Συνεντεύξεις

Στ. Kαλπάκης: «Η κυβέρνηση έχει χάσει τη μπάλα στη διαχείριση της πανδημίας»

«Η κυβέρνηση έχει χάσει την μπάλα στη διαχείριση της πανδημίας», δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Στέργιος Καλπάκης. Επίσης σχολιάζει το άνοιγμα στα σχολεία και κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «αξιοποιεί την οικονομική κρίση ως ευκαιρία για να πλήξει τα εργασιακά δικαιώματα και να αναδιαρθρώσει την οικονομία υπέρ των λίγων και ισχυρών και σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

• Κύριε Καλπάκη, κατά την άποψή σας πώς διαχειρίζεται μέχρι αυτή την ώρα το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Είναι αρκετά τα μέτρα προστασίας που επιβάλλονται;
Η κυβέρνηση έχει χάσει την μπάλα στη διαχείριση της πανδημίας. Και αυτό φαίνεται στην ανεπάρκεια και πολλές φορές στην αντιφατικότητα των μέτρων. Για παράδειγμα, ενώ τα περίπτερα κλείνουν στις 12 το βράδυ για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, το πρωί οι πολίτες στοιβάζονται στα μέσα μεταφοράς, που μετατρέπονται πλέον σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.
Η κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία με το lockdown και δεν ενίσχυσε ουσιαστικά ούτε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ούτε τη Δημόσια Εκπαίδευση. Αντιθέτως, ρίχνει όλο το βάρος στην ατομική ευθύνη. Στο πρόσφατο διάγγελμά του μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ένα απαράδεκτο δίλημμα “αυτοπροστασία ή καραντίνα”. Είπε με άλλα λόγια ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναλάβει καμία ουσιαστική ευθύνη πέρα από την παρότρυνση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας. Διαφορετικά, θα επιβάλει lockdown. Πρωτοφανής αποποίηση ευθυνών.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εκτός από τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να τηρούν οι πολίτες απαραίτητα, απαιτείται άμεσα ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Με 15.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ και όχι μεταφορά ασθενών από τα δημόσια στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με κόστος διπλάσιο του προβλεπόμενου, δωρεάν τεστ για όλους και ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ώστε να υπάρχει διάγνωση και πρώτη φροντίδα εκεί και να μην υπερφορτώνονται τα μεγάλα νοσοκομεία. Χρειάζεται μια συνολική κρατική παρέμβαση, κάτι που η κυβέρνηση της ΝΔ δεν φαίνεται να έχει την πολιτική βούληση να κάνει.

• Πώς σχολιάζετε την κατάσταση στα σχολεία; Η κυβέρνηση είχε σχέδιο για το άνοιγμά τους και τον τρόπο αντιμετώπισης με την κατάσταση του κορωνοϊού;
Τα σχολεία άνοιξαν φέτος όπως έκλεισαν πέρσι και χειρότερα. Δεν υπήρξε καμία προετοιμασία για ασφαλές άνοιγμα, παρότι υπήρχε ο χρόνος. Ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και εν μέσω πανδημίας αυξήθηκε ο ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τάξη από 22, που τους είχε κατεβάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε 27.
Επίσης, τα σχολεία άνοιξαν φέτος με 20.000 λιγότερους αναπληρωτές σε σχέση με πέρσι. Την ίδια ώρα, σοβαρές ελλείψεις και καθυστερήσεις υπάρχουν και στο προσωπικό καθαριότητας με δεδομένο ότι οι ανάγκες για την καθαριότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένες πλέον.
Η κυβέρνηση δεν άκουσε τους ειδικούς που μιλούσαν ήδη από το Μάρτιο για ολιγομελή τμήματα, δεν άκουσε ούτε την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς) που ζητούσαν τάξεις με 15 μαθητές και στο μόνο που είχε δεσμευτεί να κάνει, στη διανομή δωρεάν μάσκας, ακόμη και σε αυτό απέτυχε με το φιάσκο με τις υπερμεγέθεις μάσκες που μοιράστηκαν. Σήμερα, εκατοντάδες σχολεία κλείνουν λόγω κρουσμάτων και άλλα λόγω των κινητοποιήσεων των μαθητών, οι οποίοι διεκδικούν τάξεις με ασφάλεια. Αντί, όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ να ακούσει και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, τους στοχοποιεί ως αρνητές της μάσκας και τους αποκλείει από την τηλεκπαίδευση. Από την πλευρά μας, ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένες 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη με σπάσιμο τμημάτων, εύρεση χώρων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση ή μαθήματα πρωί – απόγευμα.

• Πρόσφατα επανήλθε στην επικαιρότητα η Συμφωνία των Πρεσπών. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση ακολούθησε μια ανεύθυνη στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, χάιδεψε ακροδεξιά αυτιά και δίχασε τον ελληνικό λαό, αποκλειστικά και μόνο για να αποκομίσει εκλογικά οφέλη. Το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτεται καθημερινά η πολιτική εξαπάτηση των πολιτών από τη ΝΔ, η οποία ως κυβέρνηση πλέον χαρακτηρίζει “ιστορική” μια συμφωνία που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε “επιζήμια”.
Από τη δική μας πλευρά, αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την επιλογή να λύσουμε το Μακεδονικό, ένα ζήτημα που ταλάνιζε την εξωτερική μας πολιτική για σχεδόν τρεις δεκαετίες, με μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό που με προβληματίζει, όμως, είναι ότι μπορεί η υποκρισία της ΝΔ να έχει αποκαλυφθεί, αλλά οι νοοτροπίες που παρήγαγε η προηγούμενη στάση της σε μεγάλο βαθμό παραμένουν στο σώμα της κοινωνίας.
Γι’ αυτό η ΝΔ επιχειρεί με γελοίους τρόπους να αποκρύψει την αλλαγή στάσης της, ακριβώς για να συγκρατήσει τμήμα του ακροδεξιού της ακροατηρίου. Γι’ αυτό καθυστερεί να φέρει στη Βουλή και την κύρωση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία, γιατί φοβάται τις διαρροές από την ακροδεξιά πλευρά της κοινοβουλευτικής της ομάδας. Όταν, όμως, η κεντροδεξιά υιοθετεί την ακροδεξιά ατζέντα, ενισχυμένη βγαίνει πάντα η δεύτερη και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη δημοκρατία.

Πώς σχολιάζετε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων με δεδομένο ότι η φετινή χρονιά ήταν πάρα πολύ κακή για τα εργασιακά (γενικότερα) και φυσικά, για τις περιοχές που ήταν τουριστικές και φέτος επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού;
Η κυβέρνηση αξιοποιεί την οικονομική κρίση ως ευκαιρία για να πλήξει τα εργασιακά δικαιώματα και να αναδιαρθρώσει την οικονομία υπέρ των λίγων και ισχυρών και σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Και θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η ΝΔ από την πρώτη στιγμή της ανάδειξής της ως κυβέρνησης. Από την αρχή της πανδημίας, όταν όλοι προέβλεπαν ότι οι επιπτώσεις της στην οικονομία θα είναι δραματικές, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχε προτείνει να υπάρξει εμπροσθοβαρής στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις και επιδότηση της εργασίας. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά στη γέννησή του και όχι εκ των υστέρων, γιατί δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Η κυβέρνηση, όμως, επέλεξε να ακολουθήσει άλλο δρόμο. Έδωσε και δίνει λίγα και πολύ αργά. Επιμένει στην επιστρεπτέα προκαταβολή, που στην ουσία είναι δάνειο, και στην οποία μπήκε ένα μικρό μέρος των επιχειρήσεων. Επιμένει στην επιδότηση της ανεργίας, με ένα επίδομα 534 ευρώ, το οποίο λαμβάνουν οι εργαζόμενοι έναν και δύο μήνες μετά. Ακόμη και το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη στην ουσία δίνει κίνητρο στις επιχειρήσεις να απολύσουν το υπάρχον προσωπικό και να προσλάβουν νέο ακόμη και με μισθό 200 ευρώ! Ειδικά για τις τουριστικές περιοχές το πλήγμα είναι καθοριστικό, με δεδομένο ότι ο τουρισμός αποτελεί το 30% του ΑΕΠ και φέτος η χρονιά ήταν δραματική.
Με αυτές τις λογικές, όμως, δεν αντιμετωπίζεται η οικονομική κρίση. Σημειωτέον, ότι η χώρα μας διαθέτει αυτή τη στιγμή πρωτοφανείς χρηματοδοτικές δυνατότητες, όπως το αποθεματικό “μαξιλάρι” των 37 δις ευρώ που κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ρυθμισμένο δημόσιο χρέος, πόρους 72 δις ευρώ από την Ευρώπη και πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό. Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε αναστολή το Σύμφωνο Σταθερότητας, που δίνει στη χώρα τη δυνατότητα να δαπανήσει πέρα από στενά δημοσιονομικά περιθώρια. Χρειάζεται μια συνολική επεκτατική πολιτική, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, την οποία η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει από πολιτική επιλογή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • George hatzistavridis    06.10.2020 05:21

    Απ έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρω

Σχολιασμός άρθρου