Ειδήσεις

Επεισοδιακή η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου!

Υπό το βάρος της διαγραφής των μελών της παράταξης «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» Χαράλαμπου Κόκκινου, Άγγελου Ανανία και Ηλία Ζωγραφίδη συνεδρίασε χθες στη Ρόδο το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα, λίγες ώρες πριν τις δύο διαδοχικές συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ανακοινώθηκε από την παράταξη ότι μετά από τη συνεδρίαση των μελών της κρίθηκαν επιβεβλημένες οι διαγραφές, ώστε να απαλλαγεί από «πολιτικά βαρίδια που εξυπηρετούν προσωπικές ατζέντες».
Επικράτησε μεγάλη αναστάτωση μετά τη λήξη της πρώτης συνεδρίασης με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την έγκριση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2018, όταν ο κ. Ηλίας Ζωγραφίδης ζήτησε από το Σώμα να εγκρίνει τις (εκτός ημερησίας) τοποθετήσεις των διαγραφέντων στη δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (περιλαμβάνονταν πολλά και σοβαρά θέματα και μεταξύ αυτών η λήψη απόφασης για τον τρόπο αντίδρασης στην επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά). Οι παρατάξεις της μειοψηφίας και δη ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και ο κ. Μπενέτος Σπύρου συμφώνησαν. Ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς είπαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να απασχολήσει τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά στη λειτουργία μίας παράταξης. Ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι οι διαγραφέντες θα λάβουν γνώση της απόφασης και θα έχουν στη διάθεσή τους τα ονόματα αυτών που την υπογράφουν.
Ο κ. Ζωγραφίδης και ο κ. Ανανίας επέμεναν να τοποθετηθούν και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση όταν δεν τους δόθηκε ο λόγος. Από τη συνεδρίαση αποχώρησε η παράταξη του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και του κ. Μπενέτου Σπύρου σε ένδειξη συμπαράστασης στους κ. Ζωγραφίδη και Ανανία. Αποχώρησε επίσης ο κ. Παναγιώτης Κουνάκης, ο οποίος έχει ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη Χατζημάρκου.

Χαράλαμπος Κόκκινος
Μιλώντας στα ΜΜΕ στο περιθώριο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Χαράλαμπος Κόκκινος ανέφερε σχετικά με τη διαγραφή του από την παράταξη του κ. Γιώργου Χατζημάρκου, τα ακόλουθα:
«Κάθε απόφαση κρίνεται απ’ όλους και κυρίως από την κοινωνία που αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Δεν θα σχολιάσω τίποτε για την ώρα. Θα πω μόνο ότι προσωπικά δεν δέχθηκα καμία πρόσκληση να συμμετέχω στη συνεδρίαση της πλειοψηφίας, όπως συνήθως άλλωστε. Αυτό δεν το θεωρώ λογικό. Ζήτησα συνεπώς να μου δοθούν τα πρακτικά της απόφασης με το πλήρες σκεπτικό και με τις υπογραφές των παρόντων, που πήραν την απόφαση αυτή για να διαπιστώσω κατά πόσο στέκει το σκεπτικό της. Προσωπικά δεν θέλω να θίξω κανένα σε προσωπικό επίπεδο. Απλά πολλές φορές, στην προσπάθειά τους να σε υποβαθμίσουν, καταφέρνουν τελικά να σε προβάλλουν. Έχω μάθει να δημιουργώ και να συνθέτω. Άλλωστε ως γενικός γραμματέας της Περιφέρειας και ως επικεφαλής της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου δέχθηκα προεκλογικά την πρόταση που μου έγινε από το συνδυασμό του κ. Χατζημάρκου, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και έτσι κάποιοι βρίσκονται σήμερα στις καρέκλες που κάθονται.
Ο πολιτικός μου πολιτισμός και η παιδεία που έχω μου υπαγορεύουν προς το παρόν να κρατήσω την ψυχραιμία μου και απλά μένω στη φράση, …άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι. Αναμένω λοιπόν το πλήρες κείμενο της απόφασης το οποίο δεν έχω λάβει, παρά την έκκλησή μου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αν δεν το λάβω τις επόμενες δύο-τρεις μέρες θα τοποθετηθώ όπως πρέπει για να μάθει ο κόσμος κάποια πράγματα».

Άγγελος Ανανίας
Ο κ. Άγγελος Ανανίας κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της περιφερειακής αρχής, έκανε λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Η χθεσινή μου διαγραφή από την παράταξη ήταν καθαρά μία κίνηση εντυπωσιασμού όπως αυτές τις κινήσεις στις οποίες μας έχει συνηθίσει η περιφερειακή αρχή. Παρατηρούμε καθημερινά καταιγίδα δελτίων τύπου για δημιουργία εντυπώσεων με… ψιλόβροχα έργων.
Η μοναδική προσωπική ατζέντα που υπηρετείται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τα τελευταία τρία χρόνια είναι αυτή του Γιώργου Χατζημάρκου».
Σε ό,τι έχει να κάνει με την μήνυση που υπέβαλε μαζί με τον κ. Παναγιώτη Κουνάκη κατά του περιφερειάρχη, ο κ. Ανανίας δήλωσε: «Η μήνυση κατά του κ. Χατζημάρμου ήταν αποτέλεσμα της επανειλημμένης προσωπικής εξύβρισης και την έκβαση της υπόθεσης αυτής θα την κρίνει η Δικαιοσύνη. Θεωρώ ότι αυτό ήταν απλά για λόγους εντυπωσιασμού και για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και της ενημέρωσης από τα σοβαρά θέματα, για τα οποία συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο».
Τέλος, ερωτηθείς τι θα πράξει στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Ανανίας δήλωσε: «Μέχρι τις εκλογές ξέρω ότι θα είμαι στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, μετά τις εκλογές δεν ξέρω πού θα είμαι. Για τα δύο χρόνια που ακολουθούν με ενδιαφέρει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όπως αυτή ορίζεται από τον Καλλικράτη και την αντιλαμβάνεται η κοινωνία, συνολικά για τα νησιά της Δωδεκανήσου και του Νοτίου Αιγαίου».

Δημήτρης Τσοπανάκης
Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, κ. Δημήτρης Τσοπανάκης σε δηλώσεις του στη «Δημοκρατική» τόνισε ότι η απόφαση για τις διαγραφές ελήφθη από τα 2/3 της παράταξης και συνεπώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ως προς τη νομιμότητά της. «Χθες σε συνεδρίαση της πλειοψηφίας, τα μέλη της παράταξης “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”, δηλώσαμε ότι θεωρούμε πώς μας θίγουν οι κατά καιρούς ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις των κ.κ. Κόκκινου, Ζωγραφίδη και Ανανία. Κυρίως μας θίγει η μηνυτήρια αναφορά κατά του επικεφαλής της παράταξής μας. Γι’ αυτό συζητήσαμε τι προβλέπει ο αξιακός κώδικας της παράταξής μας, ώστε να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν τα 2/3 των μελών, ήτοι 23 άτομα και αποφασίσαμε τη διαγραφή τους».

Σημειώνεται ότι ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Μάρκος Δαδαός ανέφερε ότι δέχθηκε προφορική πρόσκληση για τη συνεδρίαση της παράταξης του κ. Γ. Χατζημάρκου χωρίς ωστόσο να γνωρίζει ποιο ήταν το βασικό θέμα συζήτησης. Τόνισε ότι η ανακοίνωση για τις διαγραφές παρουσιάζει το σύνολο των μελών της να συμφωνεί, ενώ ο ίδιος δεν πήρε μέρος στη συνεδρίαση, διαφωνεί κάθετα και δεν έχει υπογράψει την απόφαση.

Ο προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το οικονομικό έτος 2018 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις παρατάξεις της μειοψηφίας να τον καταψηφίζουν. Όπως έγραψε χθες η «δημοκρατική», ο προϋπολογισμός της ΠΝΑΙ για το οικονομικό έτος 2018 αγγίζει τα 103 εκατ. ευρώ συνολικά για τους δύο νομούς των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Στα Δωδεκάνησα αντιστοιχούν τα 72.987.512 ευρώ και στις Κυκλάδες τα 29.972.492 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το τεχνικό πρόγραμμα, ανέρχεται σε 57.500.000 ευρώ για τα Δωδεκάνησα και σε 16.800.000 ευρώ για τις Κυκλάδες. Επίσης η μισθοδοσία και τα λειτουργικά έξοδα αγγίζουν τα 21,5 εκατ. ευρώ περίπου
Ο κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης από την παράταξη του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη είπε ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν έχει κανένα αναπτυξιακό χαρακτήρα. Από την πλευρά του ο κ. Μαχαιρίδης ανέφερε ότι ο νέος προϋπολογισμός που έφερε προς ψήφιση η περιφερειακή αρχή, είναι πανομοιότυπος με τους δύο προηγούμενους. Τόνισε ότι η δική του παράταξη άφησε στο «ταμείο» 60 εκατομμύρια ευρώ ονοματισμένα για μεγάλα έργα που έχουν ανάγκη τα νησιά, από τα οποία απορροφήθηκαν περίπου τα 10 εκατ. αφού δεν έχουν προχωρήσει τα έργα. Αντίθετα η παρούσα περιφερειακή αρχή επιμένει να «σκορπά» πολλά μικρά ποσά για διάφορα μικρά έργα στο σύνολο των νησιών.
Τα επιχειρήματα των μελών της μειοψηφίας αντέκρουσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης ο οποίος δήλωσε: «Από το 2014 και έπειτα έχει αυξηθεί κατακόρυφα η γραφειοκρατία, σε βαθμό κακουργήματος θα μπορούσα να πω. Για την παραμικρή δαπάνη απαιτείται μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία. Υπάρχει στραγγαλισμός στο δρόμο προς τον δημόσιο κορβανά. Λάβετε δε υπόψη ότι στη διάρκεια της θητείας μας χάσαμε προσωπικό και το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι πλέον πολύ μεγάλο για την περιφέρειά μας. Καταφέραμε παρόλα αυτά, να συντάξουμε ένα προϋπολογισμό με όραμα που αποτυπώνει την πολιτική βούληση στης περιφερειακής αρχής και που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νησιών και των τοπικών κοινωνιών».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου