Τοπικές Ειδήσεις

Ακης Σκέρτσος: Η Χάλκη, το πρώτο νησί με φθηνή «πράσινη» ενέργεια 

Τα οφέλη που θα έχει η Χάλκη θα τα δουν και όσοι άλλοι νησιωτικοί δήμοι ακολουθήσουν το παράδειγμά της, δημιουργώντας τις δικές τους ενεργειακές κοινότητες ώστε να ενταχθούν στην πρωτοβουλία των GR-eco Islands

Από τον επόμενο μήνα οι κάτοικοι της Χάλκης που ανήκουν στην ενεργειακή κοινότητα Chalkion θα δουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, ένας επαγγελματίας που πλήρωνε 239,73 ευρώ θα κληθεί να δώσει μόλις 2,38 ευρώ, ένα νοικοκυριό από 234,32 που πλήρωνε μέχρι τώρα θα έχει πλέον επιβάρυνση μόνο 5,83 ευρώ και ένα σχολείο αντί για 272,17 ευρώ θα καταβάλλει στο εξής 2,36!

Πώς θα συμβεί αυτό;

Με το προηγμένο φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 1MWp που θα εγκατασταθεί στο νησί και θα καλύπτει τις τοπικές ενεργειακές ανάγκες. Στην πράξη, οι κάτοικοι, σε συνεργασία με τον Δήμο, θα παράγουν την ενέργεια που οι ίδιοι καταναλώνουν, μειώνοντας ή και εκμηδενίζοντας τις χρεώσεις στους λογαριασμούς τους. Και η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να φτάνει έως και τις 250.000 ευρώ τον χρόνο.

Η ενεργειακή κοινότητα Χάλκης είναι πρωτοποριακή για τη χώρα μας, καθώς αποτελεί τον πρώτο φωτοβολταϊκό σταθμό Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού που υλοποιείται σε Μη Διασυνδεμένο Νησί με συμμετοχή Δήμου.

Αυτό το μοντέλο ενεργειακής δημοκρατίας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για κάθε μικρό νησί, συμβάλλοντας στην αύξηση της διείσδυσης ΑΠΕ σε αυτά, μειώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αλλά και το κόστος στους λογαριασμούς των κατοίκων.

Περνάμε, έτσι, στην εποχή των prosumers, των καταναλωτών-παραγωγών που αξιοποιούν τις φυσικές πηγές ενέργειας για να καλύψουν τις ανάγκες τους χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις. Είναι μία τολμηρή απάντηση στις αυξήσεις των τιμών που προκαλεί η πρόσφατη κρίση στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο. Αλλά και μία επιβεβαίωση ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας –η δύναμη του ήλιου, του ανέμου και της θάλασσας– είναι η μόνη σταθερή λύση.

Κάπως έτσι οι κρίσεις γίνονται και ευκαιρίες. Γιατί, μπορεί η κυβέρνηση να έχει πάρει εγκαίρως μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών, ωστόσο ταυτόχρονα προωθεί αποφασιστικά κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Με το κλιματικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο θεσπίζουμε πλέον έναν οδικό χάρτη για τη σταδιακή και οριστική μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με περιβαλλοντικά βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο, συνεισφέροντας στην επίτευξη του στόχου κλιματικής ουδετερότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης έως το 2050. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο κινητοποιούμε όλους τους τομείς της οικονομίας και της διοίκησης, το εθνικό κοινοβούλιο, το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία. Ο εθνικός κλιματικός νόμος θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την υλοποίηση σε εθνικό επίπεδο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας κατ’ αντιστοιχία με τον Ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους της υλοποίησης της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας. Γιατί η Ελλάδα, παρά το μικρό της αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην πράσινη μετάβαση παγκοσμίως.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ 

Πηγή protagon.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου