Ρεπορτάζ

Στο Δικαστικό Μέγαρο Ρόδου χθες οι πρώτοι δικαστικοί αστυνομικοί

Ηταν Οκτώβριος του 2009 όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ανακοίνωνε την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας.
Το συζητούσε επί χρόνια ο ίδιος έχοντας σκοπό να καλυφθούν τα κενά της δικαστικής έρευνας, που πολλές φορές έφτανε ελλιπής στις δικαστικές αίθουσες.
Δεκαπέντε χρόνια μετά -και άλλα τόσα συζητήσεων και σκέψεων- οι πρώτοι δικαστικοί αστυνομικοί σήμερα αναμένεται να περάσουν το κατώφλι των δικαστηρίων της Ρόδου. Ο νέος θεσμός είναι γεγονός.
7 δικαστικοί αστυνομικοί πέρασαν χθες το κατώφλι των δικαστηρίων της Ρόδου.
Συγκεκριμένα, οι 4 εξ αυτών τοποθετήθηκαν στο Πρωτοδικείο και 3 στο Εφετείο. Το νέο σώμα ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και χθες οι 7 δικαστικοί αστυνομικοί ξεκίνησαν την πρακτική εξάσκησή τους για να ορκιστούν περί τα τέλη του μήνα.
Τα καθήκοντα της ένστολης δικαστικής αστυνομίας αφορούν στη φύλαξη των δικαστικών κτηρίων, στις εκτελέσεις ποινών και στις επιδόσεις δικαστικών εγγράφων, σύμφωνα με το νομικό καθεστώς της ίδρυσής της.
Εκτιμήσεις αναφέρουν, καθώς το τελικό σχέδιο θα υλοποιηθεί στην πράξη, ότι οι δικαστικοί αστυνομικοί σε πρώτη φάση θα αναλάβουν θέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων και στις εισόδους του κτηρίου.
Εκεί βέβαια υπηρετούν ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί στον χειρισμό των μηχανημάτων ελέγχου με ακτίνες Χ, τα X-ray και τις μαγνητικές πύλες και ενδεχομένως ο ρόλος των δικαστικών αστυνομικών θα είναι υποβοηθητικός.
Η αστυνομία θα εκπαιδεύσει τους δικαστικούς αστυνομικούς και στον τομέα των εκτελέσεων ποινών. Σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν ακόμη αδιευκρίνιστα σημεία, καθώς το νέο σώμα καλείται να εντοπίσει τους καταδικασθέντες που δεν έχουν συλληφθεί για την εκτέλεση των ποινών τους και την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη και από εκεί στις φυλακές.
Αυτός ο ρόλος μέχρι τώρα ανήκε στο τμήμα αναζητήσεων προσώπων της ασφάλειας. Πηγές των δικαστηρίων έλεγαν πως το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να συνεργαστούν τα δύο σώματα για τον εντοπισμό των φυγοποίνων και την εκτέλεση των ποινών τους.
Αναφορικά με το καθήκον της επίδοσης των δικαστικών εγγράφων οι νεοεισερχόμενοι δικαστικοί αστυνομικοί θα εκπαιδευτούν από τις εισαγγελικές αρχές. Ένα μεγάλο τμήμα τους θα αναλωθεί σε αυτό το αντικείμενο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου