Τοπικές Ειδήσεις

Χαιρετισμός του Επάρχου Καρπάθου-Κάσου κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ολυμπο

Εξοχότατε πρόεδρε της Ελληνικής Κυβέρνησης, επίτιμε δημότη της Καρπάθου, συμπατριώτη κύριε Κυριάκο Μητσοτάκη

Σας καλωσορίζουμε στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Καρπάθου, στην Πόλη του ζώντος Λαϊκού Πολιτισμού, στην ακριτική μας Όλυμπο. Αγάλλονται και χαίρουν σήμερα οι ξωμάχοι κάτοικοι της, ύψιστη τιμή που μας κάνετε, για την εδώ σημαντική παρουσία σας. Σας ευχαριστούμε γιατί δεν αφήσατε έξω από το πρόγραμμά σας τούτο το ξεχωριστό κομμάτι της Ελλάδος. Και είναι πράγματι ξεχωριστό γιατί εδώ συνωμοτεί ο ήλιος που πριν λίγο είδατε να δύει, με τον άνεμο, με το βράχο, τη θάλασσα και έτσι γίνονται διαφανείς και ευδιάκριτες οι μαρτυρίες που βρίσκονται παντού, κάτω από κάθε πέτρα της Ολύμπου. Εδώ ετούτος ο μικρός σε έκταση τόπος αλλά τεράστιος σε πολιτισμό και παραδόσεις, ξέπλενε πάντα τα «Ξένα» και τα περιττά και διαφύλαξε εκείνα τα πολύτιμα στοιχεία που τοα χαρακτηρίζουν η διαχρονικότητα, η αγνότητα και η αρμονία. Έτσι με το πέρασμα των χρόνων υφάνθηκε ο πολύχρωμος καμβάς στο χώρο και στο χρόνο, με πλούσια νήματα αξιών και υπήρξε ένα αξιοζήλευτο δέσιμο του φυσικού χώρου, του άγριου

τοπίου με τη ζωή και την καθημερινότητα. Ο Ολυμπίτης ανώνυμος τεχνίτης κύριε πρόεδρε με τη χρήση ντόπιων υλικών και τη μαστοριά της γνώσης των αιώνων, δημιούργησε αρχιτεκτονική μεγάλης αξίας που κάνει και σήμερα ξεχωριστό ετούτο τον τόπο. Η πολιτιστική ταυτότητα της Ολύμπου μαζί με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, επιβεβαιώνουν μια πολιτισμική κληρονομιά, σπάνια στο είδος και στη σημασία της. Η άρρηκτη σχέση του δομημένου με το φυσικό περιβάλλον, χαρακτηρίζει η μετριότητα, η λιτότητα που είναι αποτέλεσμα των τοπικών συνθηκών, ενώ το δυσπρόσιτο μέχρι πρότινος είχε δημιουργήσει ένα περιβάλλον προστατευμένο και ασφαλές. Κύριε πρόεδρε, εξοχότατε κύριε πρωθυπουργέ, η ιστορία της Ολύμπου συνιστά πολύτιμη και πολύχρονη παρακαταθήκη ιστορικών πληροφοριών και αψευδή διαχρονική μαρτυρία των κοινωνικών δομών του πολιτισμού της. Σήμερα ανά τον κόσμο οι Ολυμπίτες της διασποράς υπεραριθμούν τις 4.000 χιλιάδες. Οι σημερινοί Ολυμπίτες είναι απόγονοι των Δωριέων κατοίκων των αρχαίων πόλεων της Καρπάθου Βρυκούντας και Νισύρου της νήσου Σαρίας οι οποίοι καταδιώχθηκαν και αποδεκατίσθηκαν από τους Σαρακηνούς πειρατές μεταξύ του 820 και 824 και ήρθαν και εγκαταστάθηκαν σ’ αυτήν εδώ τη θέση μεταξύ των δύο βουνών για να θυμίζουν την κατοικία των 12 Θεών του Ολύμπου.

Κύριε πρόεδρε, μέχρι σήμερα αγωνιζόμασταν μέσα σ’ ένα περιβάλλον που το χαρακτήριζαν η αβεβαιότητα στο κεντρικό πολιτικό πεδίο, η καχυποψία, οι καθημερινές αλλαγές των νόμων και η δυσκολία της εφαρμογής τους, η οικονομική δυσπραγία, η δυσλειτουργία του Δημόσιου τομέα, η έλλειψη προσωπικού και μέσων και ο διαρκής αγώνας να πετύχουμε και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για να μη νιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι κοινός τόπος ότι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι εντονότερα , εμφανέστερα και υπερμεγεθημένα εδώ στα δύο νησιά μας στην Κάρπαθο και την Κάσο τα οπ[οία αγκυροβόλησαν στο νοτιότερο άκρο του Αιγαίου και αποτελούν το πιο όμορφο και πολύτιμο δίδυμο των νησιών της Δωδεκανήσου. Τυχεροί, αδάμαστοι πεισματάρηδες και αξιέπαινοι όσοι απέμειναν να τα κατοικούν για να τους χαρίζουν ζωντάνια, αλλά και αδικημένοι ταυτόχρονα γιατί έχουν να παλέψουν με τεράστια προβλήματα ρισκάροντας ακόμη και τη ζωή τους την ίδια.

Δε θα οδηγηθώ στη κατακλείδα του χαιρετισμού μου στην πεπατημένη της μίζερης αναφοράς και διεκδίκησης επίλυσης προβλημάτων που είναι πολλά. Θεωρώ ότι με την εμπειρία της σημερινής άκρως τιμητικής και συγκινητικής σας επίσκεψης σ’ αυτήν την αετοφωλιά της Καρπάθου θα πάρετε αυτοβούλως τις αποφάσεις που πρέπει για να εξακολουθήσει να

επιβιώνει αυτό το ζωντανό κύτταρο της Πατρίδας μας. Όμως θέλοντας να τονίσω τους άρρηκτους και διαχρονικούς δεσμούς που έχουν η Κάρπαθος. Η Όλυμπος με την ιδιαίτερη πατρίδα σας τη γειτόνισσα λεβεντογέννα Κρήτη, θα διατυπώσω ένα μοναδικό και διαχρονικό και ομόθυμο αίτημα των απανταχού Ολυμπιτών με μαντινάδες που πολλές φορές αυτός ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ μας, είναι βαθύτερος και καθαρότερος!

Μέρα τη μέρα η Όλυμπος πρόεδρε ολισθαίνει

γι αυτό τροποποιήσετε το νόμο του Κλεισθένη

Να ξαναγίνει η Όλυμπος Κοινότητα όπως πρώτα

γιατί ως τώρα είχαμε μη ακουόντων ώτα

Να ξαναβρεί το δρόμο της να ζήσει να προκόψει

και σίγουρα προς το καλό πάλι θ’ αλλάξει όψη

Καλώς ήρθατε κύριε Πρωθυπουργέ της καρδιάς μας!!!!!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου