θη­κε και στον ξε­νώ­να φι­λο­ξε­νί­ας ασθε­νών και συ­νο­δών καρ­κι­νο­πα­θών στη Ρόδο που δη­μιουρ­γή­θη­κε με ενέρ­γειες του Συλ­λό­γου μαζί με την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου και την Ιερά Μη­τρό­πο­λη Ρόδου.

Ο συ­γκε­κρι­μέ­νος χώρος που βρί­σκε­ται η δομή, επί της οδού Κα­πο­δι­στρί­ου στο κτή­ριο του Κοι­νω­νι­κού Πα­ντο­πω­λεί­ου, έχει πα­ρα­χω­ρη­θεί από την Ιερά Μη­τρό­πο­λη Ρόδου για τρία χρό­νια.

Η δομή έχει δυ­να­τό­τη­τα φι­λο­ξε­νί­ας ατό­μων σε δέκα κλί­νες, όμως, η επι­λο­γή των ατό­μων που φι­λο­ξε­νού­νται στη δομή γί­νε­ται βάσει συ­γκε­κρι­μέ­νων κρι­τη­ρί­ων, ανά­λο­γων με αυτά που τη­ρού­νται σε πα­ρό­μοιες δομές.

«Ο ξε­νώ­νας λει­τουρ­γεί κα­νο­νι­κά, είναι ένας χώρος πολύ ζε­στός και φι­λό­ξε­νος. Οι εθε­λο­ντές έχουν κάνει πολύ καλή δου­λειά και απο­τε­λεί ση­μείο ανα­φο­ράς για τους ασθε­νείς που έρ­χο­νται από τα νησιά για τις θε­ρα­πεί­ες τους. Είτε για μία ημέρα, είτε για λίγο πε­ρισ­σό­τε­ρο μπο­ρούν να φι­λο­ξε­νη­θούν εκεί εάν έχουν θε­ρα­πεί­ες ή χει­ρουρ­γεία κ.λπ. Ήταν ένας στό­χος που τον θέ­λα­με και τον πε­τύ­χα­με».

Το αντί­τι­μο είναι 15 ευρώ για δύο άτομα ενώ σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις είναι και δω­ρε­άν. Οι ασθε­νείς δεν συ­να­ντούν ο ένας τον άλλον. Οι χώροι είναι ελεγ­μέ­νοι, απο­λυ­μαί­νο­νται συ­νε­χώς και είναι πλή­ρως εξο­πλι­σμέ­νοι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.