Η προμελέτη του έργου της διαπλάτυνσης του οδικού δικτύου από τα Κολύμπια μέχρι και την Λίνδο, παραδόθηκε χτες στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο από ειδική μελετητική ομάδα που έχει αναλάβει το εγχείρημα. Αυτό ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης, ενώ παράλληλα προέβη σε ανακοινώσεις σχετικά με τις επισκέψεις που πραγματοποίησε πρόσφατα και είχε σειρά επαφών για διάφορα ζητήματα.
«Η προμελέτη του έργου της διαπλάτυνσης του οδικού δικτύου από τα Κολύμπια μέχρι και την Λίνδο έχει περάσει από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, υπουργεία, φορείς κ.λπ. και μας την παραδίδουν μαζί με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που προβλέπεται σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας. Παράλληλα, ξεκινάει μια ευρύτατη συζήτηση – διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο. Σε όλη την οδό που θα γίνει η διαπλάτυνση, θα κατασκευαστεί νησίδα και βρισκόμαστε στο στάδιο όπου μελετάμε την προσθήκη όπως είχε αρχικά προβλεφτεί, των ισόπεδων κόμβων. Κι αυτό γιατί, η ευκαιρία να σχεδιάζεις ένα οδικό δίκτυο δεν είναι τόσο συχνή. Αφενός οφείλουμε να σχεδιάσουμε ένα έργο σε βάθος 20ετίας και αφετέρου θέλουμε να αυξήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό και να βελτιώσουμε την ασφάλειά του. Η τοποθέτηση της νησίδας κόβει τις αριστερές στροφές με ένα καθοριστικό τρόπο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια ενώ θα προσθέσουμε ανισόπεδους κόμβους» τόνισε.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χτες ανάμεσα στους μελετητές και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΠΝΑΙ ενώ –όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος- στο επόμενο δίμηνο θα γίνει διαβούλευση με αντικείμενο το σύνολο των προβλέψεων αυτής της μελέτης.
Το πλέον κύριο σημείο είναι ότι στο σημείο όπου βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγιάς Τσαμπίκας στον Αρχάγγελο θα αλλάξει η χάραξη του δρόμου: «Ο δρόμος θα περάσει από την πάνω πλευρά της Εκκλησίας (και όχι όπως είναι τώρα) επειδή πρέπει να αντιμετωπιστούν τα γεωλογικά φαινόμενα που παρουσιάζονται. Έχει γίνει δύο φορές ‘μετατόπιση’ και καθίζηση του δρόμου γι αυτό απαιτούνται τρόποι αντιμετώπισης» όπως είπε.
Επαφές – Η σύνδεση με
το Κατάρ – Ο Τουρισμός
Ο κ. Χατζημάρκος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές που είχε πρόσφατα στην Σαντορίνη με τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ αλλά και στην Μύκονο, όπου εγκαινίασε τα αεροπορικά δρομολόγια που συνδέουν το νησί με την Ντόχα –πρωτεύουσα του Κατάρ. «Υποδεχτήκαμε με τον δήμαρχο Σαντορίνης τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ. Εμείς αντιλαμβανόμαστε αυτή την περίοδο, όπου η ανάπτυξη στον μέγιστο βαθμό συμμαχιών –διότι γράφεται ξανά Ιστορία- είναι μια απαραίτητη συνθήκη για να πορευτεί ένα κράτος και κυρίως μια περιοχή όπως η δική μας» όπως είπε και αναφέρθηκε στην αεροπορική σύνδεση της εταιρείας Qatar Airways και στις 4 πτήσεις την εβδομάδα: «Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη. Οι πωλήσεις είναι πάρα πολύ καλές. Το αεροδρόμιο της Ντόχας στο Κατάρ, είναι κόμβος – πύλη για την Ασία και την Αυστραλία».
Ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στην εξέλιξη της τουριστικής σεζόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αυξητικές τάσεις που καταγράφονται –αν και δεν έκρυψε την αγωνία του για το ‘αν θα αντέξουν οι υποδομές μας’:
«Ο Τουρισμός βρίσκεται σε όλα τα νησιά σε πολύ υψηλό επίπεδο στις αφίξεις και θυμίζει Ιούλιο. Η σεζόν θα συνεχίσει έτσι και απλά έχουμε την αγωνία… να αντέξουν οι υποδομές μας!!! Σίγουρα θα περάσουμε ένα καλοκαίρι σε συναγερμό –αν και είναι αποτέλεσμα ενός ευχάριστου πονοκέφαλου!», είπε ο κ. Χατζημάρκος.
Το Περιφερειακό
Αναπτυξιακό
Συνέδριο στη Σύρο
Αναφερόμενος στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο του Σύριζα που θα γίνει στην Σύρο ο περιφερειάρχης, υπογράμμισε πως ουσιαστικά στην ΠΝΑΙ έγιναν δύο και… μισό! «Έγινε ένα στην Ρόδο, ένα που ξεκινάει στην Σύρο ενώ προχθές έγινε στη Νάξο μία ξεχωριστή συνάντηση για τον Πρωτογενή Τομέα» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος, χαρακτηρίζοντας την πολύ σημαντική.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του περιφερειάρχη στην σχετική ανακοίνωση που έκανε στη Νάξο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς παραχωρεί την αρμοδιότητα από τους δήμους στις περιφέρειες για τα…. αδέσποτα ζώα –πάσης φύσεως (!): «Αιφνιδίασε κι εμάς αυτή η ανακοίνωση. Τα τελευταία 4 χρόνια έχουν μεταφερθεί πολλές αρμοδιότητες στις περιφέρειες. Να σας θυμίσω τα διαχειριστικά σχέδια για τις βοσκήσιμες περιοχές, η διαχείριση των αρδευτικών έργων, τα παρατηρητήρια περιβάλλοντος κ.ά. Αντιλαμβάνομαι αυτή την επιλογή ως μια ψήφο εμπιστοσύνης στις περιφέρειες, αλλά υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα: η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Αφού είμαστε τόσο υποστελεχωμένοι πώς θα τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά;» διερωτήθη.
Μεταφορικό Ισοδύναμο:
«Να μας δώσουν πίσω τους μειωμένους συντελεστές»
Ο κ. Χατζημάρκος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εξαγγελία της κυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου επαναλαμβάνοντας την εκπεφρασμένη θέση του: «Όπως είπα και στο Συνέδριο που έγινε στην Ρόδο, εάν οι λόγοι για τους οποίους χάσαμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ ήταν δημοσιονομικοί και εφόσον στον προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί υπάρχουν εγγεγραμμένα 50εκ. ευρώ ως προσδοκία στα δημόσια έσοδα από την κατάργησή τους, τότε γιατί μας αφαιρούν 50εκ. ευρώ για να βελτιωθούν τα δημοσιονομικά της χώρας και μας δίνουν 150 εκ. ευρώ για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου; Η θέση μου είναι σταθερή: Ας μας δώσουν πίσω τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και ας ακυρώσουν το Μεταφορικό Ισοδύναμο!» όπως τόνισε.

Επιπλέον 7,7 εκ ευρώ εξασφάλισε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου του ΕΣΠΑ 2014-2020, για παρεμβάσεις
βελτίωσης της ασφάλειας
στο οδικό δίκτυο όλων
των νησιών
Οι σχετικές μελέτες για το οδικό δίκτυο των νησιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, ολοκληρώθηκαν και κατατέθηκαν αρμοδίως
Το επιπλέον ποσό των 7,7 εκ. ευρώ εξασφάλισε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για παρεμβάσεις κλίμακας στο οδικό δίκτυο όλων των νησιών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Αυτό ανακοίνωσε χθες, σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Γιώργος Χατζημάρκος.
Η εξασφάλιση αυτών των επιπλέον κονδυλίων, κινείται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την συνεχή αναζήτηση πόρων με στόχο την αναβάθμιση του οδικού δικτύου στα νησιά της περιοχής ευθύνης της και την βελτίωση της ασφάλειας.
Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης:
«Εξασφαλίσαμε ένα επιπλέον ποσόν της τάξης των 7,7 εκ. Ευρώ περίπου από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου. Οι Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, υπέβαλαν επιτυχώς την προηγούμενη εβδομάδα στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Νοτίου Αιγαίου τα τεχνικά δελτία για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο που έχουν να κάνουν με την βελτίωση της ασφάλειάς του.
Αυτά αφορούν 4,2 εκ. ευρώ για τα μεγάλα νησιά της Περιφέρειάς μας και 3,5 εκ. ευρώ για τα μικρά νησιά της Περιφέρειάς μας. Αυτά είναι ισομερώς κατανεμημένα ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Όλα τα ανωτέρω έργα αφορούν την βελτίωση της ασφάλειας του οδικού μας δικτύου, τομέας στον οποίο έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και έχουμε οδηγήσει πολύ σημαντικό ποσοστό των διαθέσιμων πόρων μας. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η ένταξη αυτών των έργων προκειμένου να δρομολογηθεί και η υλοποίησης τους».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ