ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα μπαίνει στην υφαλοκρηπίδα μας, αλλά παίρνει απαντήσεις

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Τσαβούσογλου

Νέες προ­κλη­τι­κές δηλώ­σεις του Τούρκου υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών σε συνε­δρί­αση επι­τρο­πής της τουρ­κι­κής βουλής – Τι δήλωσε για Ανα­το­λική Μεσό­γειο, Κυπριακό αλλά και τους «ομο­γε­νείς» στη Θράκη

Για «τουρ­κική υφα­λο­κρη­πίδα» στην Ανα­το­λική Μεσό­γειο έκανε προ­κλη­τικά λόγο ο Τούρκος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου, παρα­βαί­νο­ντας για μία ακόμη φορά κάθε έννοια Διε­θνούς Δικαίου, κατη­γο­ρώ­ντας παράλ­ληλα την Ελλάδα πως «επι­χεί­ρησε πολλές φορές να μπει εκεί» αλλά εμπο­δί­στηκε από την Τουρκία.

Μιλώ­ντας στην Επι­τροπή Σχε­δια­σμού και Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της τουρ­κι­κής βουλής, για τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του υπουρ­γείου Εξω­τε­ρι­κών, ο Τσα­βού­σο­γλου ανα­φέρ­θηκε και σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Τουρ­κίας με την Ελλάδα, κάνο­ντας ιδιαί­τερη αναφορά στην υπο­τι­θέ­μενη «υφα­λο­κρη­πίδα» που προ­έ­κυψε μετά το παρά­νομο τουρ­κο­λι­βυκό μνη­μό­νιο.

«Στο ζήτημα της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γείου δεν υπάρχει κανένα θέμα υπο­χώ­ρη­σής μας. Εμείς έχουμε καθο­ρί­σει τα όρια της υφα­λο­κρη­πί­δας μας και την κατα­γρά­ψαμε στον ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό υπο­γρά­ψαμε και συμ­φω­νία με τη Λιβύη για τα δυτικά όρια μας. Και εμείς και η Λιβύη κοι­νο­ποι­ή­σαμε τη συμ­φω­νία μας στον ΟΗΕ. Εμείς προ­στα­τεύ­ουμε την υφα­λο­κρη­πίδα μας. Η Ελλάδα επι­χεί­ρησε πολλές φορές να μπει εκεί, εμείς την εμπο­δί­σαμε, άρα προ­στα­τεύ­ουμε την υφα­λο­κρη­πίδα μας», δήλωσε προ­κλη­τικά Τσα­βού­σο­γλου.

Ο Τούρκος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών τόνισε πως Ελλάδα και Κύπρος θα λαμ­βά­νουν απά­ντηση στο «πεδίο», προ­τεί­νο­ντας τη σύγκληση μιας διευ­ρυ­μέ­νης Μεσο­γεια­κής Συνόδου όπου θα τεθούν τα ενερ­γειακά ζητή­ματα. Παράλ­ληλα επα­νέ­λαβε τη θέση της Τουρ­κίας για ανα­γνώ­ριση δύο ισό­τι­μων κρατών στην Κύπρο αλλά και για το θέμα των Βαρω­σίων. Δήλωσε συγκε­κρι­μένα:

«Απα­ντή­σαμε και απα­ντάμε δίχως δισταγμό στο πεδίο, στα βήματα του διδύμου Ελλάδας/Ελλη­νο­κυ­πρίων. Από την άλλη η έκκληση μας για διάλογο ισχύει πάντα. Η πρόταση του κ. ΠτΔ για μια διευ­ρυ­μένο Μεσο­γειακή Σύνοδο είναι στο τραπέζι. Με την πίστη πως μπο­ρούμε μέσω δια­λό­γου να λύσουμε τα προ­βλή­ματα μας με την Ελλάδα από χτίσαμε τον 3 γύρο δια­βου­λεύ­σεων. Η ισότητα κυριαρ­χίας και ισότιμο διεθνές καθε­στώς, απο­τε­λούν πλέον όρους για την επίλυση του Κυπρια­κού. Φέτος στις ανε­πί­ση­μες συνο­μι­λίες που έγιναν στην Γενεύη, χάρη στην απο­φα­σι­στική στάση που επι­δεί­ξαμε μαζί με την ΤΔΒΚ, αυτό το δηλώ­σαμε σε όλο τον κόσμο. Θα συνε­χί­σουμε να στη­ρί­ζουμε την ΤΔΒΚ, στα πρω­το­πόρα της βήματα, όπως η διά­νοιξη των Βαρω­σίων» δηλωσε.

Κατά την ομιλία του ο επι­κε­φα­λής της τουρ­κι­κής διπλω­μα­τίας, ανα­φέρ­θηκε και στους «ομο­γε­νείς» της Δυτικής Θράκης, εννο­ώ­ντας την μου­σουλ­μα­νική μειο­νό­τητα, τονί­ζο­ντας πως είναι «κόρη των οφθαλ­μών» της Τουρ­κίας, μαζί με τους Τάτα­ρους της Κρι­μαίας, τους Ουι­γού­ρους της Κίνας κ.α. «Συνε­χί­ζουμε να έχουμε ζωτικό ρόλο για την ειρήνη και την στα­θε­ρό­τητα στα Βαλ­κά­νια. Οι ομο­γε­νείς μας στα Βαλ­κα­νια είναι η κόρη των οφθαλ­μών μας. Συνε­χι­ζουμε να στε­κό­μα­στε δίπλα στους ομο­γε­νείς μας που ζούνε σε διά­φο­ρες περιο­χές στον κόσμο όπως οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, οι Τάταροι της Κρι­μαίας, οι Αχίσκα Τούρκοι, οι Ουι­γού­ροι Τούρκοι, οι Γκα­γκα­ού­ζοι Τούρκοι και οι Τουρ­κμέ­νοι Ιράκ και Συρίας» δήλωσε ο Τσα­βού­σο­γλου.

Πηγή protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.