ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Telegraph: Τεχνική χρεοκοπία μετά τις 9 Απριλίου;

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ευρώ

Η βρε­τα­νι­κή Telegraph ανα­φέ­ρει πως η Ελ­λά­δα εν­δέ­χε­ται να γίνει το πρώτο ανε­πτυγ­μέ­νο κρά­τος στην ιστο­ρία που θα αθε­τή­σει τις διε­θνείς του υπο­χρε­ώ­σεις, αφού η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση αντι­με­τω­πί­ζει ακόμη μία κρί­σι­μη προ­θε­σμία στο «δράμα της διά­σω­σης της» την προ­σε­χή εβδο­μά­δα.

Η Αθήνα, μετά από έναν οδυ­νη­ρό Μάρ­τιο, βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πη με πρό­βλη­μα ρευ­στό­τη­τας,καθώς πρέ­πει να πλη­ρώ­σει 458 εκατ. ευρώ στο Διε­θνές Νο­μι­σμα­τι­κό Τα­μείο την Πέμ­πτη 9 Απρι­λί­ου, υπεν­θυ­μί­ζει η Telegraph. Τι θα γίνει, όμως, αν δεν απο­πλη­ρώ­σει τη δόση στις 9 Απρι­λί­ου;

Σύμ­φω­να με το δη­μο­σί­ευ­μα, συ­νυ­πο­λο­γί­ζο­ντας το γε­γο­νός πως κα­νέ­να ανε­πε­τυγ­μέ­νο κρά­τος δεν έχει ποτέ αθε­τή­σει επι­σή­μως τις υπο­χρε­ώ­σεις του, σε πε­ρί­πτω­ση που η Ελ­λά­δα το πρά­ξει, αυ­το­μά­τως θα εντα­χθεί στην ατι­μω­τι­κή λίστα των εθνών που σπα­ράσ­σο­νται από τον πό­λε­μο και στους διε­θνείς πα­ρί­ες που έχουν απο­τύ­χει να απο­πλη­ρώ­σουν το Τα­μείο εγκαί­ρως.

telegraph imf

Βέ­βαια, αυτό δε ση­μαί­νει, πως το να χάσει η Αθήνα την προ­θε­σμία πλη­ρω­μής αυτό θα πυ­ρο­δο­τη­σει και άμεσα μία χρε­ο­κο­πία, αφού σύμ­φω­να με το πρω­τό­κολ­λο του ΔΝΤ, θα της πα­ρα­σχε­θεί μία 30ήμερη πε­ρί­ο­δος χά­ρι­τος, κατά την οποία θα κλη­θεί να πλη­ρώ­σει τα χρή­μα­τα το συ­ντο­μό­τε­ρο δυ­να­τό και πριν η επι­κε­φα­λής του Τα­μεί­ου Christine Lagarde ει­δο­ποι­ή­σει το εκτε­λε­στι­κό συμ­βού­λιο για την κα­θυ­στέ­ρη­ση της πλη­ρω­μής.Εν­δε­χο­μέ­νως, να κη­ρυ­χτεί μία τε­χνι­κή χρε­ο­κο­πία μετά από αυτό το “κενό” του ενός μήνα, υπο­στη­ρί­ζει η Telegraph.

Στο με­τα­ξύ, η Ελ­λά­δα μπο­ρεί να κάνει την πλη­ρω­μή έχο­ντας τρο­μά­ξει τους πι­στω­τές και τις αγο­ρές για την πι­θα­νό­τη­τα μίας μοι­ραί­ας πα­ρα­βί­α­σης της «αγιό­τη­τας» της νο­μι­σμα­τι­κής ένω­σης, ση­μειώ­νε­ται στο δη­μο­σί­ευ­μα.

Ωστό­σο, σε πε­ρί­πτω­ση που δεν επί­κει­ται πλη­ρω­μή, η δια­δι­κα­σία υπε­ρη­με­ρί­ας μπο­ρεί να πα­ρα­τα­θεί επ’ αό­ρι­στον.Βέ­βαια, οι υπο­χρε­ώ­σεις της Ελ­λά­δας προς το ΔΝΤ θα αρ­χί­σουν να συσ­σω­ρεύ­ο­νται με την κυ­βέρ­νη­ση να οφεί­λει να κα­τα­βά­λει επι­πλέ­ον 963 εκατ. ευρώ έως τις 12 Μαΐου, κα­τα­λή­γει η Telegraph.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.