Ειδήσεις

Αποκαλυπτικό έγγραφο με εξωφρενικές αξιώσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο και νησιά

Με απόρρητο έγγραφο 17 σημείων στην στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ, το οποίο κατέθεσε στις 15 Φεβρουαρίου και αποκαλύπτει η Καθημερινή, η Αγκυρα επιχειρεί μέσω της επιχείρησης για το προσφυγικό να αναβαθμίσει τις διεκδικήσεις της.

Με βάση το έγγραφο, η Τουρκία ζητεί ελληνικά νησιά να μην αποκαλούνται με την ονομασία τους αλλά με γράμματα ή αριθμούς. Απαιτεί επίσης να μην ελλιμενίζοντα στα Δωδεκάνησα- τα οποία τα θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα- τα νατοϊκά πλοία.

Ακόμη ζητεί ο εναέριος χώρος του Αιγαίου να αποκαλείται «εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ» ενώ δεν αναγνωρίζει τον εθνικό εναέριο χώρο των 10 μιλίων, ούτε το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση σχεδόν στο μισό Αιγαίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι , οπως αναφέρεται, ζητεί από τη Συμμαχια να μην χρησιμοποιεί ονόματα «με τρόπο, ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια, ή θα μπορούσε να ληφθεί ως προώθηση των εθνικών συμφερόντων». Προφανώς η Αγκυρα αναφέρεται εμμεσα σε 16 μικρά νησιά στα οποία έχει δώσει τουρκικά ονόματα, όπως Ιμια/Καρντάκ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου