ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταγγελίες κατά των υπαλλήλων της Frontex από τα κράτη μέλη της ΕΕ

news room 2 λεπτά ανάγνωση
frontex

Ο Frontex, ο ευρω­παϊ­κός οργα­νι­σμός που φυλάσ­σει τα σύνορα της ΕΕ, θα πρέπει να συστή­σει ένα μηχα­νι­σμό εξέ­τα­σης των καταγ­γε­λιών για παρα­βιά­σεις των θεμε­λιω­δών δικαιω­μά­των των μετα­να­στών και των αιτού­ντων άσυλο, υπο­γράμ­μι­σαν οι ευρω­βου­λευ­τές με ψήφισμά τους την Τετάρτη. Κατά τη διάρ­κεια της συζή­τη­σης πριν την ψηφο­φο­ρία ο Επί­τρο­πος Δημή­τρης Αβρα­μό­που­λος υπο­σχέ­θηκε ότι η Επι­τροπή θα λάβει υπόψη αυτήν την πρόταση κατά την ανα­θε­ώ­ρηση του κανο­νι­σμού για τον Frontex το Δεκέμ­βριο.

Το ψήφισμα, που εγκρί­θηκε με 488 ψήφους υπέρ, 114 κατά και 33 αποχές, στη­ρί­ζει τη σχετική σύσταση του Ευρω­παίου Δια­με­σο­λα­βητή για δημιουρ­γία μηχα­νι­σμού από τον Frontex που θα ερευνά τις καταγ­γε­λίες για παρα­βιά­σεις των θεμε­λιω­δών δικαιω­μά­των κατά τη διάρ­κεια των επι­χει­ρή­σεων του οργα­νι­σμού.

Υποβολή παρα­πό­νων ενα­ντίον συνο­ριο­φυ­λά­κων που φέρουν τα δια­κρι­τικά του Frontex

Ο μηχα­νι­σμός θα πρέπει να κατα­στεί “ένα πρω­το­βάθ­μιο όργανο εξέ­τα­σης προ­σφυ­γών”, υπο­στη­ρί­ζει το ΕΚ και υπο­γραμ­μί­ζει ότι “τα άτομα που θεωρούν ότι έχουν θιγεί από τους συνο­ριο­φύ­λα­κες που φέρουν τα δια­κρι­τικά του Frontex θα πρέπει να έχουν το δικαί­ωμα να υπο­βάλ­λουν καταγ­γε­λία”. Προ­κει­μέ­νου να απο­τρα­πεί η κατα­χρη­στική χρήση του μηχα­νι­σμού καταγ­γε­λιών, οι ευρω­βου­λευ­τές προ­τεί­νουν να μην γίνο­νται δεκτές ανώ­νυ­μες καταγ­γε­λίες. Τονί­ζουν, ωστόσο, ότι τούτο δεν θα πρέπει να απο­κλείει καταγ­γε­λίες οι οποίες θα υπο­βάλ­λο­νται από τρίτα μέρη που ενερ­γούν για λογα­ρια­σμό του καταγ­γέλ­λο­ντος που ενδέ­χε­ται να μην επι­θυ­μεί να απο­κα­λυ­φθεί η ταυ­τό­τητά του.

Καταγ­γε­λίες κατά των υπαλ­λή­λων που απο­στέλ­λο­νται στον Frontex από τα κράτη μέλη της ΕΕ

Καθώς ο Frontex δεν έχει αρμο­διό­τητα να λαμ­βά­νει πει­θαρ­χικά μέτρα κατά άλλων προ­σώ­πων εκτός από τα μέλη του προ­σω­πι­κού του, οι ευρω­βου­λευ­τές προ­τεί­νουν ότι το γραφείο του Υπεύ­θυ­νου Θεμε­λιω­δών Δικαιω­μά­των θα πρέπει να δια­βι­βά­ζει μια καταγ­γε­λία εις βάρος ενός προ­σκε­κλη­μέ­νου υπαλ­λή­λου στην αρμόδια εθνική αρχή. Το ψήφισμα καλεί τον Frontex και τα κράτη μέλη να συνερ­γά­ζο­νται στενά προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λί­ζουν “ότι δίδεται η κατάλ­ληλη συνέ­χεια σε καταγ­γε­λίες κατά προ­σκε­κλη­μέ­νων υπαλ­λή­λων”.

Πρό­σθε­τοι πόροι και ειδική προ­στα­σία για τις ευά­λω­τες ομάδες

Οι ευρω­βου­λευ­τές τονί­ζουν ότι το Γραφείο του Υπεύ­θυ­νου Θεμε­λιω­δών Δικαιω­μά­των θα πρέπει να είναι επαρκώς εξο­πλι­σμένο και στε­λε­χω­μένο ώστε να μπορεί να διεκ­πε­ραιώ­νει τις καταγ­γε­λίες που λαμ­βά­νει και ζητεί να προ­βλε­φθούν οι απαι­τού­με­νοι πρό­σθε­τοι πόροι για τον σκοπό αυτό. Υπο­γραμ­μί­ζουν επίσης ότι είναι ανάγκη να εξα­σφα­λι­στεί ειδική προ­στα­σία των ασυ­νό­δευ­των ανη­λί­κων, των γυναι­κών που είναι θύματα διώξεων λόγω φύλου, των ατόμων ΛΟΑΔΜ και άλλων ευά­λω­των ομάδων.

enikonomia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.