Πρόσφατα, με μεγάλη έκπληξη, διαπιστώσαμε την κατασκευή περίφραξης (ξύλινα κατακόρυφα στοιχεία που συνδέονται με σκοινιά) σε κεντρική παραλία εντός της πόλης της Ρόδου, άνευ της αδείας οποιασδήποτε αρχής.

Η κατασκευή αυτή διακόπτει σαφώς το ενιαίο του αιγιαλού και της παραλίας και δημιουργεί την εντύπωση ότι ένα τμήμα διέπεται από ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η αυθαίρετη παρέμβαση αυτή αποτελεί προκλητική παραβίαση της νομοθεσίας (Νόμος 2971/2001 “Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις”, άρθρο 15) που αναφέρει με σαφήνεια «Η αξιοποίηση του αιγιαλού και της παραλίας με την παραχώρηση και την εκτέλεση έργων πρέπει να εξασφαλίζει και να μην εμποδίζει την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία και τον αιγιαλό». Παραβιάζεται επίσης η ΚΥΑ με ΦΕΚ 578 Β /2015 που περιλαμβάνει τις «Τεχνικές προδιαγραφές κατασκευών-διαμορφώσεων για απλή χρήση εντός αιγιαλού-παραλίας». Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι στο άρθρο 13 του ίδιου ΦΕΚ αναφέρεται ότι σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης της σχετικής νομοθεσίας, προβλέπεται ανάκληση της παραχώρησης.

Με βάση τα παραπάνω, αναμένουμε την άμεση αντίδραση εκ μέρους των αρμόδιων αρχών όχι μόνο για την ΑΜΕΣΗ καθαίρεση της περίφραξης, αλλά και για την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπει η νομοθεσία και το συμφωνητικό μίσθωσης του χώρου. Ανοχή σε τέτοιες πρακτικές, που προσβάλουν μεταξύ άλλων και την αξιοπρέπεια των πολιτών, σημαίνει ότι ανεχόμαστε τετελεσμένα και δημιουργούμε προϋποθέσεις για την κατασκευή αντίστοιχων παρεμβάσεων και σε άλλα σημεία του νησιού. Η ελεύθερη πρόσβαση σε αιγιαλό και παραλία είναι αδιαπραγμάτευτη.

Για τη Δ.Ε. ΤΕΕ Δωδεκανήσου

Ιάκωβος Γρύλλης
Πρόεδρος

Φωτορεπορτάζ:

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ