ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άλμα στα φορο-έσοδα από αντικειμενικές και Airbnb-Το δίλημμα με τις αντικειμενικές τιμές

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΥΡΩ
Η ανα­θέρ­μανση της κτη­μα­τα­γο­ράς το 2018, με οδηγό το Αirbnb και με φόντο την ενερ­γο­ποί­ηση των νέων αντι­κει­με­νι­κών αξιών από την 1η Ιανουα­ρίου 2019, άφησε θετικό απο­τύ­πωμα στα έσοδα του δημο­σίου.

Στοι­χεία της ΑΑΔΕ μαρ­τυ­ρούν έσοδα από φόρους στις συναλ­λα­γές -η μερίδα του λέοντος φόροι μεταβίβασης- ύψους 308,18 εκατ. ευρώ στο εντε­κά­μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, όταν το αντί­στοιχο διά­στημα του 2017 ήταν 233,11 εκατ. ευρώ, με εκρη­κτι­κούς ρυθμούς αύξησης της τάξεως του 60%-70% όσο πλη­σί­αζε το τέλος του έτους.

Στο εντε­κά­μηνο η αύξηση των εσόδων της συγκε­κρι­μέ­νης κατη­γο­ρίας ήταν 32,2%,αλλά τον Οκτώ­βριο οι φόροι μετα­βί­βα­σης «έτρεχαν» με ρυθμό 70,64% (έσοδα 21,86 εκατ. ευρώ έναντι 12,81 εκατ. ευρώ τον Οκτώ­βριο του 2017) και τον Νοέμ­βριο με 62,5% ( 23,39 εκατ. ευρώ έναντι 14,4 εκατ. ευρώ).

Τα στοι­χεία επι­βε­βαιώ­νουν τις εκτι­μή­σεις λογι­στών και συμ­βο­λαιο­γρά­φων για επί­σπευση μετα­βι­βά­σεων προ­κει­μέ­νου οι φορο­λο­γού­με­νοι να προ­λά­βουν τις νέες αυξη­μέ­νες αντι­κει­με­νι­κές αξίες, οι οποίες ενερ­γο­ποι­ή­θη­καν από τις αρχές του έτους. Αντί­στροφα βέβαια, για περιο­χές όπου εφαρ­μό­ζο­νται μειω­μέ­νες τιμές, μπορεί να θεω­ρή­σει κανείς ότι η επι­τά­χυνση των μετα­βι­βά­σεων συμ­βαί­νει τις τελευ­ταίες εβδο­μά­δες και μένει να επι­βε­βαιω­θεί από τα στοι­χεία.

Συνο­λικά, το 2018, όπως προ­κύ­πτει από το Μητρώο Μετα­βι­βά­σεων Ακι­νή­των, τα ακίνητα τα οποία άλλαξαν χέρια ξεπερ­νούν τις 20.000.

Μόνο στον δήμο Αθη­ναίων, κατα­γρά­φο­νται 5.804 μετα­βι­βά­σεις, εκ των οποίων 4.563 είναι δια­με­ρί­σματα και από αυτά 3.463 είναι παλιά ακίνητα της περιό­δου έως τη δεκα­ε­τία του ’80.

Ένα νέο κύμα μετα­βι­βά­σεων θα μπο­ρούσε να ενι­σχύ­σει η προ­ο­πτική περαι­τέρω προ­σαρ­μο­γής των αντι­κει­με­νι­κών αξιών, εγχεί­ρημα αμφί­βολο με δεδο­μένο ότι η χώρα έχει εισέλ­θει σε άτυπη προ­ε­κλο­γική περίοδο, ακόμα και αν οι εκλογές γίνο­νταν στο τέλος της τετρα­ε­τίας.

Οι μετα­μνη­μο­νια­κές δεσμεύ­σεις που έχει ανα­λά­βει η κυβέρ­νηση προ­βλέ­πουνσυνέ­χιση της προ­σαρ­μο­γής των αντι­κει­με­νι­κών αξιών σε δύο φάσεις, ώστε το 2020 να έχουν εναρ­μο­νι­στεί πλήρως με τις εμπο­ρι­κές αξίες. Συγκε­κρι­μένα προ­βλέ­πε­ται κάλυψη του ημίσεος της από­στα­σης που συνε­χί­ζει να χωρίζει εμπο­ρι­κές και αντι­κει­με­νι­κές εντός του 2019 και πλήρης ταύτιση το 2020, με διαρκή παρα­κο­λού­θηση των δεδο­μέ­νων της αγοράς.

Εάν ανοίξει ένα τέτοιο κεφά­λαιο, νέων αυξή­σεων στις αντι­κει­με­νι­κές αξίες, μοιραία ανοίγει εκ νέου και θέμα ΕΝΦΙΑ. Πέρυσι η κυβέρ­νηση κατά­φερε να απορ­ρο­φή­σει τις πιέσεις στον ΕΝΦΙΑ εξαι­τίας των νέων αντι­κει­με­νι­κών, προ­χω­ρώ­ντας αφενός σε «μετρη­μέ­νες» αυξή­σεις και αφε­τέ­ρου, σε προ­σαρ­μο­γές κλι­μα­κίων και συντε­λε­στών υπο­λο­γι­σμού του φόρου. Με αυτά τα δεδο­μένα, δεν θα προ­κα­λούσε έκπληξη εάν η «καυτή πατάτα» των αντι­κει­με­νι­κών περ­νούσε στη δικαιο­δο­σία της επό­με­νης κυβέρ­νη­σης.

πηγή euro2day.gr

Έλενα Λάσκαρη

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.