Τοπικές Ειδήσεις

Δ. Γάκης: «Αξιοποίηση της γεωθερμίας στη Νίσυρο με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον»

Τη σημασία του διαλόγου με την τοπική κοινωνία για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου προς όφελος της Δωδεκανησιακής οικονομίας τόνισε ο πρόεδρος της υποεπιτροπής νησιωτικών και ορεινών περιοχών του Κοινοβουλίου, βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, στην παρέμβασή του στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας του Κοινοβουλίου.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής (27.02.19) με θέμα τις «Ερευνητικές δραστηριότητες στην Γεωθερμία», οι ειδικοί επιστήμονες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή, εξήγησαν την ιδιαιτερότητα του γεωθερμικού δυναμικού του νησιού και τα οφέλη από τη χρήση ενός ενεργειακού πόρου, που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τεκτονικούς ή άλλους περιβαλλοντικούς κινδύνους «αξιοποιώντας κατάλληλα τη διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία για τη βέλτιστη χρησιμοποίηση της γεωθερμίας στη Νίσυρο», όπως υπογραμμίστηκε.

«Η Ελλάδα, ιδιαίτερα η Δωδεκάνησος με τα ειδικά χωρικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά μιας νησιωτικής περιφέρειας, χρειάζεται φθηνή ενέργεια για να προχωρήσει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Και τα έργα που προγραμματίζονται/υλοποιούνται για χρήση ΑΠΕ σε ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως είναι το πρότζεκτ για τη χρησιμοποίηση γεωθερμίας στη Νίσυρο, γίνονται αποτελεσματικότερα όταν οι μελέτες και τα επιχειρηματικά σχέδια προχωρούν μέσα από διάλογο με τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες. Η Πολιτεία πρέπει να ενημερώσει τους κατοίκους της Νισύρου και τεκμηριωμένα, με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο, να τους πείσει ότι η νέα τεχνολογία εκμετάλλευσης της γεωθερμίας δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και δεν δημιουργεί άλλα προβλήματα που να σχετίζονται με τη σεισμικότητα της περιοχής», δήλωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

***

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου