- Η διακοπή του πιλοτικού προγράμματος βίζας εξπρές θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια περίπου 80% των Τούρκων επισκεπτών στη Λέσβο.
- Η βίζα εξπρές έχει διευκολύνει την είσοδο Τούρκων επισκεπτών, με 27.500 να ταξιδεύουν το 2025 με αυτήν, ενισχύοντας σημαντικά την τουριστική κίνηση.
- Η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει σε εκρηκτική ανάπτυξη των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, από 280 το 2024 σε πάνω από 1.700 το 2025.
- Η βελτίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και η υποστήριξη της αστυνομίας έχουν συμβάλει στην επιτυχία της διαδικασίας έκδοσης βίζας, με έως 650 βίζες να εκδίδονται ημερησίως.
Σε περίπτωση διακοπής του πιλοτικού προγράμματος της βίζας εξπρές, η Λέσβος θα χάσει περίπου το 80% των Τούρκων επισκεπτών της». Ο Αριστείδης Λαζαρής, ναυτικός πράκτορας επί 35 χρόνια στο κέντρο της Μυτιλήνης και πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Λέσβου, συμπυκνώνει σε μία φράση τη σημασία που έχει αποκτήσει η συγκεκριμένη βίζα για το νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Δύο χρόνια και τέσσερις μήνες μετά την εφαρμογή του μέτρου που επιτρέπει σε Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν σε δέκα διαφορετικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέσω μιας απλουστευμένης διαδικασίας έκδοσης ειδικής βίζας διάρκειας επτά ημερών και με δυνατότητα επανέκδοσης για κάθε νέο ταξίδι, οι άνθρωποι του τουρισμού κάνουν λόγο για ένα μέτρο που άλλαξε σε πολύ μεγάλο βαθμό παλαιότερα δεδομένα. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα της Λέσβου.
150.000 Τούρκοι επισκέπτες στη Λέσβο
Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρή, το 2025 το νησί υποδέχθηκε περίπου 150.000 Τούρκους επισκέπτες, από τους οποίους 27.500 ταξίδεψαν με τη βίζα εξπρές – γνωστή στην αγορά και ως door visa ή border visa. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, «αν δεν υπήρχε το πιλοτικό πρόγραμμα, δεν θα είχαμε ούτε το ένα πέμπτο αυτής της κίνησης. Κι αυτό γιατί πριν από το 2024 αρκούσε ένα μέλος μιας οικογένειας ή μιας παρέας να μην έχει βίζα Σένγκεν για να ακυρωθεί ολόκληρο το ταξίδι προς την Ελλάδα. Σήμερα μπορεί να εκδώσει εύκολα τη βίζα εξπρές και ουσιαστικά να παρασύρει μαζί του όλη την παρέα. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι αφίξεις έχουν αυξηθεί τόσο πολύ».
Το 2024 στη Λέσβο υπήρχαν περίπου 280 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και το 2025 ξεπέρασαν τα 1.700
Ο ίδιος προσθέτει πως η αυξημένη ζήτηση έχει ήδη αφήσει έντονο αποτύπωμα στην οικονομία του νησιού. «Το 2024 στη Λέσβο υπήρχαν περίπου 280 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και το 2025 ξεπέρασαν τα 1.700. Μέσα σε δύο χρόνια, ανακαινίστηκαν εγκαταλελειμμένα σπίτια, αυξήθηκαν οι δουλειές για τεχνίτες, αγοράστηκαν περισσότερα τουριστικά αυτοκίνητα και ενισχύθηκε η κίνηση των ταξί», σημειώνει.
Στην 4η θέση η Ελλάδα, με την ασφάλεια «κλειδί» για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες
650 βίζες σε μία ημέρα
Την ίδια ώρα, πυκνώνει και η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα απέναντι τουρκικά παράλια. Ηδη από το Αϊβαλί, τη Δεκελή και το Αλίαγα εκτελούνται από επτά έως δέκα δρομολόγια ημερησίως, ενώ φέτος προστίθεται μία νέα σύνδεση με το λιμάνι του Ακτσάι. Ο κ. Λαζαρής αποδίδει αυτή τη θετική εξέλιξη και στην καλή οργάνωση της διαδικασίας. «Εχει τύχει να εκδώσουμε ακόμη και 650 βίζες μέσα σε μία ημέρα. Είναι καθοριστική η υποστήριξη της αστυνομίας σε αυτή τη διαδικασία».
Ο Αριστείδης Λαζαρής, τουριστικός πράκτορας της Λέσβου, σε ξενάγηση με γκρουπ Τούρκων επισκεπτών στη Μονή Ταξιαρχών.
Ρωτάμε τον ίδιο, αν εκτός από τη δυναμική παρουσία τους στο νησί, οι Τούρκοι ξοδεύουν όσο ένας μέσος ταξιδιώτης που έρχεται από το εξωτερικό. «Δεν περιορίζονται σε μια σύντομη βόλτα στην αγορά. Μένουν συνήθως τρεις μέρες και καταναλώνουν χωρίς περιορισμούς. Θυμίζουν τους Ελληνες του 1980. Βγαίνουν, τρώνε, ψωνίζουν. Σχεδόν κάθε Σεπτέμβριο μας τελειώνουν οι αστακοί», απαντά.
Καθώς κατεβαίνουμε χαμηλότερα στον χάρτη της ανατολικής ακτογραμμής, η εικόνα που μας μεταφέρουν οι επαγγελματίες του τουρισμού είναι παρόμοια. Ο Μιχάλης Ροδίτης, μέλος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου και ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου στη Ρόδο, περιγράφει μια δυναμική αγορά που έχει αποκτήσει πλέον στρατηγική σημασία για τα νησιά της Δωδεκανήσου.
«Είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει για τις γραμμές Ελλάδας – Τουρκίας. Ημασταν αισιόδοξοι από την αρχή του μέτρου και δικαιωθήκαμε. Από το τέλος του 2024 και μετά, οι αριθμοί είναι απίστευτοι», αναφέρει και προσθέτει: «Οι περισσότερες ακτοπλοϊκές γραμμές καταγράφουν διψήφια, ακόμη και τριψήφια ποσοστά αυξήσεων στην επιβατική κίνηση, γεγονός που προσέλκυσε νέες τουρκικές εταιρείες στις συνδέσεις με τα ελληνικά νησιά».
Κάλυψε ένα σημαντικό κενό
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσαν στην «Κ» ναυτιλιακοί πράκτορες από τα νησιά του Αιγαίου, την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου (2024) μέσω της θεώρησης της βίζας εξπρές, στο λιμάνι της Μυτιλήνης (Λέσβος) έφτασαν 27.614 επιβάτες. Αντίστοιχα, στη Ρόδο 24.906, στη Χίο 24.823, στο Βαθύ της Σάμου 12.792, στην Κω 8.655, στο Πυθαγόρειο της Σάμου 3.657, στη Μεγίστη (Καστελλόριζο) 1.383, στη Λέρο 751 και στην Κάλυμνο 102 επιβάτες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το 2025 τα νούμερα αυτά ήταν περίπου κατά 10% αυξημένα.
Η βίζα εξπρές, σημειώνει ο κ. Ροδίτης, ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό που άφησε η μείωση του εσωτερικού τουρισμού λόγω του υψηλού κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. «Στα νησιά έχουμε χάσει μεγάλο μέρος των Ελλήνων επισκεπτών από το ξεκίνημα της κρίσης, εδώ και 15 χρόνια. Η τουρκική αγορά μέσω της εφαρμογής της door visa αναπληρώνει ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της απώλειας».
Στη Ρόδο, η μεγαλύτερη πρόκληση πλέον αφορά την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Οι ουρές στους χώρους ελέγχου παραμένουν μεγάλες, περιγράφει ο κ. Ροδίτης, ενώ οι υποδομές του λιμανιού δοκιμάζονται στην αυξημένη κίνηση, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία ενισχύει τα ελληνικά νησιά
Ο Δημήτρης Χαμαντζόγλου, ναυτικός πράκτορας στην Κω, διαπιστώνει -μιλώντας στην «Κ»- ότι το μέτρο έχει πλέον ωριμάσει στο νησί και λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι στην αρχή. Η διαδικασία έκδοσης των θεωρήσεων έχει γίνει πολύ πιο γρήγορη, ενώ η δυσκολία έκδοσης βίζας Σένγκεν από τα προξενεία οδηγεί περισσότερους Τούρκους να επιλέγουν τη σύντομη απόδραση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Φίλοι από την Τουρκία μού λένε ότι πλέον τους συμφέρει περισσότερο να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο στην Κω παρά να βγουν ένα βράδυ στην Αλικαρνασσό.
«Στην Κω καταγράφονται κατά μέσο όρο 80 door visas τη μέρα. Μόνο στο δικό μας πρακτορείο ήδη από την αρχή της χρονιάς έχουμε κάνει τη διαδικασία για περισσότερες από 300 τέτοιες θεωρήσεις», τονίζει, εξηγώντας το αυξημένο ενδιαφέρον των Τούρκων τόσο στην Κω όσο και στα υπόλοιπα ελληνικά νησιά.
«Φίλοι από την Τουρκία μού λένε ότι πλέον τούς συμφέρει περισσότερο να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο στην Κω παρά να βγουν ένα βράδυ στην Αλικαρνασσό. Ο υψηλός πληθωρισμός της χώρας τους έχει ενισχύσει τα νησιά μας», λέει και περιγράφει τις αντιδράσεις των Τούρκων επισκεπτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Ανεβάζουν τους λογαριασμούς από τα εστιατόρια των ελληνικών νησιών, συγκρίνοντας με θυμό την ακρίβεια που έχουν τα δικά τους», τονίζει ο κ. Χαμαντζόγλου.
Τα ταξίδια είναι η καλύτερη αντιγηραντική κρέμα
Ανάγκη για υποδομές
Στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας, στο Καστελλόριζο, η γειτνίαση με το Κας αναδεικνύει διαχρονικά την αγορά από τα απέναντι παράλια σε ζωτικό παράγοντα για τον τουρισμό του νησιού. «Το Κας είναι το οξυγόνο του Καστελλόριζου. Το νησί δεν θα μπορούσε να αντέξει χωρίς την τουρκική αγορά», λέει με βεβαιότητα ο τουριστικός πράκτορας Κωνσταντίνος Παπουτσής, σημειώνοντας ότι η καθιέρωση της βίζας εξπρές συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση των αφίξεων στο νησί. Πέρυσι, το νησί υποδέχθηκε περίπου 55.000 επιβάτες με τα ημερόπλοια από το Κας, ενώ αρκετοί από αυτούς επιστρέφουν αρκετές φορές μέσα στον χρόνο αξιοποιώντας τη δυνατότητα της επταήμερης βίζας.
«Το Κας είναι το οξυγόνο του Καστελλόριζου. Το νησί δεν θα μπορούσε να αντέξει χωρίς την τουρκική αγορά», λέει με βεβαιότητα ο τουριστικός πράκτορας Κωνσταντίνος Παπουτσής.
«Το 2024 είχαμε 1.500 border visas, το 2025 είχαμε 1.557 και φέτος μέχρι τον Ιούνιο έχουμε ήδη 430. Την περίοδο που οι Τούρκοι έχουν Μπαΐράμι, παρατηρούμε ότι η κίνηση αυξάνεται στο νησί μας», τονίζει ο κ. Παπουτσής και επισημαίνει ότι εκείνο που εξακολουθεί να περιορίζει την ανάπτυξη, είναι οι ανεπαρκείς υποδομές για την έκδοση θεωρήσεων, καθώς το νησί μπορεί να εξυπηρετήσει μόλις 16-17 βίζες ημερησίως.
Η Πάτμος εντάχθηκε το 2025 στο πιλοτικό πρόγραμμα της εξπρές βίζα, έναν χρόνο μετά την έναρξη εφαρμογής του μέτρου. Η επαναλειτουργία της σύνδεσης με το Κουσάντασι φέτος, παρατηρούν οι άνθρωποι του τουριστικού κλάδου, έχει ήδη αυξήσει τη ζήτηση.
«Πέρυσι που δεν είχαμε το καταμαράν, είχαμε θεωρήσει λιγότερες από δέκα door visas. Φέτος έχουμε τουλάχιστον 70 μέχρι τα τέλη Ιουνίου και αναμένουμε αυτός ο αριθμός να αυξηθεί», λέει στην «Κ» ο Γιάννης Ελισσαίου, τουριστικός πράκτορας στο νησί.
Παρά την αρχική ανακοίνωση, η Σύμη -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- έχει μείνει εκτός προγράμματος εξαιτίας της καθυστέρησης των έργων υποδομής του τουρκικού λιμανιού Ντάτσα, που βρίσκεται απέναντι.
Οι περισσότεροι επισκέπτες παραμένουν τέσσερις έως πέντε ημέρες και σύμφωνα με τους τοπικούς πράκτορες ενισχύουν σημαντικά την τοπική οικονομία, παρά τον μικρότερο αριθμό αφίξεων σε σχέση με άλλα νησιά.
«Μπορεί να μην “πιάνουμε” τους αριθμούς άλλων νησιών, όμως έχουμε επισκέπτες που επιλέγουν ακριβότερες υπηρεσίες με, συνολικά, την κατά κεφαλήν δαπάνη να είναι υψηλή. Αυτό που θα πάρουμε εμείς από έναν επισκέπτη, άλλα νησιά μπορεί να το πάρουν από δέκα», λέει ενδεικτικά ο κ. Ελισσαίου.
Το μέτρο της βίζας εξπρές εφαρμόζεται στα νησιά της Λέσβου, της Λήμνου, της Σάμου, της Χίου, της Ρόδου, της Κω, της Πάτμου, της Καλύμνου, της Λέρου και του Καστελλόριζου. Παρά την αρχική ανακοίνωση, η Σύμη -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- έχει μείνει εκτός προγράμματος εξαιτίας της καθυστέρησης των έργων υποδομής του τουρκικού λιμανιού Ντάτσα, που βρίσκεται απέναντι.
Πηγή: kathimerini.gr
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε



.gif)













