Ειδήσεις

Τουρισμός: Θετικές ενδείξεις και προκλήσεις λόγω πυρκαγιών και επιδημιολογικού φορτίου

Με θετικές ενδείξεις αλλά και σε πολλαπλές ταχύτητες κινείται ο τουρισμός με το υγειονομικό και τις πυρκαγιές να αποτελούν τους βασικούς πονοκεφάλους που αφορούν την προς τα έξω εικόνα της χώρας. Έτσι πέρα από τα πύρινα μέτωπα, ειδικά, σε τουριστικούς προορισμούς, και βέβαια στην Αρχαία Ολυμπία, προβληματισμό προκαλεί η ένταξη 13 δημοφιλών νησιωτικών προορισμών όπως η Μύκονος, η Ροδος, η Σαντορίνη κτλ στο βαθύ κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) καθώς και οι ταξιδιωτικές οδηγίες που εξεδόθησαν από Ισραήλ και ΗΠΑ.

Και βέβαια δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι ο τουρισμός ποντάρει (ειδικά συγκεκριμένοι προορισμοί) στην αγορά των ΗΠΑ αλλά και του Ισραήλ.

Ανοδική πορεία

Πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με βάση τις συνθήκες υπάρχει ικανοποίηση, τόσο στο οικονομικό επιτελείο, που περιμένει πολλά στο μέτωπο των εσόδων,  όσο και στον τουρισμό. Οι μέχρι στιγμής κρατήσεις κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ωστόσο όλα βρίσκονται σε μια εύθραυστη ισορροπία, και γιαυτό κάθε τι που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα όπως οι πυρκαγιές εντείνει την αγωνία.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή στις 30 Ιουλίου κατά την κύρωση των συμβάσεων για τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης οι  ταξιδιωτικές αφίξεις είναι υπερδιπλάσιες αυτών της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Συνολικά αν και καταγράφονται πολλαπλές ταχύτητες για πολλούς προορισμούς  ο Ιούλιος έκλεισε ικανοποιητικά και οι προσδοκίες για τον Αύγουστο είναι ακόμα καλύτερες, ακόμη και σε λιγότερο προβεβλημένα μέρη.

Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 2 εκατ. κι έτσι συνολικά, σε επίπεδο επταμήνου, οι αφίξεις ξεπερνούν το ψυχολογικό όριο των 4 εκατ. αφίξεων. Ειδικότερα οι αφίξεις από το εξωτερικό (αεροπορικές ακτοπλοϊκές και οδικές) σημείωσαν άνοδο κατά 45,5% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020 ( 2 εκατ. έναντι 1,34 εκατ. που είχαν καταγραφεί τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι) σύμφωνα με τις φόρμες εντοπισμού επιβατών PLF. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2019 οι αφίξεις έφτασαν τα 3.7 εκατ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αεροδρομίου Αθηνών οι αφίξεις τον μήνα Ιούλιο έφτασαν το 1.854.005 σε σχέση με τις 893.622 χιλιάδες του 2020 μια αύξηση της τάξης του 107,5%. Εξ αυτών οι 676.740 αφορούσαν αφίξεις εσωτερικού καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 69,% ενώ οι 1.177.265 αφίξεις εξωτερικού με την αύξηση να φτάνει το 138,7%.

Τα μικρά ξενοδοχεία

Πάντως αν και  είναι ανοιχτά τα περισσότερα από τα 10.000 ξενοδοχεία της χώρας, ειδικά πολλά μικρά καταλύματα αντιμετωπίζουν πρόβλημα σύμφωνα με στοιχεία της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.),

Όπως αναφέρεται κρίνεται εξαιρετικά αβέβαιη η πορεία του ελληνικού τουρισμού, καθώς για άλλη μία χρονιά τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού οδηγούν σε καθοριστικό βαθμό τις τάσεις της σεζόν. Σύμφωνα με στοιχεία της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.), η πληρότητα των καταλυμάτων κυμαίνεται στο 30%-40% σε σχέση με τα επίπεδα πριν την επέλαση της πανδημίας. Μάλιστα, δεν προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος της σεζόν, με αποτέλεσμα να καταρρίπτονται όποιες προσδοκίες υπήρχαν μέχρι πρότινος για ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες περιοχές εμφανίζουν υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με άλλες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. Ενδεικτικά, η τουριστική σεζόν βαίνει καλύτερα σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας, όπου η πρόσβαση από τα Βαλκάνια είναι ευκολότερα. Αντιθέτως, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας η πληρότητα αγγίζει οριακά το 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. αποδίδει τις εξελίξεις αυτές εν μέρει στα μέτρα περί μετακινήσεων στη Βρετανία. Ειδικότερα, η βρετανική αγορά άνοιξε μετά τα μέσα του Ιουλίου, ενώ παράλληλα η ρωσική αγορά παραμένει ακόμη «κλειδωμένη». Συνεπώς, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το report της GBR Consulting και αναφορικά με τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο, επισημαίνεται ότι ο αριθμός των πτήσεων αυξάνεται σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Οι Έλληνες ξενοδόχοι είναι αισιόδοξοι για τους ερχόμενους μήνες, αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς η ζήτηση είναι εύθραυστη λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα του νέου κορονοϊού. Όπως σημειώνει η GBR Consulting, μετά το άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου 2021, η τουριστική βιομηχανία άρχισε αργά την ανάκαμψή της.

Όπως αναφέρεται τον Ιούνιο οι αφίξεις στα βασικότερα αεροδρόμια της Ελλάδας δεν ξεπέρασαν το 35% του 2019. Αυτό συμβαδίζει και με την ανάλυση των τάσεων για τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, η οποία δείχνει ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία έφτασαν σε επίπεδο 38% τον Ιούνιο του 2021 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019 και ειδικότερα 43% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 35% σε resort ξενοδοχεία. Επίσης, σύμφωνα με την GBR Consulting, στην Αθήνα άνοιξε το 87% των ξενοδοχείων (υπολογισμένα σε δωμάτια), ενώ τα έσοδα ανά δωμάτιο τον Ιούνιο του 2021 ανήλθαν στο 39% του ίδιου μήνα το 2019. Στη Θεσσαλονίκη, περίπου το 88% των δωματίων λειτουργούσαν τον Ιούνιο, ενώ η ζήτηση αυξήθηκε. Τα έσοδα ανά δωμάτιο τον Ιούνιο του 2021 έφτασαν στο επίπεδο του 44% της απόδοσης του Ιουνίου του 2019. Επιπλέον, το 72% των resorts ξενοδοχείων ήταν σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2021, με τα έσοδά τους να καλύπτουν το 48% του Ιουνίου 2019. Τα δεδομένα της GBR Consulting για τον Ιούνιο του 2021 δείχνουν ότι τα έσοδα ανά κατειλημμένο δωμάτιο στα resorts ξενοδοχεία ήταν σημαντικά υψηλότερα από τον Ιούνιο του 2020 αλλά και σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019. Αυτό υποδηλώνει ότι η Ελλάδα προσελκύει έναν πελάτη υψηλότερου προφίλ, ο οποίος είναι πρόθυμος να ξοδέψει περισσότερα, καθώς διαθέτει και πλεονάζουσα ρευστότητα και αποταμίευση από τη διάρκεια της καραντίνας

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου