ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκίκας: Έρχονται Μειώσεις στα εισιτήρια για τρίτεκνους – Παρεμβάσεις σε ύδρευση και υποδομές

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΓΚΙΚΑΣ

Εκπτώ­σεις στα ακτο­πλοϊκά εισι­τή­ρια, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των τρι­τέ­κνων, ανα­μέ­νο­νται να ανα­κοι­νω­θούν μέσα στα επόμενα 24ωρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ERTNews ο υφυ­πουρ­γός Ναυ­τι­λίας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής Στέ­φα­νος Γκίκας.

Όπως εξήγησε, η σχετική πρω­το­βου­λία της Ομο­σπον­δίας Τρι­τέ­κνων έχει ήδη δρο­μο­λο­γη­θεί, οι παρεμ­βά­σεις έγιναν και απο­μέ­νει η έκδοση των εγκυ­κλίων από τις ακτο­πλοϊ­κές εται­ρείες.

Ο υφυ­πουρ­γός έκανε ευρεία αναφορά και σε άλλα κρίσιμα ζητή­ματα που αφορούν τη λει­ψυ­δρία, την ασφά­λεια επι­βα­τών, καθώς και τη διευ­κό­λυνση των ατόμων με κινη­τικά προ­βλή­ματα.

Στα­θε­ρές τιμές εισι­τη­ρίων παρά τις πιέσεις για αυξή­σεις

Παρότι είχε προ­α­ναγ­γελ­θεί αύξηση των ακτο­πλοϊ­κών εισι­τη­ρίων κατά 15% από 1η Μαΐου, λόγω της υπο­χρε­ω­τι­κής μετά­βα­σης σε πιο “πράσινα” καύσιμα, η κυβέρ­νηση πέτυχε τη συγκρά­τηση των τιμών, όπως ανέφερε ο κ. Γκίκας, με σαφή αναφορά στις ενέρ­γειες του Υπουρ­γού Ναυ­τι­λίας Βασίλη Κικίλια τονί­ζο­ντας: «Συγκρα­τή­θη­καν οι τιμές αν και είχε ανα­κοι­νω­θεί ότι θα αυξη­θούν από 1η Μαΐου κατά 15% τα ακτο­πλοϊκά εισι­τή­ρια, καθώς είναι υπο­χρε­ω­τική η χρήση καυ­σί­μου πιο περι­βαλ­λο­ντικά φιλικό. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρ­νηση και ο ίδιος ο υπουρ­γός, ο Βασίλης ο Κικί­λιας, είπε ότι αυτό δεν θα επι­τρα­πεί και πράγ­ματι κρα­τή­σαμε στα­θε­ρές τις τιμές. Μάλιστα ίσως είναι η πρώτη φορά που έχουμε και τόσα μεγάλα πακέτα εκπτώ­σεων».

Σύμφωνα με τον Υφυ­πουργό, αυτή ίσως είναι η πρώτη φορά που εφαρ­μό­ζο­νται τόσο εκτε­τα­μένα πακέτα εκπτώ­σεων, παρά το γεγονός ότι υπάρ­χουν αντι­κει­με­νι­κές πιέσεις στο κόστος:

25% αύξηση στο εργα­τικό κόστος την τελευ­ταία τετρα­ε­τία

15% αύξηση στο κόστος επι­σκευών

Συνε­χι­ζό­μενη άνοδος στην τιμή των καυ­σί­μων

Η δια­τή­ρηση των τιμών στα επίπεδα του 2023–2024 θεω­ρεί­ται επι­τυ­χία, που, όπως είπε, πιστώ­νε­ται στην κυβέρ­νηση.

Παρα­τη­ρη­τή­ριο Τιμών και εντα­τι­κοί έλεγχοι

Ο κ. Γκίκας επι­σή­μανε ότι το Παρα­τη­ρη­τή­ριο Τιμών του Υπουρ­γείου Ναυ­τι­λίας δίνει στους πολίτες τη δυνα­τό­τητα να συγκρί­νουν εισι­τή­ρια σε πάνω από 40 ακτο­πλοϊ­κές γραμμές. Παράλ­ληλα, οποια­δή­ποτε ακτο­πλοϊκή εται­ρεία θέλει να αυξήσει τιμές, υπο­χρε­ού­ται να το δηλώσει στο υπουρ­γείο εντός 72 ωρών.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει τέτοια περι­στα­τικά», τόνισε και πρό­σθεσε: «Είναι μια δύσκολη περί­ο­δος αυτή του Αυγού­στου και το προ­σω­πικό του Λιμε­νι­κού Σώματος και της Ελλη­νι­κής Ακτο­φυ­λα­κής είναι στην πρώτη γραμμή. Για εμάς η ασφά­λεια είναι πάνω απ όλα και δίνουμε ιδιαί­τερη βαρύ­τητα όχι μόνο στην ακτο­πλοΐα, αλλά και στα αερο­πλάνα».

Ασφά­λεια, λιμε­νι­κές υπο­δο­μές και ΑμεΑ

Ειδική μνεία έγινε στην ασφά­λεια επι­βα­τών, ειδικά τον Αύγου­στο που οι μετα­κι­νή­σεις κορυ­φώ­νο­νται. Το Λιμε­νικό Σώμα και η Ελλη­νική Ακτο­φυ­λακή βρί­σκο­νται σε συνεχή επι­φυ­λακή.

Όσον αφορά τις λιμε­νι­κές υπο­δο­μές, περισ­σό­τερα από 35–40 νησιω­τικά λιμάνια ανα­βαθ­μί­ζο­νται με συνο­λικό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό άνω των 300 εκα­τομ­μυ­ρίων ευρώ, με 21 έργα να έχουν ήδη εντα­χθεί στη Μονάδα Στρα­τη­γι­κών Συμ­βά­σεων του ΤΑΙΠΕΔ, εξα­σφα­λί­ζο­ντας ταχύ­τε­ρες δια­δι­κα­σίες.

Ανα­φε­ρό­με­νος στο περι­στα­τικό στη Θάσο και τα εμπόδια που αντι­με­τω­πί­ζουν τα άτομα με ανα­πη­ρία, ο Υφυ­πουρ­γός ανέφερε ότι εδώ και δύο χρόνια γίνεται προ­σπά­θεια για ανα­θε­ώ­ρηση του Προ­ε­δρι­κού Δια­τάγ­μα­τος που αφορά τη δια­σφά­λιση της προ­σβα­σι­μό­τη­τας. Με την ανάληψη καθη­κό­ντων από τον κ. Κικίλια, οι δια­δι­κα­σίες επι­τα­χύν­θη­καν.

Αντι­με­τώ­πιση λει­ψυ­δρίας και κλι­μα­τι­κής κρίσης στα νησιά

Όπως τόνισε ο κ. Γκίκας, η Άνδρος έχει ήδη κηρυ­χθεί σε κατά­σταση έκτα­κτης ανάγκης λόγω λεί­ψυ­δρίας, ενώ Πάτμος, Πόρος και Κέρκυρα ανα­μέ­νε­ται να ακο­λου­θή­σουν. Η Γενική Γραμ­μα­τεία Αιγαίου και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής υλο­ποιεί πάνω από 350 έργα ύδρευ­σης σε όλα τα νησιά, τα οποία περι­λαμ­βά­νουν:

Εγκα­τά­σταση και λει­τουρ­γία μονάδων αφα­λά­τω­σης

Ανα­βάθ­μιση/αντι­κα­τά­σταση δικτύων

Δημιουρ­γία υδα­το­δε­ξα­με­νών

«Εμείς είμαστε ή αν θέλετε οι φυσικοί συνο­μι­λη­τές της τοπικής αυτο­διοί­κη­σης στα νησιά, πηγαί­νουμε οι ίδιοι, βρί­σκουμε τους δημάρ­χους, ενηε­ρω­νό­μα­στε για τις αφα­λα­τώ­σεις, τις εται­ρείες ύδρευ­σης και παράλ­ληλα υπάρχει σειρά συνερ­γα­σιών με ακα­δη­μαϊκά ιδρύ­ματα, ώστε να μελε­τη­θεί «το υδατικό ισο­ζύ­γιο ανά νησί προ­κει­μέ­νου να βρεθούν επι­στη­μο­νικά τεκ­μη­ριω­μέ­νες λύσεις, ανέφερε και πρό­σθεσε: «Κάνουμε μία τερά­στια προ­σπά­θεια σε επίπεδο κυβέρ­νη­σης το θέμα της νησιω­τι­κό­τη­τας να το πάμε στην Ευρώπη», ώστε την επόμενη προ­γραμ­μα­τική περίοδο 2027 – 2033 να έχουμε ένα ειδικό τομεακό πρό­γραμμα για τα νησιά».

Ειδική χρη­μα­το­δό­τηση για μικρά νησιά

Στην συνέ­χεια ο υφυ­πουρ­γός Ναυ­τι­λίας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής ανέφερε ότι για 39 μικρά νησιά με πλη­θυ­σμό κάτω από 3.500 κατοί­κους, έχει ήδη εξα­σφα­λι­στεί κονδύλι 157 εκατ. ευρώ. Παράλ­ληλα, το Ταμείο Απαν­θρα­κο­ποί­η­σης των Νησιών, εξαγ­γελ­θέν από τον Πρω­θυ­πουργό Κυριάκο Μητσο­τάκη, στο­χεύει στη δια­σύν­δεση των νησιών με το ηπει­ρω­τικό δίκτυο και στη χρη­μα­το­δό­τηση συνο­δευ­τι­κών ενερ­γεια­κών και περι­βαλ­λο­ντι­κών έργων.

Από την αρχή του έτους, έχουν δια­τε­θεί:

7,5 εκατ. ευρώ από τη Γενική Γραμ­μα­τεία Αιγαίου για έργα ύδρευ­σης

20 εκατ. ευρώ από το Υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος για 14 νησιά (έργα αφα­λά­τω­σης, γεω­τρή­σεις, αλλαγές δικτύων)

Επι­πλέον, στις πρώτες 9 ημέρες εφαρ­μο­γής του τέλους κρουα­ζιέ­ρας, κατα­γρά­φη­καν έσοδα άνω των 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ όπως διευ­κρί­νισε ο κ. Γκίκας: «το ποσό μοι­ρά­ζε­ται και το 1/3, πάει στους οικεί­ους δήμους, το άλλο 1/3 πηγαί­νει στο υπουρ­γείο Ναυ­τι­λίας για έργα στους λιμένες, και το τελευ­ταίο στο υπουρ­γείο Του­ρι­σμού».

Πηγή: reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.