ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Πατούλης: Προ χρεοκοπίας και άλλοι δήμοι

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Πατούλης

Για τον κίνδυνο «οικο­νο­μι­κής κατάρ­ρευ­σης» δήμων και το δια­φαι­νό­μενο κύμα αιτη­μά­των δήμων για ένταξη στο πρό­γραμμα εξυ­γί­αν­σης προει­δο­ποιεί ο πρό­ε­δρος της Κεντρι­κής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατού­λης, σε επι­στολή που έστειλε χθες στους υπουρ­γούς Οικο­νο­μι­κών Ευκλείδη Τσα­κα­λώτο και ΥΠΕΣΔΑ Πανα­γιώτη Κου­ρου­μπλή. Ο πρό­ε­δρος της ΚΕΔΕ ζητεί την ανάληψη κυβερ­νη­τι­κών πρω­το­βου­λιών προ­λη­πτικά για το θέμα.

Το έναυσμα έδωσε η ουσια­στική πτώ­χευση του Δήμου Αχαρνών, που ανα­κοι­νώ­θηκε τη Δευτέρα, και τον θέτει σε καθε­στώς «μνη­μο­νια­κής επι­τή­ρη­σης» υπό την επο­πτεία του Οικο­νο­μι­κού Παρα­τη­ρη­τη­ρίου των ΟΤΑ. Ο Δήμος Αχαρνών είναι ο τρίτος δήμος που δηλώνει αδυ­να­μία να εξυ­πη­ρε­τή­σει τις υπο­χρε­ώ­σεις του, μετά τον Δήμο Σαλα­μί­νας και Γόρ­τυ­νας Ηρα­κλείου Κρήτης.

Ο κ. Γ. Πατού­λης επι­ση­μαί­νει ότι «οι τερά­στιες οικο­νο­μι­κές περι­κο­πές που έχει υποστεί η Τοπική Αυτο­διοί­κηση, η δημιουρ­γία νέας γενιάς παρα­κρα­τη­θέ­ντων και η έλλειψη κυβερ­νη­τι­κών πρω­το­βου­λιών για την οικο­νο­μική και ανα­πτυ­ξιακή υπο­στή­ριξη των δήμων οδηγούν με μαθη­μα­τική ακρί­βεια πολλούς από τους δήμους σε οικο­νο­μική κατάρ­ρευση». Ο πρό­ε­δρος της ΚΕΔΕ υπο­γραμ­μί­ζει ότι «υπάρχει σοβαρός κίν­δυ­νος να αυξηθεί σημα­ντικά ο αριθμός των δήμων που θα ανα­γκα­στούν να εντα­χθούν στο Πρό­γραμμα Οικο­νο­μι­κής Εξυ­γί­αν­σης. Η συνέ­πεια αυτή θα έχει τερά­στια επί­πτωση τόσο στις παρε­χό­με­νες υπη­ρε­σίες προς τους δημότες όσο και ως προς τους εργα­ζο­μέ­νους των δήμων».

Μάλιστα, σημειώ­νε­ται πως το απο­θε­μα­τικό του Λογα­ρια­σμού Εξυ­γί­αν­σης δια­θέ­τει 85 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν θα επαρ­κέ­σει εάν υπάρξει ένταξη αρκετών δήμων σε πρό­γραμμα. Ο κ. Πατού­λης ανα­φέ­ρει πως η κυβέρ­νηση πρέπει να χρη­μα­το­δο­τή­σει τον λογα­ρια­σμό, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως «δεν θα δεχθούμε σε καμία περί­πτωση για άλλη μία φορά ο Ειδικός Λογα­ρια­σμός Εξυ­γί­αν­σης να υπο­στη­ρι­χθεί με χρήματα που προ­έρ­χο­νται από τους Κεντρι­κούς Αυτο­τε­λείς Πόρους της Αυτο­διοί­κη­σης».

«Σε απελ­πι­στική οικο­νο­μική ανέχεια οι δήμοι»

Στην επι­στολή του, επίσης, ο πρό­ε­δρος της ΚΕΔΕ σημειώ­νει πως υπάρχει μεγάλη δυσκο­λία στη σύνταξη των προ­ϋ­πο­λο­γι­σμών του 2017, ενώ είναι δύσκολο το κλεί­σιμο του 2016. «Η μείωση των πόρων μας την τελευ­ταία εξαετία κατά ποσοστό μεγα­λύ­τερο του 60% και οι συνέ­χεις μνη­μο­νια­κές και μη ανα­φο­ρές για περαι­τέρω περι­κο­πές έχουν φέρει τους δήμους σε απελ­πι­στική οικο­νο­μική ανέχεια», τονίζει ο κ. Πατού­λης και σημειώ­νει συγκε­κρι­μένα μέτρα διευ­κό­λυν­σης των δήμων, όπως η συνερ­γα­σία με το Ταμείο Παρα­κα­τα­θη­κών και Δανείων (το οποίο αντι­με­τω­πί­ζει τους δήμους με «σκλη­ρούς δημο­σιο­νο­μι­κούς όρους»), η κατα­βολή των παρα­κρα­τη­θέ­ντων φόρων, η απόδοση του τέλους δια­φή­μι­σης και του 15% του τέλους ακί­νη­της περιου­σίας (που δεν έχουν απο­δο­θεί) και η αξιο­ποί­ηση του Πρά­σι­νου Ταμείου (το οποίο «αγνοεί συστη­μα­τικά τους δήμους»).

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.