Ρεπορτάζ

Στα λεωφορεία της ΡΟΔΑ τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα

Την διαβεβαίωση ότι τα αυστηρά μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, εφαρμόζονται σε όλα τα λεωφορεία της ΔΕΣ ΡΟΔΑ, έδωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρός της κ. Δημήτρης Τσίκκης. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα οικονομικά της δημοτικής επιχείρησης τα οποία δεν έχουν βελτιωθεί καθόλου λόγω, αφενός της πολύ μειωμένης τουριστικής κίνησης και αφετέρου των περιορισμένων διαδρομών που κάνουν οι κάτοικοι του νησιού.
Ξεκινώντας από μια σύντομη αποτίμηση της φετινής τουριστικής σεζόν, υπογράμμισε τα εξής:
«Όπως γνωρίζετε, τα πράγματα δεν ήταν πολύ καλά έως και τον περασμένο Ιούνιο. Από εκεί κι έπειτα, άρχισε η επιβατική κίνηση έστω και περιορισμένα καθώς και μερικές εισπράξεις. Ωστόσο, δεν ήταν ικανές να καλύψουν τα ανελαστικά έξοδα της ΔΕΣ ΡΟΔΑ (μισθοδοσία, καύσιμα, επισκευές του στόλου κ.λπ-.) Ευτυχώς, γι ακόμη μια φορά, ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης και το δημοτικό συμβούλιο, στάθηκαν στο πλευρό της επιχείρησης και ενέκριναν ένα ποσόν για να μπορέσουμε να καλύψουμε την μισθοδοσία και τα καύσιμα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Όσον αφορά στην κίνηση, από την περασμένη Κυριακή σημειώνεται πτώση της τάξης του 70% ενώ οι εισπράξεις είναι μηδαμινές. Τα μοναδικά δρομολόγια που εκτελούμε κι έχουν καλή πληρότητα, είναι τα μαθητικά –για τα οποία φροντίσαμε φέτος, να υπάρχουν 20% περισσότερα σε σχέση με πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε λιγότερους μαθητές να συνωστίζονται μέσα στα λεωφορεία».
Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις και τον χειμώνα που έρχεται, ο κ. Τσίκκης είπε ότι «ο προγραμματισμός (businessplan) της ΡΟΔΑ έχει μετατεθεί για τις αρχές της τουριστικής σεζόν, του 2021. Καταφέραμε ωστόσο, το 50% όσων είχαμε δεσμευτεί εξ αρχής να το πετύχουμε. Δηλαδή, αναφορικά με την αντικατάσταση δέκα οχημάτων από τα παλαιά, καταφέραμε και πήραμε τα έξι (τα οποία έχουμε αποπληρώσει). Επιπλέον, καταφέραμε και πήραμε τα ηλεκτροκίνητα οχήματα για την Μεσαιωνική Πόλη.
Μάλιστα, παραλάβαμε κι άλλα τέτοια οχήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά την διάρκεια της επόμενης τουριστικής σεζόν. Ήταν κάτι που όλοι προτίμησαν και φάνηκε ότι εξυπηρετεί τους κατοίκους. Ο προγραμματισμός του Δήμου Ρόδου λέει ότι η υπηρεσία θα παρέχεται για 12 μήνες τον χρόνο…»
Κληθείς να σχολιάσει το πρόγραμμα με επισκευές και παρεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη στο κτήριο όπου στεγάζεται η ΔΕΣ ΡΟΔΑ, ο πρόεδρος, δήλωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα και μία σύμβαση η οποία αν και υπεγράφη, την έχουμε αναστείλει διότι δεν μας βοηθούν τα οικονομικά μας. Προτιμούμε τα χρήματα αυτά να τα διαθέσουμε για την αποπληρωμή της μισθοδοσίας του προσωπικού, των ασφαλιστικών εισφορών, των καυσίμων και των δανειακών απαιτήσεων που έχει η επιχείρηση από προηγούμενα έτη. Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή έχει κάνει κάποιες ενέργειες για να ενταχθούμε σε ένα πρόγραμμα (Αντώνης Τρίτσης) για έλεγχο σεισμικότητας του κτηρίου και σε άλλες επισκευές. Ωστόσο, είμαστε σε αναζήτηση νέου κτηρίου αλλά και νέου αμαξοστασίου της ΔΕΣ ΡΟΔΑ. Με αυτό τον τρόπο, θα ικανοποιήσουμε ένα αίτημα των περιοίκων αλλά και γενικότερα της κοινωνίας της Ρόδου ώστε το αμαξοστάσιο να βγει εκτός πόλεως. Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε εξελίξεις. Θα δημιουργηθούν νέοι χώροι για τις ανάγκες των διοικητικών υπηρεσιών μας».
Ερωτηθείς σχετικά με τα ηλεκτρονικά εισιτήρια ο κ. Τσίκκης είπε ότι ήταν μια μεγάλη προσπάθεια στην οποία ο κόσμος ανταποκρίθηκε: «Υπάρχουν πολλοί πολίτες που ήρθαν να αγοράσουν την κάρτα απεριορίστων διαδρομών για να στηρίξει την ΡΟΔΑ (η οποία κοστίζει 80 ευρώ τον μήνα).
Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, η εργασία φέτος ήταν περιορισμένη λόγω του κορωνοϊού με αποτέλεσμα π.χ. ξενοδοχοϋπάλληλοι στους οποίους απευθύνεται κυρίως το ηλεκτρονικό εισιτήριο και η προσωποποιημένη κάρτα, να μην ανταποκριθούν. Θεωρώ όμως ότι από το 2021 με την κυκλοφορία και των χάρτινων εισιτηρίων (για 10 – 12 διαδρομές) θα έχουμε μεγαλύτερη ανταπόκριση».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίκκης είπε ότι το πρόγραμμα με τα νέα στέγαστρα και οι βελτιώσεις στις στάσεις λεωφορείων έχει ολοκληρωθεί αλλά αναμένεται κι επέκταση σε όλο το νησί της Ρόδου ενώ όσον αφορά στα αυστηρά μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, εφαρμόζονται κανονικά σε όλα τα λεωφορεία της ΔΕΣ ΡΟΔΑ με συνεχείς απολυμάνσεις και υποχρεωτική χρήση μάσκας για επιβάτες και προσωπικό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου