Ρεπορτάζ

Το επιβαρυντικό πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τη χορήγηση αδειών σε καταστήματα στη Μεσαιωνική Πόλη προκάλεσε νέο κανονιστικό πλαίσιο

Νέος κύκλος ενημέρωσης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την διαδικασία χορήγησης αδειών κατάληψης δημοσίων χώρων στη Μεσαιωνική Πόλη από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, και μάλιστα από το έτος 2016 αλλά και βελτίωσης του υφιστάμενου πλαισίου ξεκίνησε μετά την υποβολή νέων αιτημάτων συμμόρφωσης!
Ελεγχόμενοι ήταν, όπως έγραψε η «δημοκρατική», μεταξύ άλλων δύο αντιδήμαρχοι και μια προϊστάμενη υπηρεσίας για τους οποίους δεν προέκυψαν ευθύνες, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με πρώην υπάλληλο της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, ο πειθαρχικός έλεγχος του οποίου ζητήθηκε ήδη από τους επιθεωρητές.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», από τον έλεγχο των Επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προέκυψαν σοβαρές δυσλειτουργίες στον έλεγχο, στην επικαιροποίηση και στην διασταύρωση των στοιχείων που είχαν υποβάλει καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από την Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και στο τμήμα προσόδων.
Διαπιστώθηκε, ότι δύο καταστήματα, ενώ είχαν άδεια για διερχόμενους και όχι για καθήμενους, δόθηκαν άδειες για χρήση κοινόχρηστου χώρου.
Δηλαδή δόθηκε χώρος σε καταστήματα, ενώ δεν προβλεπόταν από τις άδειες λειτουργίας τους.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι έγινε σε ένα κατάστημα παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου χωρίς να έχει προηγηθεί η νόμιμη διαδικασία και σε άλλες δύο χώρος πολλαπλάσιος του αρχικού.
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διαπίστωσε ότι υφίστανται πειθαρχικές ευθύνες σε πρώην υπάλληλο του δήμου Ρόδου που υπηρετούσε στην Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης γιατί χορήγησε παράτυπα κοινόχρηστο χώρο πολλαπλάσιο του επιτρεπόμενου σε επιχειρηματία.
Από εκεί και πέρα, κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις για την εύρυθμη εφ’ εξής λειτουργία των υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη εκδόσεως των αδειών ενώ τονίζει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι όλες οι άδειες κατάληψης κοινόχρηστου χώρου θα πρέπει να αναρτώνται στην «Διαύγεια».
Μεταξύ των προτάσεων των επιθεωρητών είναι και η τροποποίηση του κανονισμού κοινόχρηστων χώρων της Μεσαιωνικής Πόλης.
Η έρευνα ξεκίνησε κατόπιν παραγγελίας τον Φεβρουάριο του 2022 και είχε αρχικώς ως αντικείμενο τη διερεύνηση της νομιμότητας στην άδεια λειτουργίας και στην παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου σε επτά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου.
Εν πάση περιπτώσει, το Τμήμα Προσόδων της Διεύθυνσης Οικονομικών του Δήμου Ρόδου με έγγραφό του ενημέρωσε την Εθνική Αρχή Διαφάνειας ότι έχει τηρήσει απαρέγκλιτα τα όσα του υπέδειξε η Αρχή.
Ειδικότερα, με την υπ’ αρ. 313/2023 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου, η οποία δημοσιεύθηκε κατά το νόμο ως κανονιστική και εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για έλεγχο νομιμότητας, εισήχθη ασφαλιστική δικλείδα στη λειτουργία του Τμήματος Προσόδων της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών, σχετικά με τα δικαιολογητικά που υποχρεούνται να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι για την ανανέωση παραχώρησης χρήσης δημοτικού κοινόχρηστου χώρου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου