Ειδήσεις

Προσφυγές ΓΣΕΕ στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας κατά του εργασιακού νόμου

Με διπλή προσφυγή και κατεπείγον αίτημα άμεσης ενεργοποίησης των ελεγκτικών διαδικασιών της, η ΓΣΕΕ απευθύνεται στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Με την πρώτη προσφυγή, αναφέρει ανακοίνωση, η Συνομοσπονδία υποβάλλει εκ νέου τις καταγγελίες της για την παραβίαση των θεμελιωδών διεθνών συμβάσεων εργασίας για τη συνδικαλιστική ελευθερία και τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις με αναφορά:

– Στις παλιές της προσφυγές για τις μνημονιακές αντεργατικές διατάξεις που παραμένουν σε ισχύ, αλλά και στα συνεχιζόμενα φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσης και αναγκαστικής εργασίας.

– Στη νέα αντεργατική νομοθεσία που επιβλήθηκε κυρίως με τον πρόσφατο νόμο 4808/2021, τόσο στο επίπεδο των ατομικών ρυθμίσεων (χρόνος εργασίας – υπερωρίες και ατομική διευθέτηση, απολύσεις – διευθυντικό δικαίωμα, εργαζόμενοι σε πλατφόρμες) όσο και στο επίπεδο των συλλογικών ρυθμίσεων (περιορισμοί στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, στην απεργία και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, υποχρεωτική εγγραφή των σωματείων σε κρατικό Μητρώο, με στέρηση δικαιωμάτων σε περίπτωση μη εγγραφής).

Με τη δεύτερη προσφυγή, η Συνομοσπονδία υποβάλλει αυτοτελή επείγουσα καταγγελία και ζητάει την ελεγκτική παρέμβαση του ILO για την αποτροπή της αιφνιδιαστικής απόσχισης της Επιθεώρησης Εργασίας από το καθ’ ύλην μέχρι σήμερα αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία θα αποβεί εις βάρος της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλη την ελληνική επικράτεια, σημειώνει η ανακοίνωση.

Η καταγγελία αυτή προς το ILO υποβάλλεται, όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, «στο πλαίσιο της ευθύνης της, αλλά και του απαιτούμενου κοινωνικού ελέγχου, για την ουσιαστική και απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων στις δημόσιες ελεγκτικές αρχές, με σκοπό τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και την προστασία τους απέναντι στην επισφάλεια και στην εκτεταμένη και πολυμορφική εργοδοτική παραβατικότητα στην Ελλάδα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου