Ειδήσεις

Επιμένουν οι Γερμανοί: Το φάντασμα του Grexit επανέρχεται

8Η Frankfurter Allgemeine Zeitung  σε εκτενές ρεπορτάζ της αναφέρεται στο φάντασμα του Grexit και γράφει: «Το ενδεχόμενο του Grexit φαίνεται να ξεχάστηκε γρήγορα όταν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, το καλοκαίρι του 2015, συμφώνησαν με την Ελλάδα σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η χώρα μπορούσε και πάλι να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, η κυβέρνηση επεξεργαζόταν αργά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε με τους πιστωτές. Τα δημόσια οικονομικά πάντως ήταν καλύτερα το 2016 από ό,τι αναμενόταν ωστόσο μεγάλα θέματα παραμένουν άλυτα».
Η FAZ αναφέρει πως ανοιχτά παραμένουν ακόμα οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στον τομέα της ενέργειας όπως και η αξιολόγηση, η οποία έχει βαλτώσει και θεωρεί ‘ουτοπικό’ να κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου. Όσο για την επιστροφή του θέματος Grexit ως ενδεχόμενου στο Βερολίνο γράφει: «Πρόσφατα η εφημερίδα Bild έγραψε ότι ο Σόιμπλε θα δεχόταν τον τερματισμό του τρέχοντος προγράμματος εάν το ΔΝΤ δεν συμμετείχε. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εύλογο διότι αυτό τον χρόνο των εκλογών δεν μπορεί να αντιταχθεί στην Καγκελάριο, η οποία θεωρεί απαραίτητη την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζει τη σκληρή στάση του σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις. Την Παρασκευή ανέφερε στο Ζααρμπρίκεν, ότι ‘δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι επ’ άπειρον εάν η Ελλάδα δεν κάνει αυτά που έχει συμφωνήσει’».
Θεσμοί που να λειτουργούν είναι η βάση της οικονομίας
Οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα καταδεικνύουν  πως η ΕΕ χρειάζεται ένα καινούργιο σύμφωνο, πιστεύει ο Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου. Ο οικονομολόγος γράφει σε άρθρο του στην Süddeutsche Zeitung πως η Ελλάδα απέχει πολύ ακόμα από την ανάρρωση και αυτό δεν είναι καλό σημάδι ούτε για τις εφτά ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων εννέα χρόνων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ούτε για την ΕΕ. Και επισημαίνει αυτό που κατά τη γνώμη του χρειάζεται: «Αυτό που λείπει δεν είναι το κεφάλαιο. Το πρόβλημα είναι οι κρατικοί θεσμοί που λειτουργούν ανεπαρκώς και αυτός είναι ένας κεντρικός παράγοντας σε έναν κόσμο όπου οι καινοτόμες επιχειρήσεις επιλέγουν την έδρα τους με κριτήριο την ποιότητα αυτών των θεσμών. Η Ελλάδα δείχνει πως οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν με εκκλήσεις. Η ΕΕ μπορεί όμως να δώσει την ώθηση. Χρειάζεται ένα νέο επιτυχημένο πρόγραμμα, ένα ‘σύμφωνο για την καινοτομία’ όπου οι νέες ιδέες και ο ανταγωνισμός θα είναι στο επίκεντρο».
Και το άρθρο συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Ένα τέτοιο σύμφωνο θα αποτελούνταν από τρία στοιχεία: πρώτον την πρόσβαση σε ένα ταμείο καινοτομίας, το οποίο θα διαδεχθεί  τα διαρθρωτικά ταμεία και θα δίνει τη δυνατότητα για επενδύσεις σε περιφερειακά συστήματα καινοτομίας. Αυτή η πρόσβαση θα εξαρτιόταν από την υλοποίηση  μεταρρυθμίσεων, τις οποίες θα συμφωνούσε το κάθε κράτος μέλος δεσμευτικά με την ΕΕ. Και τρίτον, τα κράτη που θα προχωρούσαν σε μεταρρυθμίσεις σχετικά με την αποτελεσματικότερη λειτουργία των θεσμών θα είχαν μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΕ, αφού η αποτελεσματική λειτουργία των κρατικών θεσμών είναι το απαραίτητο στήριγμα της καινοτόμου οικονομίας».
Deutsche Welle

Βουλευτής Μέρκελ:
Nα συνοδεύσουμε φιλικά την Ελλάδα προς την έξοδο
Παρά τις φετινές εθνικές εκλογές στη Γερμανία «δεν πρέπει να ρίξουμε στάχτη στα μάτια των πολιτών, αλλά πρέπει ανοικτά και ειλικρινά να θέσουμε το ελληνικό πρόβλημα και να συνοδεύσουμε την Ελλάδα προς την έξοδο (από την Ευρωζώνη) με έναν τρόπο φιλικό», είπε ο Κρίστιαν φον Στέτεν, επικεφαλής της επιτροπής μεσαίων επιχειρήσεων (ΡΚΜ) της κοινοβουλευτική ομάδας Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, (στην επιτροπή ανήκουν περίπου οι μισοί βουλευτές των δύο αυτών κομμάτων).
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ «Rheinischen Post», ο Κρίστιαν φον Στέτεν ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει στο άμεσο μέλλον να καταβάλει το χρέος της ούτε και τους συμφωνηθέντες στην αρχή τόκους. Γι αυτό και η έξοδος από το ευρώ είναι η καλύτερη λύση», υποστήριξε.

Προ των πυλών η υποχώρηση για την κυβέρνηση –
Για να μην σέρνεται
η αξιολόγηση
Μονόδρομος είναι πλέον η νομοθέτηση δέσμης μέτρων προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και από το Μέγαρο Μαξίμου τροποποιούν εμφανώς τη ρητορική τους για να γίνουν κατά το δυνατό πιο εύπεπτες οι αλλαγές στις… κόκκινες γραμμές.
Ο πρωθυπουργός  στον απόηχο των επαφών του στη Μάλτα αναμένεται να έχει συσκέψεις για τα επόμενα βήματα και τις κινήσεις που θα ακολουθήσει το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσίπρα να εμμένει στη θέση του για «συνολική συμφωνία». Όπερ και σημαίνει, ότι η Αθήνα είναι μάλλον διατεθειμένη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις σε δεύτερο στάδιο, εάν εξασφαλίσει ότι θα ανοίξει η συζήτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και προσδιοριστεί το ύψος των  πλεονασμάτων για μετά το 2018, ώστε να προχωρήσει η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Πίσω από τις λέξεις
Ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν διέψευσε το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου, παρά επέλεξε να απαντήσει μέσω ελιγμών, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία συμφωνία για μείωσή του». Στο σημείο αυτό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει η κυβέρνηση ένα μηχανισμό εγγυήσεων, ο οποίος- όπως είπε- δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να εφαρμοστεί.
Τέλος, υπογράμμισε ότι «από μόνα τους τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν αρκούν» ώστε η κυβέρνηση να υποχωρήσει και να νομοθετήσει μέτρα, πλην όμως απέφυγε τις πομπώδεις εκφράσεις τύπου «δεν ψηφίζουμε».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου